LÄS ANDRAS FRÅGOR

Kommer smak- och luktsinnet tillbaka efter min hjärnskakning?

Fråga

Jag ramlade baklänges på en isig gata och fick en hjärnskakning för tre månader sedan. Jag tappade bland annat smak- och luktsinnet. De sista veckorna upplever jag en förändring, en väldigt obehaglig sådan.

Jag känner en enda lukt och smak. Det är en blandning av tvål, ammoniak och diskmedel. Allt luktar detsamma. Mat har nu blivit ett större problem än då jag var helt lukt- och smaklös för då kände jag åtminstone salt/sött/beskt/surt. Nu är det denna hemska tvålsmak som dominerar både lukt och smak.

Jag blir panikslagen och försöker få bort smaken och känslan ur munnen och näsan med alla möjliga medel utan att lyckas. Detta upptar mycket av min tid och jag vill verkligen bli av med det. Kan jag påskynda detta fruktansvärt obehagliga tillstånd? Kan överhuvudtaget lukt-och smaksinnet komma tillbaka efter en hjärnskakning? 

Svar

Du har haft en hjärnskakning som gett dig besvär med lukt och smak. Jag gissar att du efter olyckan blev undersökt av läkare. Bland annat med hjälp av skiktröntgen. Den undersökningen görs för att se att det inte fanns någon blödning eller benbrott på något av skallbenen. Jag antar också att undersökningarna av dig inte visade på någon skada.

Du kände först alla smaker, vilket innebär att du har alla smaknerver kvar. 

Luktnerven skadas lätt när den går från näsans övre del in i skallen till luktcentrum på undersidan av hjärnan. När skallen får ett slag framifrån eller bakifrån rör sig hjärnan fram och tillbaka. Luktnerven som sitter fast i näsans översta del kan då slitas av. Det finns en liten chans att luktnerven endast har svullnat av skadan och fungerar bättre när svullnaden har försvunnit. Men mest troligt är att den helt har slitits av.

En tid efter skadan, för dig tog det tre månader, kommer konstiga lukter som du så tydligt beskriver. Det kommer du snart att bli av med, ungefär efter ett par månader. Tyvärr finns det inget sätt att få det att försvinna snabbare. När det har blivit bättre kommer smaken tillbaka, men lukten kommer nog alltid att vara borta.

Om tiden går och om du inte återfår luktsinnet, utan endast har smaken kvar kan det ibland vara svårt att känna igen vissa smaker. Man har minnet kvar av lukter och det hjälper när man äter saker om det är ljust. Om du blundar och äter kan det ibland bli svårt att känna det som man kallar arom. En arom består dels av sött, salt, surt, beskt, umami. Sedan tillkommer doften eller lukten. Konsistensen på det du äter spelar också roll för hur du upplever något i munnen, även ytan på det som ska tuggas har betydelse.

Jag är lite extra intresserad av det här, eftersom jag själv förlorat lukten efter en hjärnskakning. I början hade jag svårt att skilja på vanliga drycker som te och kaffe. Man lär sig så småningom att känna igen bitterheten och också strävheten på vätskan. Man blir bättre och bättre på att känna skillnad. Det salta hos tomaten och det sura hos citronen är smaker som är lätta att känna igen och som det är lätt att tycka om. Det blir nästan omöjligt att känna någon smak av gröna bladkryddor, som till exempel dragon, timjan och basilika.

Det finns inget skrivet om någon behandling. När det handlar om en nervfunktion som klippts av finns det ingen hjälp annat än att sy ihop nerven. Men när det gäller luktnerven ligger den så svåråtkomlig att det inte är möjligt. Det som har slitits av är oftast de tunnaste trådarna som sitter strax ovanför näsan precis när de fina trådarna har kommit innanför skallbenet.

Försök att stå ut med de obehagliga lukterna, de försvinner efter en tid. När de är borta får du försöka träna upp smaksinnet så gott det går. Det kommer ögonblick när du kommer att sakna speciella dofter. Då är det bra att fråga någon närstående efter just den aktuella doften. 

Läs gärna mer om våra sinnen här.

Håkan Barrner, Läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan