Tillhör du en grupp som vaccineras mot covid-19 just nu?

Det är många som försöker boka tid för vaccination. Finns det inga lediga tider kan du försöka igen om några dagar. Regionen får mer vaccin varje vecka och nya tider läggs ut allt eftersom. Du kan inte ringa 1177 Vårdguiden på telefon för att boka tid. Läs om vaccinationen.

TÄNDER

Tandvärk

Tandvärk är ett tecken på att en eller flera tänder har skadats av någon anledning. Att det gör ont beror på att nerven i en tand blivit inflammerad eller infekterad.

Hål i tänderna, karies, är en vanlig orsak till att du får tandvärk. Du kan läsa mer om orsakerna till tandvärk i kapitlet Vad beror tandvärken på. Där står det också vilken behandling du kan behöva.

Symtom

Det varierar hur ont det gör och var i munnen det känns när du har tandvärk. Det beror på vad som orsakar tandvärken.

Det här är vanliga symtom om du har tandvärk:

 • Ilningar som med tiden kan bli att bli mer intensiva och långvariga.
 • Huggande smärta.
 • Molande värk som kommer och går.

Du kan också påverkas på andra sätt:

 • Du har svårt att sova och äta.
 • Du blir irriterad, orolig och trött.
 • Det kan vara svårt att borsta tänderna.

Det kan vara svårt att säga exakt var det gör ont eftersom smärtan kan stråla ut i ett större område, exempelvis till motsatt käke eller örat.

Vad kan jag göra själv?

Bästa sättet att undvika tandvärk är att borsta tänderna med fluortandkräm och äta mat som är bra för tänderna. Kontrollera också tänderna regelbundet hos tandvården.

Du kan också:

 • Använda något medel som förebygger karies om du ofta har hål i tänderna. Be gärna en tandläkare eller tandhygienist om råd eller fråga på ett apotek.
 • Använda receptfria värktabletter som kan hjälpa tillfälligt om du får ont i tänderna.

Undersökning och behandling

Tandläkaren undersöker det område i munnen som värken och smärtan strålar ut ifrån. Hen tar röntgenbilder för att kunna se mellan tänderna och området kring rötterna.

Du behöver ofta göra flera besök hos tandläkaren efter ett akutbesök. Det kan behövas för att tanden som ger besvär ska bli färdigbehandlad.

De vanligaste sätten att behandla tandvärk är rotfyllning eller tandutdragning.

Någon gång kan antibiotika behövas

Tandinfektioner behöver oftast inte behandlas med antibiotika. Men det kan hända att tandinfektioner snabbt ska behandlas med antibiotika, till exempel för att stoppa en infektion som kan sprida sig till ett större område. Bakterier kan även spridas via blodet till exempelvis hjärtat.

Därför behöver du som har en tandinfektion vara extra försiktig om du ha något av följande besvär:

 • Nedsatt immunförsvar,
 • problem med hjärtklaffar,
 • gått igenom strålterapi mot käkarna,
 • tar läkemedel mot benskörhet.

Under tiden som du tar antibiotika behandlas du av tandläkaren för det som är orsaken till tandinfektionen.

Vad beror tandvärken på?

En tand består av krona och rot. Kronan är den del som syns i munnen, medan roten sitter fäst i käkbenet. Kronan är klädd med emalj på ytan, men huvuddelen av tanden består av en benliknande vävnad, det så kallade tandbenet. Den innersta delen av tanden kallas pulpan eller tandnerven. Den är uppbyggd av bindväv, som innehåller blodkärl och nerver.

Tandvärk beror för det mesta på att tandnerven har blivit inflammerad eller infekterad. Men det finns även andra orsaker till att du får tandvärk. Här nedan beskrivs de.

Hål i tänderna

I ett hål i en tand som nått nästan eller helt in till tandnerven finns bakterier som gör nerven inflammerad. Först börjar det ofta ila i tanden. Sedan får du en mer intensiv smärta som inte går över.

Inflammationen sprids genom tandens rotkanalsystem ut till omgivande benvävnad om tanden inte behandlas. Smärtan blir då mer molande och tanden är ofta öm.

