Efter förlossningen

Bäckenbottenträning

Bäckenbottenträning kan minska eller bota besvär med att det läcker urin eller avföring. Det kan till exempel vara när du hostar eller anstränger dig fysiskt, eller om du plötsligt får svårt att hålla dig och hinna till toaletten. Du kan också träna för att förebygga besvär. Träningen är bra oavsett vilket kön du har.

Det är extra viktigt att göra övningarna om något av det här gäller för dig:

Träningen kallas ibland knipövningar.

Fortsätt träna bäckenbotten

Det tar tid att träna upp musklerna. Räkna med två månaders träning innan du börjar märka att det blir bättre. Det tar ett halvår att få full träningseffekt. När du har tränat upp styrkan, snabbheten och uthålligheten och är nöjd kan du minska träningen. Men det är viktigt att fortsätta träna för att behålla musklerna vältränade. Fortsätt därför träna en omgång varje dag.

Aldrig för sent att börja träna

Bäckenbotten fungerar sämre efter graviditet och förlossning. Då blir det svårare att hålla tätt. Vid amning och klimakteriet minskar hormonet östrogen som påverkar musklerna. De blir stelare och svårare att både träna och använda.

Musklerna kan också påverkas av andra besvär. Det kan till exempel vara:

Därför är det viktigt att du fortsätter att träna din bäckenbotten. Det är aldrig för sent att börja träna musklerna.

Använd dina bäckenbottenmuskler aktivt när de behövs

Knip alltid emot när det finns risk att det kan läcka. Använd det hårda styrkeknipet till exempel när du hostar, nyser, skrattar, lyfter eller tränar till exempel magmuskler. Det är just då dina muskler behöver ge extra stöd. Använd det långa uthållighetsknipet om du plötsligt får svårt att hålla dig och hinna till toaletten. Då kan blåsan och tarmen lugna sig så du kan vänta en stund till.

Till toppen av sidan