Om vaccinen

Vilka typer av vaccin mot covid-19 används i Sverige?

Fråga

Jag har hört att det finns olika typer av vaccin mot covid-19. Vilka typer är det som används i Sverige?

Svar

Det finns två typer av vaccin mot covid-19 som används i Sverige. De är båda mycket säkra och ger ett mycket bra skydd mot att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. Vaccinerna fungerar på olika sätt, läs mer i texten Så fungerar vaccin.

Välj region högst upp på sidan om du inte redan gjort det. Då får du rätt information för dig.

MRNA-vaccin

Den vanligaste typen av vaccin mot covid-19 är mRNA-vaccin. Det finns två. Vilket av vaccinen som du får beror på flera olika saker:

  • Hur många doser regionerna får av de olika vaccinen och när de kommer.
  • Din ålder. 
  • Om du är allergisk mot något ämne som finns i ett särskilt vaccin. 

Båda mRNA-vaccinen kan ges till dig som är gravid eller som ammar.

Västerbotten

I Västerbotten får du i första hand mRNA-vaccin när du bokar en tid eller kommer till en drop in-vaccination. Har du fått mRNA-vaccin i dina första doser får du det även vid påfyllnadsdoser.

Proteinbaserade vaccin

Det finns också ett vaccin som är proteinbaserat. Det är inte lika vanligt. Det kan ges till personer som är äldre än 18 år.

Du som är gravid eller ammar kan inte få vaccin som är proteinbaserade.

Västerbotten

I Västerbotten kan du från vecka 11 få ett proteinbaserat vaccin om du inte kunnat vaccinera dig med mRNA-vaccinerna på grund av medicinska skäl. Du kan även få det om du själv önskar det.

Vaccinet erbjuds på de centrala vaccinationsmottagningarna i Umeå och Skellefteå samt på Stenbergska hälsocentral i Lycksele.

Vill du ha ett proteinbaserat vaccin ska du ringa en valfri hälsocentral så hjälper de dig att boka tid för vaccination på en av de mottagningar som erbjuder vaccinet.

1177 Vårdguiden på telefon kan inte hjälpa dig att boka en tid. 

Mer på 1177.se

Frågor och svar om vaccination mot covid-19

Här hittar du frågor och svar om vaccinationerna mot covid-19. Kontrollera att du har valt region högst upp på sidan. Då får du rätt information för dig. 

Så gör du för att vaccinera dig mot covid-19

Alla som är 12 år eller äldre kan få vaccin mot covid-19. Här kan du läsa mer om vad som gäller för dig och hur du gör för att vaccinera dig i din region.

Vaccination mot covid-19

Covid-19 är en smittsam infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Vaccin är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk.

Till toppen av sidan