Blödning under graviditet

Skriv ut (ca 5 sidor)

Det är vanligt att få en blödning ur slidan, särskilt under första halvan av graviditeten. En blödning kan vara ett tecken på missfall, men ofta beror blödningen på något annat. Den behöver inte betyda att något är fel. Här kan du läsa mer om olika orsaker. Du får också vägledning när du bör söka vård och inte. Exempelvis bör du omgående söka vård om du blöder under andra halvan av graviditeten.

Skriv ut

Det är vanligt att bli orolig om det kommer en blödning under graviditeten.

Vad är en kraftig blödning?

Vad är en kraftig blödning?

Hur mycket blod som kommer är olika. En kraftig blödning innebär att du blöder igenom en normal binda på en timme eller att det finns blodklumpar i blödningen.

Färgen på blödningen kan vara rosa-röd eller brunaktig. Det är en färsk blödning om färgen är rosa-röd. Det är en blödning som inträffat tidigare om färgen är brunaktig.

Fäll ihop

När ska jag söka vård?

När ska jag söka vård?

Ibland kan det vara svårt att veta när du bör söka vård och inte.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Hur bråttom det är att söka vård beror på hur mycket blod det kommer, hur länge du har varit gravid och hur du mår i övrigt. Ofta behöver du inte alls söka vård för mindre blödningar. Här följer några råd:

Enstaka mindre blödningar eller brunfärgade flytningar före graviditetsvecka 12

Du behöver inte söka vård. 

Mensliknande blödning före vecka 12

Du behöver inte söka vård. Om du blöder som en vanlig mens, ibland lite rikligare, och om blödningen sedan avtar kan du avvakta. Blödningen kan vara tecken på ett tidigt missfall, men i så fall finns det inget som vården kan göra för att förhindra det.

Mindre blödning i vecka 12-22

Kontakta en barnmorskemottagning eller en gynekologisk mottagning. Det är vanligtvis inte bråttom. Om det till exempel är helg när blödningen kommer så kan du vänta tills det blir vardag innan du kontaktar vården.

Upprepade småblödningar första halvan av graviditeten

Kontakta en barnmorskemottagning eller en gynekologisk mottagning. Det är vanligtvis inte bråttom. Om det till exempel är helg när blödningen kommer så kan du vänta tills det blir vardag innan du kontaktar vården. Till första halvan av graviditeten räknas de första 20 graviditetsveckorna. 

Mindre blödning eller blodig flytning efter samlag första halvan av graviditeten

Kontakta en barnmorskemottagning eller en gynekologisk mottagning. Det brukar inte vara bråttom. Hör av dig någon av de närmaste dagarna.

Mindre blödning efter upprepade missfall

Du bör kontakta en barnmorskemottagning eller en gynekologisk mottagning om du tidigare haft tre eller fler missfall. Det brukar inte vara bråttom. Hör av dig någon av de närmaste dagarna. 

Blödning i andra halvan av graviditeten

Om du är gravid i vecka 22+0 ska du kontakta en förlossningsavdelning omgående, även om blödningen är liten. 

Om du blöder och samtidigt mår allmänt dåligt

Sök vård omgående om du får en blödning och samtidigt har påverkat allmäntillstånd, med till exempel extrem trötthet och matthet. Då ska du söka vård direkt oavsett hur mycket du blöder och vilken graviditetsvecka du är i. I första halvan av graviditeten söker du vård på en akutmottagning. Efter graviditetsvecka 22+0 söker du vård på en förlossningsmottagning.

Om du får magsmärtor

Sök vård omgående om du får en blödning och samtidigt känner tilltagande smärta i ena sidan av magen eller långt ner i magen. Då ska du söka vård direkt oavsett hur mycket du blöder och vilken graviditetsvecka du är i. I första halvan av graviditeten söker du vård på en akutmottagning. Efter graviditetsvecka 22+0 söker du vård på en förlossningsmottagning.

Kraftig blödning

Sök vård omgående på en akutmottagning eller en gynekologisk akutmottagning om du är i första halvan av graviditeten. Sök vård omgående på en förlossningsavdelning efter graviditetsvecka 22+0.

Fäll ihop

Var ska jag söka vård?

Var ska jag söka vård?

Om du inte vet var du ska söka sjukvård kan du alltid få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Fäll ihop

Orsaker till att det blöder

Orsaker till att det blöder

Det kan bero på olika saker när det kommer blod ur slidan. Här kan du läsa om orsaker:

När ägget fäster

Det kan uppstå en blödning när det befruktade ägget sjunker in och fäster i livmoderslemhinnan. Blödningen kallas implantationsblödning, nidblödning eller vidhäftningsblödning. Den kan komma någon gång mellan graviditetsvecka två och tre. Kanske vet du inte ens om att du är gravid. Blödningen brukar avta av sig själv.

Blödning från livmoderslemhinnan

Ibland kan det komma en blödning från livmoderslemhinnan under de första tre månaderna av graviditeten. Ofta kommer en sådan blödning vid samma tid som mensen skulle ha kommit. En sådan blödning kallas genombrottsblödning. Den brukar gå över av sig själv. Blödningen beror på att kroppen inte riktigt har anpassat sig till graviditeten. Det brukar inte komma sådana blödningar när moderkakan och fostret tar mer plats i livmodern.

