Om covid-19 – coronavirus

Information om covid-19 för dig som ska föda barn i Västernorrland

Innehållet gäller Västernorrland

Här finns information för dig som ska föda barn i Västernorrland om vad läget med covid-19 innebär inför förlossning. Det finns också information om vad som gäller för dig som ska föda barn och har misstänkt eller konstaterad smitta av covid-19.

Det är viktigt att du berättar för vårdpersonalen om du har symtom som skulle kunna vara covid-19 innan eller vid ditt besök. På det sättet kan personalen skydda sig och får möjlighet att ta hand om dig på ett säkert sätt utan risk för smittspridning.

Nya regler gäller för dig som är gravid och din partner eller närstående. Det beror på läget med covid-19. Det tas snabbtest på alla inneliggande patienter och medföljande partner. Om testet visar positivt och din partner ej har symtom covid-19 får hen stanna kvar på förlossningen. Blir det eftervård på BB får hen åka hem.

Här finns frågor och svar om covid-19 och graviditet

 

Din partner kan vara med under förlossningen

Om partnern vid inskrivning på förlossningen tar ett snabbtest på och det är positivt men inga symtom påvisas så kan hen stanna kvar på förlossningen. Om testet visar positivt med symtom covid-19 måste partner lämna avdelningen.

Besöksförbud på BB avdelning

Din partner får följa med till BB, i mån av plats, men för alla andra är det besöksförbud för att minska risken för att vårdpersonal och andra patienter smittas av covid-19. 

Vid vistelse på förlossning och BB gäller att ni inte ska uppehålla er i allmänna utrymmen mer än nödvändigt.

Vad gäller vid kejsarsnitt?

Du som är gravid och din partner kommer tillsammans till sjukhuset. Din partner kommer att få vara med under operationen och hela familjen får vara tillsammans.

Du som ska föda barn i Västernorrland och har misstänkt eller konstaterad smitta av covid-19

Din förlossning kommer att ske i ett isoleringsrum om du som är gravid har misstänkt eller konstaterad smitta av covid-19.

Isoleringsrummet är som ett vanligt rum för förlossning. Efter förlossningen behöver du stanna i isoleringsrummet för att undvika att smitta andra patienter på förlossningsavdelningen.

Efter förlossningen

Du och ditt barn kommer få vara tillsammans efter förlossningen på BB-avdelningen om ni båda mår bra. I Örnsköldsvik stannar du kvar på förlossningssalen.

Om allt är normalt rekommenderar vi tidig hemgång.

Om ditt barn behöver vård efter förlossningen som exempelvis neonatalvård, kommer ni inte kunna vara tillsammans. Ni kan inte heller vara tillsammans om du är så sjuk att du behöver särskild vård för covid-19.

Till toppen av sidan