Området runt tanden och käken kan svullna upp. Då har tandens nerv och käkben blivit infekterade och var har bildats vid den sjuka tanden.

Infektion under en tand som inte är rotfylld

I en tand som blivit inflammerad i tandnerven kan inflammationen sprida sig till vävnaden utanför rotspetsen. Detta kan samlas var som ger symtom i form av en dov, molande värk. Käkarna kan också svullna upp.

Behandlingen går ut på att rensa och rotfylla tanden. Ibland kan du behöva antibiotika och tandläkaren kan även sticka hål på svullnaden inne vid tanden i käken för att tömma varet.

Infektion under en rotfylld tand

Ibland händer det att rotfyllningar blir otäta och att det kommer in bakterier i området där tandnerven tagits bort. Det kan också bli kvar bakterier i tanden under rotfyllningen. Bakterierna kan då spridas ut genom rotspetsen. Käkbenet utanför rotspetsen kan bli inflammerat och ibland infekterat. Det ömmar och svullnar, och du kan få ont.

Djupa lagningar

En tand som har en lagning skyddar ibland tandnerven sämre än en frisk tand. Både den försämrade isoleringen och själva borrningen kan orsaka ilningar eller tandvärk. Har du djupa lagningar kan tandnerven också påverkas av en otät fyllning.

Tanden kan ila, värka och bli öm när du rör den om fyllningen lossnar eller sitter löst.

Synliga tandhalsar

Den hårda tandemaljen ger tandnerven ett bra skydd, men emaljen slutar vid tandköttskanten. Om tandköttet drar sig tillbaka kan tandens rotyta bli synlig. Rotytan är porös och skyddar inte tandnerven lika bra som tandemaljen.

Därför kan det uppstå ilningar när du äter varm eller kall mat. Även luften som strömmar in i munnen när du andas in kan orsaka ilningar.

Tandskador

En tandskada som du fått på grund av olycksfall eller när du bitit sönder en tand kan ge tandvärk. Ibland kan tandbenet och tandens nerv bli synlig om delar av en tand har gått av. Det gör tanden känslig för varmt och kallt och kan även leda till värk.

Tandsprickor

Små tandsprickor gör att det kan ila i tanden. Djupare sprickor kan ge värk och ömhet. Det beror på att tandnerven blir inflammerad.

Gnissla eller pressa tänder

Käkmusklerna arbetar hårt om du gnisslar eller pressar tänder mycket. Du kan få träningsvärk i käken som kan kännas som tandvärk. Du kan vakna med huvudvärk om du har gnisslat tänder en natt kan. Tänderna kan kännas ömma.

Det finns en risk att du sliter ner tänderna så mycket att tandnerven inte får tillräckligt skydd om du gnisslar tänder väldigt hårt och mycket. Det kan leda till tandvärk.

Tandköttsinfektion när en ny tand bryter fram

När en tand bryter igenom tandköttet kan det bli infekterat. Det beror på att det är svårt att hålla rent under den tid som tanden håller på att växa upp. Det är vanligt när visdomständerna kommer fram. Det kan även hända när barn får sina permanenta tänder.

Värk efter tandutdragning

För det mesta gör det ont när du har dragit ut en tand. Smärtan går ofta över på fyra till fem dagar. Ibland blir hålet efter tanden infekterat. Då kan du få både svår värk och feber.

Tandlossning

Tandlossning brukar inte orsaka tandvärk, men om det börjar värka beror det på att tandköttet och fästet runt tanden blivit infekterat. Tandköttet svullnar upp och blir rött. Det kan göra mycket ont. Tänderna kan bli ömma och går att röra på.

Utan behandling kan det uppstå större svullnader och samlingar av var.

En protes som skaver

När det har gått några år blir tandproteser ofta för stora mot underlaget. Protesen kan börja skava mot tandköttet och du får sår som gör ont.

Sjukdomar som kan förväxlas med tandvärk

Det finns sjukdomar som kan orsaka värk i ansiktet och som felaktigt kan uppfattas som tandvärk. Till dem hör till exempel:

Till toppen av sidan