Besvär vid sex

Vaginism

Vaginism betyder slidkramp. Det innebär att du får kramp i musklerna runt slidan. Det kan göra ont när du försöker föra in någonting i slidan eller tänker på att göra det. Du kan göra flera saker själv för att bli bättre och det finns även bra hjälp att få via vården. De allra flesta blir bra efter ett tag.

Orsaken till vaginism är inte helt känd, men du kan få vaginism om du tidigare varit med om sex som gjort ont av någon anledning. Det kan också bero på att du blivit skrämd eller rädd för att föra in något i slidan. Kvinnor i alla åldrar kan ha vaginism.

Det kan vara svårt att skilja mellan vaginism och smärta i slemhinnan vid slidöppningen. Till skillnad från slemhinnesmärta så beror vaginism på en kramp i slidan. Du kan ha både slemhinnesmärta och vaginism samtidigt. Det kan också finnas andra anledningar till att det gör ont att ha sex.

Läs mer på 1177.se

Sexlust och kåthet

Sexuell upphetsning kan antingen starta i hjärnan av olika sinnesintryck, upplevelser och tankar. Den kan också starta i kroppen, genom vibrationer, beröring och smekningar.

Så fungerar könsorganen

Könsorganen består av flera delar och har flera olika funktioner.

Till toppen av sidan