Hjälp oss att bli bättre!

Delta gärna i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att göra och svaren är anonyma.

Du hittar undersökningen här.
Akuta råd – första hjälpen

Drunkningsolyckor

Du ska ropa på hjälp och ringa 112 om någon håller på att drunkna. Försök sedan att få upp personen ur vattnet. Gör hjärt-lungräddning medan du väntar på ambulansen om personen inte andas.

Vid drunkning gör du hjärt-lungräddning som vanligt. Läs här om hur du gör hjärt-lungräddning på vuxna och barn. Den enda skillnaden är att du ska börja med att ge 5 inblåsningar så snart som möjligt, gärna redan i vattnet om du kan.

Du kan även läsa om hur man undviker drunkningsolyckor i texten om vattensäkerhet för vuxna och barn.

Gör så här

Ropa på hjälp. Ring 112 eller säg åt någon annan att göra det.

Få upp personen ur vattnet

En person som håller på att drunkna på djupt vatten kan lätt dra ner dig i djupet. Det gäller även om det är ett litet barn.

  • Försök att hitta något att kasta ut som personen kan ta tag i, till exempel en livboj eller en åra.
  • Om du behöver simma ut till den som behöver hjälp kan du ha med dig något föremål som kan flyta och som du kan ha mellan dig och personen. Det kan till exempel vara en livboj eller en flytleksak. Det kan också vara något annat som finns i närheten, till exempel en gren eller en jacka. Föremålet kan fungera som ett hjälpmedel för att få personen i land.
  • Du kan börja med mun-mot-munmetoden redan i vattnet om personen verkar livlös och inte andas. Gör några inblåsningar genom att klämma åt personens näsa och blåsa in i munnen.
  • Det är oftast lättast att simma på rygg in mot land eftersom du då kan hålla personens huvud ovanför vattenytan.

Undersök personen

Lägg personen på rygg. Om du ser något som har fastnat i personens mun kan du vrida hens huvud åt sidan och ta bort det med fingrarna. Kontrollera om personen andas och visar livstecken genom att under några sekunder göra följande:

  • Titta om bröstkorgen och magen rör sig.
  • Lyssna och känn om luft strömmar ut och in genom munnen och näsan genom att lägga ditt öra mot personens mun och näsa.
  • Kontrollera om personen reagerar på tilltal, sväljer eller rör på sig.

Om personen verkar livlös

Börja genast med hjärt-lungräddning om personen andas onormalt eller inte alls, har gråblek hud och är tung och slapp i kroppen. Du ska fortsätta med hjärt-lungräddningen tills ambulanspersonalen kommer.

Om ni är flera kan ni hjälpas åt eller turas om. Var inte rädd att starta hjärt-lungräddning. Det är bättre att försöka än att inte göra något alls.

Läs här om hur du gör hjärt-lungräddning på vuxna och barn.

Om personen andas och hjärtat slår

  • Lägg personen i stabilt sidoläge.
  • Försök att lugna personen. Om det är ett barn kan du till exempel stryka barnet försiktigt på kinden eller ryggen för att lugna hen.
  • En person som har hållit på att drunkna blir ofta snabbt nedkyld. Försök att hålla personen torr och skydda hen mot nedkylning med hjälp av torra handdukar eller kläder.
  • Stanna kvar hos personen tills ambulans kommer.

Även om personen verkar må bra och andas själv behöver hen komma till sjukhus för bedömning.

Behandling

Beroende på hur allvarligt personen har skadats i samband med olyckan kan hen behöva vårdas på sjukhus. Där kan andning, puls och hjärta övervakas noga.

Vad händer i kroppen vid drunkning?

När man börjar få in vatten i näsan och munnen uppstår det ofta först kramp i luftvägarna. När krampen släpper börjar vattnet rinna ner i lungorna.

Det är i lungorna som blodet hämtar syre och sedan transporterar ut det till övriga kroppen. Det blir syrebrist i kroppen om det kommer vatten i lungorna eller om krampen i luftrören gör att blodet inte får tillräckligt med syre. Det går mycket snabbt och man blir medvetslös inom ett par minuter. Efter ytterligare några minuter slår hjärtat långsammare och kan även sluta slå.

Syrebristen kan leda till hjärnskador. Andra skador som kan komma efter en drunkningsolycka är rubbningar i hjärtrytmen, lunginflammation och skador på njurarna. Många av kroppens organ kan återhämta sig efter en drunkningsolycka, men skador på hjärnan kan bli bestående.

Även om den person som höll på att drunkna verkar må bra kan det efter en tid uppstå problem i form av att det kan komma upp vatten från lungorna, så kallad lungödem. Personen blir då andfådd och orolig. Ett barn kan också bli ovanligt trött eller få feber. Du ska ringa 112 om det händer efter en drunkningsolycka.

Bra att prata med någon efteråt

Att vara med om en drunkningsolycka kan vara mycket obehagligt. Det kan kännas bra att få prata om det som har hänt efteråt. Alla reagerar olika i en nödsituation. Om du är närstående till någon som vårdas på sjukhus kan du be att få prata med en kurator eller psykolog på sjukhuset. Ibland kan reaktionen komma senare. Läs mer i artikeln om råd till dig som varit med om en allvarlig händelse.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Kurser i livräddning

Det finns särskilda kurser i livräddande första hjälpen. Kontakta till exempel barnavårdcentralen (BVC), Röda korsetSvenska livräddningssällskapet, Svenska rådet för hjärt-lungräddning eller Civilförsvarsförbundet för att få reda på var sådana kurser ges.

Till toppen av sidan