Livsstil och hälsa under graviditeten

Sex under graviditeten

Din sexuella lust kan förändras under graviditeten. För en del innebär graviditeten ökad lust. Men många känner mindre lust. Det finns andra sätt att ha närhet och sex om du inte vill ha slidsamlag. Att ha sex under graviditeten påverkar inte barnet i magen.

Här får du svar på några vanliga funderingar om sex under graviditeten.

Olika hur sexlivet påverkas

Det är olika hur du upplever en graviditet. På samma sätt är det olika hur du tycker att sexlivet påverkas.

En del gravida upplever det som skönare att ha sex under graviditeten. Det kan bero på att slemhinnorna sväller och att hormonhalterna ökar, vilket gör att du lättare blir våt.

En del känner mindre sexlust. Du kan känna mindre lust om du är rädd för att påverka graviditeten och skada barnet. Du som är gravid kanske mår illa eller är trött. Det kan också kännas obehagligt att slemhinnorna är svullna. Du kanske känner dig stor och klumpig.

I mitten av graviditeten kanske du känner som mest lust. Då kanske illamåendet har gått över. Samtidigt kanske du känner dig lika rörlig som vanligt.

Smek och massage

Sex kan vara alla de olika saker du gör och känner när din kropp eller dina tankar berörs på ett sexuellt sätt. Det finns ingen klar gräns för vad som är sex och inte, eftersom det är din egen känsla som räknas.

Vissa kan tycka att det känns bättre att ha sex genom att smeka och massera varandra än att ha samlag under graviditeten. Ni kan turas om att vara passiva och aktiva. Berätta för varandra vad som känns bra och vad som känns mindre bra.

Barnet ligger skyddat

Det går bra att ha sex eller att onanera under graviditeten. Barnet ligger väl skyddat av den starka livmoderväggen och av fostervattnet med fosterhinnorna. Slemproppen som sitter i livmodertappen skyddar barnet mot bakterier.

När ska jag undvika sex?

En del som är gravida bör undvika sex, både samlag och orgasm. Det kan vara till exempel om:

  • Du har haft en blödning, som inte går att förklara.
  • Moderkakan ligger långt ner i livmodern, så kallad föreliggande moderkaka.
  • Vattnet har gått.

Du behöver inte undvika sex för att du tidigare haft missfall.

En läkare talar om ifall du bör undvika sex, om du har något besvär.

Sex med stor mage

Det kan vara svårare att hitta bra ställningar när magen är stor. Det bästa är att prova er fram tills ni hittar en ställning som fungerar.

Skulle det kännas obehagligt eller göra ont ska ni avsluta. Mot slutet av graviditeten kan det vara bra att vara försiktig med hårda stötar. Det beror på att livmodertappen kan ha kommit längre ner i slidan. Då kan den lättare börja blöda.

Sammandragning eller blödning

Orgasmer kan i vissa fall göra så att du som är gravid får sammandragningar. Dessutom är vävnaderna i underlivet skörare under en graviditet och du kan lättare börja blöda.

Kontakta sjukvården om du som är gravid får en blödning vid samlag och du känner dig orolig. Här kan du läsa mer om blödningar under graviditet

Dildos och analsex

Det går bra att använda vibrator och dildo under graviditeten. Tänk på att rengöra dem efter användning.

Analsex går också bra. Var extra noga med hygienen. Du som är gravid kan få urinvägsinfektion av bakterier som finns i tarmen.

Hur är det med preventivmedel?

Det finns ingen risk för en ny befruktning när det redan är en graviditet. Så av den anledningen behövs inte preventivmedel. Om det inte finns någon risk för könssjukdomar behövs inget skydd. Annars är det bra att använda kondom

Kan sex starta förlossningen?

Ibland sägs det att sex kan hjälpa till att starta förlossningen mot slutet av graviditeten. Men det finns inga bevis för att det skulle vara så.

Sex i slutet av graviditeten

Det går bra att fortsätta med sex så länge ni vill, men det är inget konstigt med att göra ett uppehåll. Många blivande föräldrar känner inte för sex i slutet av graviditeten.

Det går bra att ha sex fram tills att vattnet har gått eller om du som är gravid börjat blöda.

Hjälp när det inte fungerar

Det är bra om ni kan prata med varandra om hur det känns och vad ni vill eller inte vill göra. Precis som annars är det viktigt att vara lyhörd för varandras känslor.

Sök hjälp om ni har problem med sexlivet som ni inte kan lösa själva. På barnmorskemottagningen går det att ta upp det med barnmorskan. Barnmorskor är vana vid att prata om den här typen av problem. På många barnmorskemottagningar finns det också en psykolog att prata med. Ni kan också vända er till en sex- och samlevnadsmottagning.

Du kan söka vård på vilken mottagning du vill i hela landet.

Till toppen av sidan