Olyckor & skador

Bett, stick och växter

Har du exempelvis blivit biten av en fästing eller råkat nudda en manet? Här kan du läsa mer om hur du gör för att lindra besvären.

Innehåll - Bett, stick och växter

Visa innehåll som:
 • Algförgiftning

  Du kan få algförgiftning om du badar i vatten som har blommande alger. Det kan också hända om du råkar svälja vatten eller äta fisk från sjöar med algblomning.

 • Bränd av björnloka eller jätteloka

  Du kan få symtom som liknar brännskador av björnloka eller jätteloka. Det kan räcka att du rör vid blomman helt lätt.

 • Bränd av brännässla

  Brännässlan bränner med små luddiga hår som finns på hela växten. Besvären går vanligtvis över av sig själv, men du kan behöva lindra med till exempel kylbalsam.

 • Bränd av manet

  Maneter finns både i svenska och utländska hav. Det kan göra väldigt ont om du nuddar eller kommer nära vissa maneters trådar.

 • Fästingbett

  Fästingar är små spindeldjur som framför allt finns i skog och i högt gräs. De biter sig fast i huden för att suga blod. Ett fästingbett ger oftast inga besvär, men ibland kan fästingar sprida sjukdomar som borrelia och TBE.

 • Getingstick, bistick och humlestick

  Ett stick av geting, bi eller humla brukar ge en intensiv och pulserande smärta i området där du har blivit stucken. Kort därefter rodnar och svullnar området. Det brukar även svida och klia.

 • Huggormsbett

  Huggormsbett gör oftast ont och visar sig som två små prickar bredvid varandra på huden med 6-9 millimeters mellanrum. Det är vanligt att det uppstår en blåaktig svullnad runt bettet.

 • Hundbett och kattbett

  Hundbett och kattbett kan orsaka infektioner. Du som blir biten av en katt eller hund behöver därför rengöra såret noga så att det inte blir infekterat.

 • Loppbett

  Loppor är blodsugande parasiter. Loppbett märks som små röda kliande utslag, ofta på överkroppen.

 • Myggbett och knottbett

  Det är vanligt att få myggbett och knottbett på sommaren. Knott är en typ av små myggor. Betten kan svida och klia men det brukar gå över inom några dagar.

 • Människobett

  Det är inte så vanligt att bli biten av en människa, men det händer. Till exempel kan små barn bitas ibland.

 • Stick av fjärsing

  Fjärsing är den enda fiskart i Sverige som har ett farligt gift. Du kan sticka dig på en fjärsing om du plockar fisken ur nät. Du kan också råka trampa på den när du badar.

Mer på 1177.se

Akuta råd – första hjälpen

Här kan du läsa mer om hur du hjälper någon i en akut situation.

TBE - fästingburen hjärninflammation

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Det finns vaccin mot TBE.

Borrelia

Borrelia är en bakteriesjukdom som sprids av fästingar. De flesta får lindriga besvär och blir friska efter att ha behandlats med antibiotika. Ibland sprider sig sjukdomen till nervsystemet och lederna, och då kan det ta längre tid att bli frisk.

Vaccination mot TBE

Virussjukdomen TBE sprids med fästingar. Vaccinera dig om du ska vistas där TBE-viruset finns. Du behöver flera doser av vaccinet.

Till toppen av sidan