Blödning från livmodertappen

Det finns det mer blod än vanligt i livmodertappen under graviditeten. Det gör att livmodertappen lättare kan börja blöda. En sådan mindre blödning kan till exempel komma efter ett slidsamlag.

Polyper kan orsaka blödning

En polyp är en utväxt från en slemhinna. Polyper på livmodertappen eller i livmoderhalskanalen kan orsaka blödningar under graviditeten. Det är ganska vanligt. En polyp påverkar inte graviditeten. Ibland kan en läkare ta bort polypen för att du ska slippa blödningar senare under graviditeten.

Missfall

En tidig blödning kan vara ett tecken på ett missfall. Oftast inträffar missfall före graviditetsvecka 12. Missfall efter vecka 12 är inte lika vanligt. Vid missfall gör det ofta ont i magen eller underlivet, ungefär som kraftig mensvärk. Blödningen brukar innehålla en del slem och tunn vätska, och ibland blodklumpar.

Blödning från moderkakan

Det händer att moderkakan, eller en bit av den, lossnar för tidigt. För tidig avlossning av moderkakan är mycket ovanligt. Om det händer är det oftast mot slutet av graviditeten. Det kan vara mycket allvarligt. Det kan göra mycket ont i magen.

Det kan komma mindre blödningar från moderkakans kant, särskilt om moderkakan sitter nära livmodermunnen. Sådana blödningar brukar sluta av sig själv, men det kan behövas någon medicin som gör att blodet stelnar fortare.

Om moderkakan sitter långt ner i livmodern kan den täcka för den inre modermunnen. Det kallas för föreliggande moderkaka. Föreliggande moderkaka kan orsaka blödningar från slidan. När livmoderhalsen öppnar sig mot slutet av graviditeten kan det bli kraftiga blödningar. Om moderkakan ligger helt för inre modermunnen behöver barnet födas med kejsarsnitt.

Utomkvedshavandeskap

Vid ett utomkvedshavandeskap har det befruktade ägget fäst någonstans utanför livmodern, oftast i äggledaren. Det kan aldrig utvecklas till ett barn. Vid utomkvedshavandeskap brukar det göra mycket ont i magen. Ofta gör det ont långt nere i magen, på sidan av livmodern. Oftast kommer det en mindre blödning från slidan.

Infektion

Blödningar under graviditeten kan även bero på en infektion i slidan eller livmodertappen. Oftast har man då också tidigare märkt av en missfärgad eller illaluktande flytning från slidan. Prata med en barnmorska om besvären inte går över.

Druvbörd

Druvbörd, eller mola som det också kallas, är ingen riktig graviditet. Det finns i stället en samling av vätskefyllda blåsor i livmodern. Det är ovanligt. Druvbörd brukar upptäckas vid rutinultraljudet. Vid druvbörd är blödningen ofta kraftig, som en mens eller mer. Druvbörd behandlas med skrapning.

Cellförändringar

Livmoderhalscancer kan orsaka blödningar. Tumörer på livmodertappen är mycket ovanligt hos gravida.

Förlossningen startar

Det kan komma en mindre blödning när förlossningen startar. Det kallas för teckningsblödning. Blödningen kommer från ytliga blodkärl i slemhinnan i livmoderhalsen. Blodkärlen kan brista när livmoderhalsen öppnar sig.

Andra förklaringar till blödningar under graviditeten

Att få hemorrojder under graviditeten är ganska vanligt. Det händer att det kan bli små sprickor i dessa och att de blöder. Vid hemorrojder kommer blodet från ändtarmsöppningen och inte från slidan.

Ibland finns det ingen förklaring

Ibland hittar läkaren eller barnmorskan ingen orsak till blödningen och blödningen upphör av sig själv.

Fäll ihop

Hur kan jag förebygga?

Hur kan jag förebygga?

Blödningar under graviditeten beror inte på exempelvis tunga lyft, stress eller motion. Det finns inget du själv kan göra för att förebygga en blödning. 

Fäll ihop

Undersökningar

Undersökningar

För att få veta orsaken till blödningen är det vanligt att läkaren eller barnmorskan gör en gynekologisk undersökning. Det är också vanligt att kontrollera graviditeten med hjälp av en ultraljudsundersökning. Ibland kontrollerar barnmorskan även barnets hjärtljud. 

Fäll ihop

Vanligt att bli orolig

Vanligt att bli orolig

När det kommer en blödning under graviditeten är det vanligt med många olika känslor. Du kanske känner oro, förvirring, förhoppning, eller inget speciellt. Det är vanligt med frågor och funderingar. En del oroar över att få ett missfall och tolkar blödningen som ett tecken på detta.

Du kan alltid ringa till en barnmorska om du har frågor.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 5 sidor)
Senast uppdaterad:
2016-03-31
Redaktör:

Kristin Bengtsson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Roland Boij, gynekolog och förlossningsläkare, Jönköping