Antibiotika hjälper inte mot influensa, eftersom influensa orsakas av virus. Det finns flera saker du kan göra själv för att lindra besvären.
Vila mycket
Det är viktigt att du lyssnar på kroppen och inte anstränger dig för mycket. Du behöver vila, men det innebär inte att du alltid behöver ligga till sängs. Oftast är det bra om du är uppe och rör på dig då och då. Att vara ute en stund och få frisk luft är bra för slemhinnorna i luftvägarna.
Drick extra mycket
Det är vanligt att du förlorar mycket vätska när du är sjuk i influensa. När du har feber är det därför extra viktigt att dricka mycket så att du inte får vätskebrist.
Om du har svårt att orka eller komma ihåg att dricka, kan du behöva hjälp med att få i dig dryck. Det kan vara bra att dricka vätskeersättning för att få i dig tillräckligt mycket vätska.
Det är också bra att försöka äta, även om du inte känner dig hungrig.
Om du tar hand om ett barn som är sjuk i influensa behöver du hjälpa barnet att få i sig tillräckligt med vätska, särskilt om barnet har feber. Då behöver hen dricka mer än vanligt. Annars kan barnet få vätskebrist.
Här kan du läsa mer om feber hos barn.
Ligg med huvudet högt
Det är lättare att andas och sova om du ligger med huvudet högt. Du kan till exempel lägga extrakuddar under huvudet. Det kan kännas skönare för ryggen om du lägger kuddarna under madrassen. Detsamma gäller för barn som är sjuka i influensa. Små barn kan tycka att det är skönt att sitta i en babysitter, i knät eller i en bärsele.
Du kan ta smärtstillande och febernedsättande läkemedel
Feber och värk hos dig som är vuxen kan lindras med hjälp av smärtstillande och febernedsättande läkemedel som innehåller paracetamol eller ibuprofen. Alvedon och Panodil är exempel på läkemedel som innehåller paracetamol. Ibuprofen finns bland annat i Ibumetin och Ipren. Läkemedlen går att köpa receptfritt.
Du bör använda läkemedel med paracetamol i stället för ibuprofen om något av följande stämmer in på dig:
- Du är över 75 år.
- Du har någon hjärt-kärlsjukdom.
- Du har tidigare haft magsår.
- Du har astma eller kronisk nästäppa.
- Du är gravid.
- Du äter blodförtunnande läkemedel.
Läkemedel till barn och unga
Om barnet har feber och är gnällig, inte vill äta eller dricka eller har svårt att komma till ro på kvällen kan du ge receptfria febernedsättande och smärtlindrande läkemedel med paracetamol. Det kan till exempel vara Alvedon eller Panodil. Det kan ges från tre månaders ålder, men du ska alltid kontakta en läkare eller sjuksköterska innan du ger ett barn under sex månader läkemedel.
Från sex månaders ålder kan barn få smärtstillande och febernedsättande läkemedel som innehåller det verksamma ämnet ibuprofen. Det finns i till exempel Ipren eller Ibuprofen.
Följ alltid anvisningarna på förpackningen noga och kombinera inte olika läkemedel.
Barn och ungdomar upp till 18 år bör inte använda läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra mot feber. Bamyl och Treo är exempel på sådana läkemedel. Det finns en risk för Reyes syndrom, som är en ovanlig sjukdom och som bland annat kan leda till allvarliga hjärnskador. Rådgör alltid med en läkare innan du ger ditt barn läkemedel med acetylsalicylsyra.
Prova näsdroppar eller nässprej
Du kan prova näsdroppar eller nässprej som minskar svullnaden i näsan om du är mycket täppt. Läkemedlen går att köpa receptfritt. Använd inte nässprej mer än tio dagar i följd, om inte din läkare har sagt något annat.
Du kan ge koksaltdroppar till barn som är täppta i näsan. Till barn över ett år kan du också ge avsvällande näsdroppar eller nässprej. Olika nässprejer och näsdroppar är godkända från olika åldrar. Fråga på ett apotek och läs noga anvisningarna på förpackningen.
Lindra halsont
Kall eller varm dryck har ofta en lenande effekt på halsont, både hos barn och vuxna. Glass och yoghurt kan också kännas bra.
Det finns sugtabletter som har antiinflammatorisk effekt, vilket innebär att de lindrar smärta och svullnad i halsen. De kan användas av vuxna och barn över 12 år i högst tre dagar.
Det finns också sugtabletter som verkar bedövande i halsen. Båda typerna av sugtabletter finns att köpa receptfritt på apotek.
Lindra hostan
Du kan pröva att lindra hostan genom att dricka kall eller varm dryck som honungsvatten eller te. Det verkar lenande i svalget och luftvägarna. Det sega slem som kan finnas i svalget minskar om du dricker mycket.
Tänk på att ha ett glas vatten nära till hands om du hostar mycket på natten. Några klunkar vatten kan lindra hostan, både hos vuxna och barn.
Har du slemhosta är det bra att hosta upp slemmet för att rensa luftrören.
De receptfria läkemedel mot hosta som finns på apotek har dåligt dokumenterad effekt, men en del tycker att de hjälper.