Blod i avföringen hos barn

Skriv ut (ca 2 sidor)
Skriv ut

Sammanfattning

Sammanfattning

Blod i eller på avföringen kan ha många olika orsaker men hos barn är det oftast inte tecken på någon allvarligare sjukdom.

Om blodet är ljusrött och ser färskt ut, och finns utanpå avföringen kommer det oftast från en spricka i ändtarmsöppningen. Om blodet är mörkare och mer inbakat i avföringen kommer det oftast från ett ställe högre upp i mag-tarmkanalen.

Avföringen kan också färgas av något som barnet har ätit, till exempel rödbetor, blåbär eller blodpudding.

Mörkt, kaffesumpsfärgat blod kommer ofta från magsäcken, matstrupen eller ännu högre uppifrån, till exempel nedsvalt näsblod. Blodet får den mörka färgen i magsäckens sura miljö. Ett särskilt prov på avföringen kan avgöra om det finns blod i den. Detta prov visar också blod som inte är synligt för ögat.

Visa mer

Vanliga orsaker till blod i avföringen

Vanliga orsaker till blod i avföringen

De vanligaste orsakerna till blod i avföringen är:

  • Spricka i ändtarmsöppningen, så kallad analfissur. Det är vanligt vid förstoppning.
  • Nedsvalt blod. Hos små barn som ammas kan blodet komma från en sårig bröstvårta. Hos äldre barn kan blodet komma från näsan, vid näsblod, eller svalget.
Fäll ihop

Ovanliga orsaker

Ovanliga orsaker

Det är ovanligt, men barn kan även få blod i avföringen om de har långdragen och intensiv magsjuka som gör slemhinnan i tarmen skör. En annan ovanlig orsak är invagination, en typ av tarmvred där en del av tarmen har krupit in i den efterföljande tarmdelen. Det är ovanligt, men det kan också bli blod i avföringen om tarmens slemhinna har blivit irriterad på grund av något födoämne, till exempel komjölk. Det kan också vara blod i avföringen om barnet har så kallad gastroesofagal reflux, som gör att matstrupen blir irriterad när barnet ofta kräks upp maginnehåll, eller att det kommer blod i avföringen när magsäcken blir irriterad vid magkatarr.

En del mycket ovanliga sjukdomar kan göra att det kommer blod i avföringen. Det kan till exempel vara att barnet har en medfödd extra ficka i tunntarmen, så kallad Meckels divertikel, eller en inflammation i tjocktarmen, till exempel ulcerös kolit eller Crohns sjukdom. Andra sjukdomar som kan ge blod i avföringen är blödningssjukdomar, till exempel Henoch-Schönleins purpura eller idiopatisk trombocytopen purpura, ITP.

Fäll ihop

När ska man söka vård?

När ska man söka vård?

Om blodet är ljusrött och ser färskt ut och finns ovanpå avföringen kommer det oftast från en ytlig spricka i ändtarmsöppningen. Om barnet mår bra, och besvären går över på några dagar, behöver man inte söka vård. Om man misstänker att det finns blod i barnets avföring ska man kontakta vårdcentralen eller en barnläkarmottagning. Om barnet har andra symtom samtidigt som till exempel ont i magen, diarréer eller feber ska man söka vård direkt på en akutmottagning.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Senast uppdaterad:
2016-05-19
Redaktör:

Jenny Magnusson Österberg, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Carl Lindgren, sakkunnig barnläkare, 1177 Vårdguiden