Syn

Synhjälpmedel

Det finns många olika typer av synhjälpmedel. De kan vara allt från ganska enkla till mer avancerade optiska eller elektroniska.

En person går utomhus med en vit käpp.
En käpp kan göra det lättare att ta sig fram utomhus.

Vilken typ av synhjälpmedel du kan få beror på hur stor synnedsättning du har och vad du behöver hjälpmedlet till. Det beror också på vilka regler som finns i din region.

Ofta behöver du en kombination av olika hjälpmedel för att underlätta det dagliga livet. Är du utomhus kan du behöva visa att du har en synnedsättning genom att ha en vit käpp. Den fungerar samtidigt som ett hjälpmedel för att hjälpa dig att orientera dig i miljön. Hemma kan du till exempel behöva en märkning på golvet så du känner var trappan börjar.

Läs mer om hur det går till att få synhjälpmedel

Olika synhjälpmedel

Här följer exempel på vanliga synhjälpmedel. 

Glasögon och förstoringsglas

Till exempel förstoringsglas, luppar och kikare.

Orienteringshjälpmedel

Hjälpmedel för att du med känseln ska kunna orientera dig inomhus eller utomhus, till exempel teknikkäppar och markeringskäppar.

Punktskrift

Olika hjälpmedel som du kan behöva för att läsa eller skriva punktskrift. Det är till exempel elektriska och manuella punktskriftsmaskiner, displayer och anteckningshjälpmedel.

Videosystem, bord och belysning

Arbetsbelysning och förstoringskameror med tillhörande system och utrustning. Det finns till exempel läs-tv-system som kan förstora bild eller text och visa det på en skärm. 

Datortillbehör och program

Tillbehör och hjälpmedel som används i kombination med till exempel dator och mobiltelefon. Det kan vara förstoringsprogram eller programvara som omvandlar text till tal eller punktskrift.

Ljudspelare och klockor

Hjälpmedel för att spela in och spela upp ljud, till exempel Daisy-spelare och fickminnen. Klockor med tal och punktmärkning ingår också här. 

Hjälpmedel för att läsa, skriva och räkna

Manuella hjälpmedel för att läsa, skriva och räkna, men också bokstöd, skrivramar och apparater som skannar in text för att läsa upp den.

Hjälpmedel för aktiviteter i dagligt liv

Här ingår hjälpmedel för att tillreda mat och dryck och annat som du har användning av hemma, till exempel personvågar och ansiktsspeglar. Här finns också handarbetshjälpmedel. 

Hjälpmedel för märkning och mätning

Här ingår hjälpmedel som kan ge släta ytor struktur, så att du till exempel kan känna spisknapparnas siffror i form av upphöjningar. Du kan också använda dig av färgindikatorer som med tal beskriver färger.

Läs mer på 1177.se

Att få synhjälpmedel

Du kan få hjälpmedel om du har en synnedsättning som gör att du har svårt att klara dig i vardagen. Genom att använda hjälpmedel kan du bli mer aktiv, delaktig och självständig i ditt liv.

Fritidshjälpmedel

Fritidshjälpmedel gör det lättare för dig som har en funktionsnedsättning att utöva olika fritidsaktiviteter, hobbys eller sporter. Det varierar mellan olika regioner vad som räknas som fritidshjälpmedel och vilket stöd du kan få för att låna eller köpa dessa.

Synnedsättning

En synnedsättning kan finnas när du föds eller komma senare under livet. En del synnedsättningar kan behandlas men inte alla. Behandlingen du får beror på vad som orsakat synnedsättningen.

Till toppen av sidan