Tandvärk talar om när en eller flera tänder har skadats av någon anledning. Det ger en signal om att något är fel och att en tandläkare bör undersöka tänderna. Tandvärk beror för det mesta på att tandnerven har blivit inflammerad eller infekterad. Men det finns även andra orsaker till att du får tandvärk.
Tandvärk där tandnerven är inflammerad eller infekterad kan bero på
- hål i tänderna, så kallad karies
- djupa lagningar
- blottade tandhalsar
- tandskador
- tappade eller trasiga fyllningar
- tandsprickor
- tandslitage.
Andra orsaker till tandvärk kan vara
- tandgnissling och tandpressning
- tandköttsinfektion när en tand växer upp och bryter igenom tandköttet
- värk efter tandutdragning
- tandlossning
- en protes som skaver
- infektion under en rotfylld tand.
Hål i tänderna
Ett hål i en tand, ett så kallat kariesangrepp, som nått nästan eller helt in till tandnerven kan orsaka tandvärk. Då har bakterierna som orsakar karies även inflammerat tandnerven. Först börjar det ofta isa i tanden. Sedan får du en mer intensiv och ihållande smärta. Smärtan karaktäriseras av en stark huggande intensiv smärta.
Om tanden inte behandlas sprids inflammationen genom tandens rotkanalsystem ut till omgivande benvävnad. Smärtan ändrar då karaktär till mer dov molande smärta och tanden är ofta öm.
Området runt käkarna kan svullna upp. Då har tandnerv och käkben blivit infekterade och var har bildats vid den sjuka tanden.
Djupa lagningar
Lagningar som går djupt ner i tanden nära tandnerven kan orsaka tandvärk. En tand som har en fyllning skyddar ibland tandnerven sämre än en frisk tand. Både den försämrade isoleringen och själva borrningen kan orsaka ilningar eller tandvärk. Har man djupa lagningar kan tandnerven också påverkas genom läckage i kanten på fyllningen.
Alternativet till en djup lagning är att göra en rotfyllning med en gång. Men det är ofta onödigt och kan ge andra problem. Därför brukar tandläkaren göra en vanlig lagning, även om den blir djup.
Blottade tandhalsar
Den hårda tandemaljen ger tandnerven ett bra skydd, men emaljen slutar vid tandköttskanten. Om tandköttet av olika anledningar drar sig tillbaka kan tandens rotyta bli synlig. Rotytan är porös och skyddar inte tandnerven lika bra som tandemaljen. Därför kan det uppstå ilningar eller isningar när du äter varm eller kall mat. Även luften som strömmar in i munnen när du andas in kan orsaka ilningar.
Tandskador
En tandskada som du fått på grund av olycksfall eller när du bitit sönder en tand kan ge tandvärk. Om delar av en tand har gått av blottläggs tandbenet och ibland hela tandnerven. Det gör tanden känslig för varmt och kallt och kan även leda till värk. Slag mot tänderna gör dem också ömma.
Tappade eller trasiga fyllningar
Fyllningen i en lagad tand är bland annat till för att isolera tandnerven från kyla och värme. Om fyllningen lossnar eller sitter löst kan tanden isa, värka och bli öm när du rör den.
Tandsprickor
Små tandsprickor gör att det kan ila i tanden. Djupare sprickor kan ge värk och ömhet. Det beror på att tandnerven blir inflammerad.
Gnissla eller pressa tänder
Käkmusklerna arbetar hårt på en person som gnisslar eller pressar tänder mycket. Du kan få "träningsvärk" i käken som kan uppfattas som tandvärk. Om du har gnisslat tänder en natt kan du vakna med huvudvärk. Tänderna kan kännas ömma.
Om du gnisslar tänder väldigt hårt och mycket finns det en risk att du sliter ner tänderna så mycket att tandnerven inte får tillräckligt skydd. Det kan leda till tandvärk.
Tandköttsinfektion när en ny tand bryter fram
När en tand bryter igenom tandköttet kan det bli infekterat, eftersom det är svårt att hålla rent under den tid som tanden håller på att växa upp. Det är vanligt när visdomständerna kommer fram, men kan även hända när barn får sina permanenta tänder.
