Syn

Akut glaukom

Akut glaukom beror på att trycket i ögat har ökat på kort tid. Då kan inte ögat fungera som det ska. Ögat blir rött och kan göra mycket ont. Du kan få sämre syn och må illa. Det är viktigt att du får behandling snabbt.

De flesta som får akut glaukom är äldre än femtio år. Det är vanligt att ha ett brytningsfel i ögat som kallas översynthet.

Det finns en annan form av glaukom som kommer mer långsamt, den kallas öppenvinkelglaukom.

Behandling

Det är viktigt att du får behandling så snabbt som möjligt vid akut glaukom. Det behöver inte vara en ögonläkare som ställer diagnosen. En annan läkare kan ställa diagnosen och påbörja behandlingen. Det kan till exempel vara en läkare på akutmottagningen, vårdcentralen eller på en jouröppen mottagning.

Först får du läkemedel som sänker trycket

Först får du behandling med ögondroppar och tabletter som minskar ögontrycket.

Därefter får du komma till en ögonmottagning där en ögonläkare tar över och fortsätter behandlingen. På ögonmottagningen kan du få läkemedel som för bort mängden vätska från ögat. Du kan också få läkemedel som minskar bildandet av vätska i ögat. Läkemedlet kan du få direkt i blodet eller som tabletter.

Du får också ögondroppar som sänker trycket i ögat. Det får du eftersom ögats synnerv kan skadas om ögat har akut glaukom och samtidigt ett högt tryck.

Sedan får du behandling med laser

Efter några timmar brukar ögats tryck vara tillbaka på en lägre nivå. Då får du behandling med laser. Behandlingen gör att trycket i ögat inte blir högt igen.

Så går behandlingen till

Du får sitta vid ett mikroskop på mottagningen. Du behöver inte byta kläder. Behandlingen tar en till tre minuter. Läkaren lägger först en bedövningsdroppe på ögat. Därefter sätter läkaren en kontaktlins på ögat. Kontaktlinsen används för att göra laserbehandlingen. Läkaren gör små hål i regnbågshinnan så att vätska kan passera.

Efter behandlingen

Du behöver inget bandage efter behandlingen. Det brukar inte längre göra ont i ögat när trycket i ögat har sänkts. Synen brukar också bli bättre.

Du kan få stanna kvar på sjukhuset en eller två nätter. En del kan lämna sjukhuset samma dag.

Ibland behövs ögondroppar efteråt

Ibland blir ögat mycket inflammerat vid akut glaukom. Då kan du behöva använda antiinflammatoriska ögondroppar i ett par dagar.

Mer på 1177.se

Patientlagen

Patientlagen är en lag som har tagits fram för dig som är patient. I lagen beskrivs bland annat vilken information du ska få om din vård.

Hjälpmedel

Här kan du läsa om olika sorters hjälpmedel och hur det går till att få dem. Du kan också läsa om olika typer av stöd som du kan få om du har en funktionsnedsättning.

Att få hjälpmedel

Ditt hjälpmedel ska passa dig och dina behov. Här kan du läsa om hur det går till att få olika typer av hjälpmedel genom vården. Du kan också läsa om hur du köper ett hjälpmedel själv.

Syn

Ofta behöver du en kombination av olika hjälpmedel om du har en synnedsättning. Här kan du läsa om olika sorters hjälpmedel.

Till toppen av sidan