Ju tidigare den som skadar sig får hjälp, desto större chans har hen att må bättre. Därför ska du inte vänta med att prata med personen om att söka hjälp om du har förstått att det behövs.
Du som är närstående till ett barn eller en ung person under 18 år som skadar sig själv: Sök hjälp, oavsett hur mycket eller länge personen har skadat sig. Det är alltid bra att få en första bedömning av situationen och av vilken hjälp som behövs.
Var uppmärksam på hur personen mår
Det är också bra att få en bedömning om barnet eller den unga är nedstämd under en längre tid, blir irriterad eller aggressiv, får mer ojämnt humör än tidigare eller ofta verkar orolig eller ångestfylld.
Andra saker som du kan vara uppmärksam på är om det börjar fungera sämre i skolan, hemma eller på fritiden, om hen sover dåligt eller om hen inte ser någon mening med sådant som förr var roligt.
Sök också hjälp om den unga förutom självskadebeteendet har andra problem, till exempel ätstörningar, missbruk av alkohol eller droger, sex på ett destruktivt sätt, situationer med våld, eller om hen har tankar på att ta sitt liv eller gör självmordsförsök.
Ditt stöd kan vara viktigt
En person som skadar sig själv kan behöva samla kraft och mod för att söka hjälp. Det kan även kännas svårt att ta emot hjälp. Att du som närstående finns där och ger stöd kan betyda mycket.
Ni kan behöva söka hjälp flera gånger innan ni hittar något som fungerar. Om ni tidigare har fått hjälp, men inte tycker att det var rätt, försök igen.
Söka vård för personer under 18 år
Kontakta barn- och ungdomspsykiatrin, bup, en ungdomsmottagning, elevhälsan eller en vårdcentral. Den ni träffar kan hänvisa vidare till mer specialiserad vård om ni tillsammans kommer överens om att det behövs. Det finns också privata mottagningar som tar emot personer med självskadebeteende.
En tonåring kan också själv ta kontakt med bup eller en ungdomsmottagning, eller elevhälsan om hen går i skolan. Ni kan behöva söka hjälp på olika ställen, och söka igen, om ni upplever att ni inte får den hjälp ni behöver.
Även personer under 18 år ska få vara med och bestämma om sin egen behandling. Bedömningen och behandlingen blir oftast bättre om föräldrar eller närstående är delaktiga i vården.
Söka vård för personer över 18 år
En person som är 18 år eller äldre behöver söka vård själv. Som närstående kan du förstås erbjuda dig att ta första kontakten, boka tid eller följa med.
Hen kan kontakta en vårdcentral, psykiatrisk mottagning eller en akutmottagning. Personen kan också kontakta en ungdomsmottagning om hen är upp till 20-25 år, åldersgränsen varierar mellan olika mottagningar.
Om hen studerar och problemen har med studierna eller högskolan att göra, kan hen kontakta studenthälsan. På en del orter finns psykiatriska mottagningar för unga vuxna upp till 25 års ålder. Som närstående får du vara delaktig i vården av någon över 18 år om personen själv vill det.
Hjälp din närstående med tips
Du kan alltid stötta personen som skadar sig själv genom att till exempel ta reda vilken hjälp som finns där hen bor. Det gäller både vård och ideella föreningar. Tipsa om det du hittar. Fråga om hen vill att du ska hjälpa på något annat sätt.