Tidig utlösning

Skriv ut (ca 2 sidor)

Tidig utlösning innebär att du får utlösning efter mycket kort tid när du har sex. En del har haft tidig utlösning hela livet, för andra kommer det plötsligt. Tidig utlösning kan bero på att du är stressad, nervös eller att du har någon sjukdom. Det är vanligt att få för tidig utlösning och det finns hjälp att få.

Skriv ut

Vad beror tidig utlösning på?

Vad beror tidig utlösning på?

Här är några vanliga orsaker till för tidig utlösning:

  • Oro, stress eller att du mår dåligt psykiskt.
  • Sjukdomar, till exempel prostatabesvär och sjukdomar som påverkar nervsystemet.
  • Erektionsproblem. Om du har svårt att få stånd kan det leda till tidig utlösning.
  • Genetiska orsaker, det vill säga, vissa personer har en snabbare utlösning än andra.
Fäll ihop

När ska jag söka vård?

När ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral eller en sexologisk mottagning om du vill få hjälp med tidig utlösning. Du som är yngre kan kontakta en ungdomsmottagning. Åldergränsen för att kunna gå dit är ofta 23 år, men det kan variera mellan olika mottagningar. Ibland är det möjligt att få hjälp på en hud- och könsmottagning som finns på vissa sjukhus.

Det är bra om du har ett bokat besök som kan ske i lugn och ro. Då har du gott om tid under besöket. Om du går på en drop-in-mottagning kan det kännas stressigt.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Fäll ihop

Vad kan jag göra själv?

Vad kan jag göra själv?

Det finns olika tekniker att jobba med för att fördröja utlösningen och få bättre kontroll. Du kan använda teknikerna på egen hand. Ibland kan du behöva få hjälp av en sexolog för att få det att fungera.

En teknik som ofta används är stopp och start-tekniken, som kan göras med en partner eller på egen hand.  

En annan teknik du kan använda är klämtekniken.

Gör så här: När du närmar dig utlösning, klämmer du åt med tumme och pekfinger nedanför ollonet och stoppar utlösningen.

Det är ofta bra att få hjälp av en sexolog

För att de här teknikerna ska fungera måste du träna regelbundet under några veckor eller månader. Oftast är det lättare att genomföra dessa träningsprogram om du får instruktioner av en sexolog.

Fäll ihop

Behandling av tidig utlösning

Behandling av tidig utlösning

Ibland kan psykoterapi med sexologisk inriktning fungera som behandling. Då får du hjälp med att bättre känna igen kroppens signaler. Ibland kan några enstaka samtal med en sexologiskt kunnig läkare eller sjuksköterska göra att problemet med tidig utlösning blir bättre eller försvinner helt.

Du kan också få hjälp att lära dig använda olika tekniker som används i samband med sex.

Behandling med läkemedel

Det finns läkemedel som kan fördröja utlösningen, till exempel ett antidepressivt läkemedel. Även erektionsläkemedel kan ibland hjälpa mot tidig utlösning.

Läkemedlet ska du antingen ta varje dag eller en stund innan sex. Du kan få recept på läkemedlet på en sex- och samlevnadsmottagning.  Sex- och samlevnadssmottagningar finns ofta på sjukhus och kan ha olika namn, till exempel Sesam eller Hud- och könsmottagning.

Du kan läsa mer på UMO.se om tidig utlösning.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Senast uppdaterad:
2017-03-06
Redaktör:

Johanna Brydolf, 1177 Vårdguiden.

Granskare:

Lennie Lindberg, specialistsjuksköterska och auktoriserad klinisk sexolog, Stockholm.