Förlossning Sundsvall

Lasarettsvägen 21

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
MåndagDygnet runt
TisdagDygnet runt
OnsdagDygnet runt
TorsdagDygnet runt
FredagDygnet runt
LördagDygnet runt
SöndagDygnet runt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
MåndagDygnet runtRing innan
TisdagDygnet runtRing innan
OnsdagDygnet runtRing innan
TorsdagDygnet runtRing innan
FredagDygnet runtRing innan
LördagDygnet runtRing innan
SöndagDygnet runtRing innan

Besöksadress:
Lasarettsvägen 21
Län, kommun:
Västernorrlands län, Sundsvall
Postadress:
Sundsvall sjukhus, 851 86 Sudsvall

Att vänta och föda barn är något av de största händelserna i livet. Vi erbjuder en familjär miljö som bygger på respekt och engagemang. Förlossningsavdelningarna i Västernorrland erbjuder individanpassad vård med mycket hög medicinsk säkerhet. Personalen arbetar aktivt med ett kontinuerligt stöd under er vistelse här hos oss. All personal arbetar både med födande och BB-vård, du har därför möjlighet att träffa samma personal under födseln som under BB-tiden.

I Sundsvall finns 7 förlossningsrum och 14 vårdplatser.

Driftsform: Region

Välkommen att föda ert barn på någon av våra förlossningsavdelningar i Västernorrland.
Att vänta och föda barn är något av de största händelserna i livet. Vi erbjuder en familjär miljö som bygger på respekt och engagemang. 

Förlossningsavdelningarna i Västernorrland erbjuder individanpassad vård med mycket hög medicinsk säkerhet.

Personalen arbetar aktivt med ett kontinuerligt stöd under er vistelse här hos oss. För att stödja detta arbetar all personal både med födande och BB-vård. Du har därför möjlighet att träffa samma personal under födseln som under BB-tiden.

  • Blivande föräldrar erbjuds möjligheten att få information om förlossning vid sjukhuset i Sundsvall. 

    Lokal:

    Aulan vid utbildningsavdelningen, Sundsvalls sjukhus - hiss 8, plan 1

    Tid:

    14:00-16:00

    Datum:

    • 9 november
    • 14 december
    • 17 januari
    • 14 februari
    • 14 mars
    • 29 maj
  • Det är väldigt individuellt vad man vill ha med sig till BB. Här kommer några tips från oss:

    • Giltig legitimation 
    • Blöjor till barnet.
    • Ni kommer även att få ett startpaket. 
    • Bilbarnstol - Om du bor i närheten av sjukhuset kanske den andra föräldren kan hämta bilbarnstolen innan hemfärden. Ta med den i annat fall.
    • Kläder till barnet och den nyblivna mamman. Om du vill ha egna underkläder bör du tänka på att ta med rejäla trosor eftersom bindorna som används i början är ganska stora.
    • Bebisfilt
    • Bindor, de första stora bindorna får du på BB.
    • Amnings-BH om du vill använda sådan.
    • Toalettartiklar
    • Inneskor
    • Kamera
  • Efter förlossningen stannar ni med ert barn på förlossningsrummet ett tag, hur länge beror bland annat på om ni skall stanna på BB eller gå hem på det vi kallar tidig hemgång (THG).  Det är viktigt att ni får tid att lära känna ert barn och att ni har lugn och ro den första tiden.

    Här kan du läsa mer om den första tiden efter förlossningen.

  • Alla nyfödda barn undersöks mellan 6-36 timmars ålder med såkallad POX-mätning. En liten mätare analyserar syremättnaden i blodet på höger hand och en fot. Undersökningen är enkel och helt smärtfri och tar bara några minuter. Detta utförs för att upptäcka de barn som har medfödda hjärtfel. Cirka ett barn på 1000 födda har ett allvarligt hjärtfel.

    Hörseltest (OAE)

    Hörseltest erbjuds alla nyfödda barn. Det kan utföras efter att barnet är 24 timmar gammalt och upp till 1 månads ålder. Det är en fördel om barnet sover, då mätningen blir mer tillförlitlig om barnet är stilla och tyst. Vid ett godkänt resultat kan man med stor säkerhet utesluta en hörselnedsättning av betydelse. Får man inga godkända svar utreds barnet vidare på hörcentralen. Mätningen kan påverkas av att det finns fostervatten eller fosterfett kvar i hörselgången.

    Barnläkarundersökning

    Ditt barn blir undersökt av barnläkare en gång innan hemgång. Om barnet blir undersökt före 24 timmars ålder, görs en ny undersökning vid återbesöket. Barnläkaren lyssnar bla på hjärta och lungor, kontrollerar reflexer och höfter.

    PKU-provet

    PKU-provet tas på alla nyfödda i Sverige sedan mitten av 60-talet. Syftet med provet är att hitta barn med någon av ett antal ovanliga men allvarliga medfödda sjukdomar som går att behandla och där en tidig diagnos är viktig för prognosen. Risken att ett barn skulle ha någon av de här sjukdomarna är mycket liten. Bland de drygt 100 000 barn som föds varje år i Sverige är det sammanlagt mellan 80 och 100 som har någon av sjukdomarna som ingår i testet. Det är viktigt att veta att de analysresultat som följer screeningen inte är en diagnos i sig. Man måste alltid bekräfta positiva resultat genom uppföljande undersökningar som då sker via barnkliniken. PKU-provet analyseras på PKU-laboratoriet.

    Här kan du läsa mer om provtagningen.  och varför det är viktigt med 48 timmar.

  • Viktigt att tänka på att ha med det som behövs under vårdtiden, som mat till partner.

    Partner får stanna på BB i mån av plats. Vi gör platsbedömning flera gånger per dygn och har i första hand rum för den nyförlösta kvinnan. Fråga oss gärna när ni ringer till förlossningsavdelningen i samband med att förlossningen har startat om hur det är med platser just nu. Om partner stannar kvar är det viktigt att ni är förberedda på att situationen med plats kan ändras.

    Se också Vårdhotellet Skvadern

  • Ni kan gå hem tidigast när barnet är 6 timmar om allt känns bra och barnläkaren har undersökt barnet.

    Om ni går hem tidigt får ni med er tider för återbesök. Vi kommer också erbjuda telefonkontakt under den första veckan efter förlossningen. Vår erfarenhet är att frågor kommer allteftersom och att det upplevs tryggt att bli uppringd.

    Om ni bor i Kramfors eller Sollefteås upptagningsområde finns THG-mottagning (BB-eftervård) i Sollefteå. Den mottagningen är bemannad på vardagar och även vissa tider på helg. Personalen på BB lämnar ut information om vad som gäller för just er.

  • Om ni bor långt borta och inte känner er trygga med att lämna närheten till förlossningsavdelningen men ändå inte är i aktiv förlossning finns möjligheten att tillsammans med personalen planera att stanna i Sundsvall på Vårdhotellet Skvadern. Detsamma gäller efter födelsen. Fråga oss mer om detta!

    Mer information om Vårdhotell Skvadern finns här.

  • Amning är ett vanligt sätt att mata sitt nyfödda barn. Amning är även närhet och trygghet för barnet.

    Här kan du läsa om råd kring amning bland annat om hur du ammar, hur ofta du behöver amma och om vanliga besvär som kan uppstå. Det finns också bilder och en film.

    Om amning och flaskmatning

Möjlighet finns att ha med sig två anhöriga.

Till toppen av sidan