Värk efter tandutdragning
För det mesta gör det ont när du har dragit ut en tand. Smärtan går ofta över på fyra till fem dagar, men ibland blir hålet efter tanden infekterat. Då kan du få både svår värk och feber.
Tandlossning
Tandlossning brukar inte orsaka tandvärk, men om det börjar värka beror det på att tandköttet och fästet runt tanden blivit infekterat. Tandköttet svullnar upp och blir rött. Det kan göra mycket ont. Utan behandling kan det uppstå större svullnader och varansamlingar. Tänderna kan bli ömma och rörliga.
En protes som skaver
När det har gått några år blir tandproteser ofta för stora mot underlaget. Protesen kan börja skava mot tandköttet och du får sår som gör ont.
Infektion under en tand som inte är rotfylld
Om du inte går till tandläkaren och behandlar den tand som blivit inflammerad i tandnerven så sprider sig inflammationen till vävnaden utanför rotspetsen. Detta kan ge upphov till en varhärd som ger symtom i form av dov, molande värk samt även svullnad i käkarna.
Behandlingen går ut på att rensa och rotfylla tanden. Ibland kan du behöva antibiotika och tandläkaren kan även sticka hål på svullnaden inne vid tanden i käken för att tömma varet.
Infektion under en rotfylld tand
Ibland händer det att rotfyllningar blir otäta och att det kommer in bakterier i pulpan. Bakterierna kan då spridas ut genom rotspetsen och käkbenet utanför rotspetsen kan bli inflammerat och ibland infekterat. Du kan få ont, bli öm och svullna upp.
Sällan farligt men plågsamt
Själva tandvärken är sällan farlig, men den kan vara mycket plågsam. Långvarig och stark värk kan ibland ge personlighetsförändringar. Den som har mycket ont kan bli retlig, frustrerad och aggressiv. Ibland kan du bli orkeslös, överkänslig och nästan apatisk. Du bör söka behandling för tandvärk så snart som möjligt, eftersom värk som pågått länge är svårare att behandla.
Någon gång kan antibiotika behövas
Tandinfektioner behöver i allmänhet inte behandlas med antibiotika. Men någon enstaka gång kan de vara farliga om de inte behandlas med antibiotika i tid. Svullnader under tungan kan i sällsynta fall leda till infektioner som sprider sig till området kring hjärtat. Därför ska personer som har nedsatt immunförsvar, problem med hjärtklaffar eller har gått igenom strålterapi mot käkarna vara extra försiktiga när de har tandinfektioner.
Under antibiotikabehandlingen måste orsaken till infektionen behandlas av tandläkaren.
Sjukdomar som kan feltolkas som tandvärk
Det finns sjukdomar som kan orsaka värk i ansiktet och som felaktigt kan uppfattas som tandvärk:
- Bihåleinflammation kan ibland felaktigt tolkas som tandvärk. En bihåleinflammation är för det mesta dubbelsidig, det vill säga att du har ont på båda sidorna om näsan. Då handlar det sällan om tandvärk. Men om det bara värker på ena sidan så kan det vara en tandinfektion från en tandrot som har orsakat bihåleinflammationen.
- Käkledsinflammation, det vill säga en inflammation inne i käkledskapseln precis framför örat, kan feltolkas som tandvärk. Du kan få en sådan inflammation av extrem tandgnissling eller slag mot underkäken.
- Nervsmärtor i ansiktet, som för det mesta uppstår strax under ögat, kan felaktigt tas för tandvärk. Ett exempel är nervsjukdomen trigeminusneuralgi.
- Kärlkramp kan orsaka smärtor i exempelvis underkäken. Orsaken till kärlkramp är att blodkärlen runt hjärtat blir förkalkade och släpper igenom mindre blod än normalt. Då uppstår syrebrist i hjärtmuskeln. På grund av syrebristen får du sedan ont i hjärtat. Ibland strålar smärtan upp mot underkäken och/eller överkäken, vilket felaktigt kan tolkas som tandvärk.