NÄSA OCH LUKTSINNE

Nedsatt luktsinne och smaksinne

Nedsatt luktsinne och smaksinne kan bero på många saker. De vanligaste orsakerna är nästäppa eller svullen slemhinna i näsan. Det kan också bero på en skada på en nerv eller på hjärnan.

Det vi upplever som smak uppfattas till största delen av luktsinnet. Därför brukar  nedsatt luktsinne även innebära att du får nedsatt smaksinne.

Nedsatt lukt- och smaksinne kan innebära att du inte känner några lukter eller smaker alls. Det kan också innebära att du delvis känner lukter och smaker.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du har haft besvär med nedsatt lukt- och smaksinne längre än en månad. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning så snart det går om du har fått ett slag mot huvudet och har svårt att känna lukt eller smak. Om det är stängt, sök vård på en akutmottagning.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Vad kan det bero på?

De vanligaste orsakerna till att luktsinnet och smaksinnet är nedsatt är att näsan är täppt och slemhinnan är svullen. Det beror ofta på förkylning eller allergi, men ibland finns det ingen tydlig orsak. Svullen slemhinna i näsan och nästäppa som inte bror på förkylning eller allergi kallas för vasomotorisk rinit.

Rökning gör att ditt lukt- och smaksinne fungerar sämre.

Ett slag mot huvudet kan skada luktcentrum på undersidan av hjärnan, eller luktnerven som sitter fast i näsans översta del.

Vad kan jag göra själv?

Det finns mycket du kan göra själv om du är täppt i näsan. Du kan använda avsvällande nässprej mot nästäppa om du är förkyld. Den kan du köpa receptfritt på apotek. Använd inte nässprejen i mer än tio dagar, eftersom den då kan orsaka nästäppa istället.

Du kan också pröva receptfri nässprej med kortison. Den minskar inflammationer i slemhinnan i näsan och kan användas i mer än tio dagar.

Du som misstänker att besvären beror på allergi kan pröva receptfria läkemedel mot allergi.

Att sluta röka är bra för hälsan på många andra sätt också. Läs mer om hjälp för att sluta röka.

Undersökningar och utredningar

Ibland kan det behövas en utredning för att ta reda på vad besvären beror på.

Då undersöker läkaren din näsa för att ta reda på om det finns något i näsan som förhindrar luft att passera upp till luktcellerna. Det kan till exempel bero på att slemhinnorna i näsan är svullna.

Du kan också få göra en allergiutredning för att se om besvären beror på någon typ av allergi.

En del kan behöva utredas vidare. De kan då få en remiss till en läkare som är specialist på hjärnans och nervsystemets sjukdomar eller på sjukdomar i öronen, näsan och halsen.

Behandling

Försämrat lukt- och smaksinne som beror på förkylningar eller andra besvär i näsan brukar bli bra efter att infektionen har behandlats. En svullen slemhinna i näsan kan oftast behandlas med kortisonsprej.

Besvär som beror på allergi brukar gå över om du får behandling.

När nedsatt lukt- och smaksinne beror på åldersförändringar eller på en nerv- eller hjärnskada finns det ingen behandling som hjälper. Då handlar det mer om att lära sig att hantera den nya situationen.

Att leva med nedsatt lukt- och smaksinne

Ett nedsatt luktsinne kan påverka livet mycket och göra dig osäker i flera situationer. Du kan till exempel vara orolig för att en brand ska starta utan att du märker av det, eftersom du inte känner av lukten av brandrök. En del kan känna sig osäkra om de till exempel luktar svett eller har använt för mycket parfym. Du kan också sakna eller känna sorg över att inte kunna känna smaker och lukter längre.

Genom att träna minnet för hur maten smakar kan du lära dig att leva med nedsatt lukt- och smaksinne. Då använder du istället andra sinnen, som till exempel syn och känsel, för att komma ihåg hur maten smakade, luktade och kändes före försämringen.

Till toppen av sidan