MUN, LÄPPAR OCH TUNGA

Muntorrhet

Muntorrhet beror på att du har för lite saliv i munnen eller att salivens konsistens förändrats. Saliven är viktig för att du ska kunna tugga och svälja utan problem. Den skyddar också tänderna.

Det finns undersökningar som visar att muntorrhet sänker livskvaliteten hos dem som har det. Men muntorrhet kan trots det vara svårt att upptäcka själv, särskilt om det händer långsamt.

Symtom

De här är de vanligaste symtomen på muntorrhet:

 • Att det är besvärligt att äta.
 • Att det kan vara svårt att prata.
 • Att du har sömnstörningar.
 • Att tandhälsan påverkas.

Du får lättare hål i tänderna och besvär från slemhinnorna med sår och infektioner. Har du en avtagbar protes kan det bli svårare att använda den.

När ska jag söka vård?

Eftersom tänderna tar skada av muntorrhet är det extra viktigt att du regelbundet kontrollerar dina tänder hos din tandläkare eller tandhygienist. Då får du råd och förebyggande vård.

Vet du inte vad som är orsaken till att du är torr i munnen och du tar ett eller flera läkemedel bör du rådgöra med din läkare. Ofta är muntorrheten en biverkning av läkemedel, bland annat sådana som används för psykiska besvär.

Tillsammans får du och läkaren väga besvären med muntorrhet mot vilken nytta läkemedlet kan göra. Ibland kan du behöva ändra dos. Andra gånger kanske du kan ta ett liknande läkemedel, som förhoppningsvis ger mindre besvär med muntorrhet.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Muntorrhet kan ha många orsaker

Du blir torr i munnen om du har för lite saliv eller om salivens konsistens förändrats. I munnen finns både stora spottkörtlar och ett stort antal små körtlar. De stora spottkörtlarna bildar saliv när du äter och hjälper till att smälta maten. Mellan måltiderna är de vilande. De små körtlarna bildar däremot saliv hela tiden. Den saliven är trögflytande och ska skydda och smörja munhålan.

Det verkar som om muntorrhet i många fall beror på brist på den trögflytande saliven.

Stress kan minska mängden saliv i munnen. Det beror på att nervimpulser blockeras så att de inte kan stimulera spottkörtlar att bilda saliv.

Läkemedel vanlig orsak till muntorrhet

Det finns många läkemedel som gör att mängden saliv i munnen minskar. Bland annat kan läkemedel mot psykiska besvär ha den biverkningen. Tar du flera olika läkemedel samtidigt ökar risken för muntorrhet. Muntorrhet är vanlig hos äldre personer som använder många läkemedel.

Det kan också finnas andra skäl till att du får besvär. Här är några andra orsaker till muntorrhet:

 • Att du är uttorkad, till exempel vid feber.
 • Stress.
 • Strålbehandling av tumörer i huvud och hals.
 • En sjukdom, till exempel Sjögrens syndrom.

Muntorrhet försämrar munhälsan

För lite saliv i munnen ger sämre skydd mot hål i tänderna, så kallad karies. I en torr mun ökar också risken för inflammation i tandköttet eller munslemhinnan. Många som har muntorrhet får också svårt att svälja och tala. Det kan bli besvärligt att äta och andedräkten kan lukta. Brist på saliv kan dessutom göra att du har svårare att känna smak.

I tandvårdsförsäkringen finns det ett särskilt tandvårdsbidrag, STB, om dina spottkörtlar skadas efter en strålbehandling, eller om du har diagnosen Sjögrens syndrom.

Vad kan jag göra själv?

Det är viktigt att stimulera salivutsöndringen i munnen. Det kan ske på olika sätt:

 • På apotek finns det finns sug- eller halstabletter, tuggummi, munsprej och gel. Det finns också så kallade saliversättningsmedel eller konstgjord saliv. Du kan fråga apotekspersonalen.
 • Sockerfritt tuggummi är bra för att öka mängden saliv i munnen. För att ge tänderna extra skydd kan du använda ett tuggummi som innehåller fluor.
 • Att skölja munnen med vatten är ett enkelt sätt att tillfälligt lindra muntorrhet. För tändernas skull är det bra att undvika drycker som läsk, saft och juice. Både sockret och syran i sådana drycker kan ge tandskador.
 • Det är bra att tugga maten ordentligt. Välj gärna mat med tuggmotstånd, till exempel råa morötter. Det stimulerar salivutsöndringen.

Undersökningar och utredningar

Det är extra viktigt att regelbundet gå till en tandläkare eller tandhygienist vid muntorrhet eftersom brist på saliv försämrar tandhälsan. Tandvården kan också göra ett test som mäter salivflödet i munnen.

Viktigt med utredning vid vissa tillstånd

Om spottkörtlarna är skadade på grund av strålbehandling eller om du har Sjögrens syndrom har du oftast ett allmänt minskat salivflöde. Då är det viktigt att göra en utredning hos en tandläkare, bland annat för att kunna få ett ekonomiskt tandvårdsstöd.

Behandling

Det finns ingen direkt behandling av muntorrhet. Behandlingen inriktas på att lindra symtomen och förebygga de skador som muntorrhet kan ge upphov till.

Både din läkare, tandläkare och tandhygienist kan skriva ut recept på preparat som stimulerar salivutsöndringen och som ingår i högkostnadsskyddet för läkemedel. Apoteken kan ge råd om receptfria produkter som både stimulerar och ersätter saliv. Vissa produkter innehåller fluor för att skydda mot karies.

Bidrag för förebyggande tandvård

Om du är mycket torr i munnen på grund av någon sjukdom eller behandling kan du ha rätt till särskilt tandvårdsbidrag, STB. Det särskilda tandvårdsbidraget kan användas för förebyggande tandvård och är 600 kronor per halvår. Du kan fråga din läkare eller tandläkare för att få mer information.

Ditt samtycke är viktigt

När du har fått information om vilka alternativ och möjligheter till vård du har kan du ge ditt samtycke, eller på något annat sätt uttrycka ett ja. Det gäller även dig som inte är myndig.

Du kan välja att inte ge ditt samtycke till den vård du erbjuds. Du får också när som helst ta tillbaka ditt samtycke.

Till toppen av sidan