VÄVNADSPROV OCH CELLPROV

Tunntarmsbiopsi på barn

Tunntarmsbiopsi innebär att ett litet prov tas av tarmens slemhinna och sedan undersöks i mikroskop. Undersökningen görs framför allt om läkaren misstänker att barnet inte tål gluten, så kallad celiaki. Det finns olika metoder för att göra tunntarmsbiopsi.

Förberedelser

Innan undersökningen får både föräldrar och barn information om vad undersökningen innebär och hur barnet ska förbereda sig.

Barnet ska vara fastande när hen kommer till undersökningen. Information om hur långt i förväg får man av avdelningen. Barnet ska helst inte vara förkyld eller ha någon annan infektion.

Före undersökningen får barnet antingen lugnande läkemedel eller blir sövt med narkos, beroende på vilken metod som används.

Läs mer om hur du kan förbereda barnet för ett besök i vården.

Hur går undersökningen till?

Tarmbiopsin kan göras med två olika metoder:

  • Antingen görs den med hjälp av ett gastroskop, ett böjligt fiberoptiskt rör som förs in genom munnen. Barnet är nedsövt under undersökningen.
  • Den andra metoden, kapselbiopsi, görs med hjälp av ett tunt instrument som även det förs in genom munnen. Barnet får lugnande medel innan, som gör att barnet slappnar av och inte minns undersökningen efteråt. Barnet kan också vara nedsövt under undersökningen. Vid kapselbiopsi kontrolleras att kapseln ligger på rätt plats med hjälp av röntgen.

Kapseln kan se lite olika ut, men den brukar vara ungefär lika stor som en lillfingernagel. Kapseln är fäst till en tunn sond. När kapseln har kommit på plats suger läkaren in en liten slemhinnebit som skärs av och stannar kvar i kapseln som sedan dras upp. Hos spädbarn kan sonden vid behov ledas genom en napp.

Kapseln förs ner via munnen till magsäcken och därifrån ut i tunntarmen. Det följs med röntgengenomlysning. Undersökningen tar ungefär 15-30 minuter.

Båda biopsimetoderna är skonsamma för barnet. Själva provtagningen känns inte eftersom man saknar smärtceller i tarmslemhinnan.

Hur mår barnet efteråt?

En stund efter undersökningen vaknar barnet till. Läkemedlen ska gå ur kroppen innan man åker hem. Det brukar ta ett par timmar.

Ibland kan man få ett preliminärt besked om hur tarmbiopsin ser ut i samband med undersökningen.

Till toppen av sidan