Om vaccin mot covid-19

Vaccination för dig som är under 18 år

Innehållet gäller Västerbotten

Du som bor i Västerbottens län och har fyllt 12 år kan vaccinera dig mot covid-19.

Barn kan bli allvarligt sjuka i covid-19 eller få besvär efteråt, även om det är ovanligt. Alla barn som är 12 år eller äldre rekommenderas därför vaccination.

Vaccinet ger dig ett bra skydd mot covid-19 och bidrar också till att minska smittspridningen i samhället.

Det är gratis och frivilligt att vaccinera sig mot covid-19. Du som är under 18 år erbjuds två doser vaccin. När du har fyllt 18 år kan du få en påfyllnadsdos.

Så bokar du tid

Du som är 13-17 år och har en e-legitimation, till exempel BankID eller Freja eID plus, kan logga in på 1177.se och boka tid.

För barn som är 12 år, kan du som vårdnadshavare boka tid åt barnet genom att logga in på 1177.se. Observera att du endast kan agera ombud och boka tid åt ditt barn på nätet fram till att barnet har fyllt 13 år.

Du som helt saknar möjlighet att skaffa en e-legitimation kan ringa valfri hälsocentral. Då får du hjälp med att boka tid för vaccination på en hälsocentral eller på de centrala vaccinationsmottagningarna i Umeå eller Skellefteå. 

Se lediga tider och boka på nätet.

Läs mer om hur det fungerar att boka, av- och omboka tid.

Läs mer om att logga in med BankID och Freja eID.

Legitimering när du vaccinerar dig 

Vid vaccinationstillfället behöver du visa upp ID-kort eller pass. Har du ingen giltig legitimation kan du ta med din vårdnadshavare som identifierar sig.

Mognadsbedömning eller samtycke

Beroende på hur gammal du är så gör antingen vårdpersonalen en så kallad mognadsbedömning eller så behöver dina vårdnadshavare skriva på en samtyckesblankett.

Mognadsbedömning eller samtycke för 15–17-åringar

När du ska vaccinera dig så kommer vårdpersonalen att ställa några frågor för att kontrollera så att du förstår vad vaccinationen innebär. Det kallas för mognadsbedömning.

Har du med dig en påskriven blankett för samtycke eller om du har med dig din vårdnadshavare kommer vårdpersonalen inte att göra någon mognadsbedömning.

Samtycke för 12–14-åringar

Om du som barn kommer ensam till vaccinationstillfället behöver du ta med dig en samtyckesblankett som är påskriven av båda dina vårdnadshavare.

Blankett för samtycke

Ladda ner och skriv ut blanketten här:

Blankett för samtycke till vaccination mot covid-19 – 12-17 år

Till toppen av sidan