Hjärna och nerver

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – npf

Här kan du läsa om ADHD, Autismspektrumtillstånd – AST, Tourettes syndrom hos barn och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? 

Innehåll - Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – npf

Visa innehåll som:
Adhd

Adhd är en funktionsnedsättning som innebär att man har svårt att koncentrera sig. Det kan också innebära att man har svårt att sitta stilla och att hejda impulser. Det finns hjälp för att få vardagen att fungera.

Autismspektrumtillstånd – AST

Autismspektrumtillstånd är ett samlingsnamn för funktionsnedsättningar som påverkar ens sätt att tänka, vara och kommunicera med andra människor. Hur mycket livet påverkas av det kan variera mycket från person till person. Det finns stöd och hjälp att få.

Tourettes syndrom hos barn

Tourettes syndrom innebär att barnet har rörelsetics och ljudtics under minst ett år. Det är vanligt att barn som har Tourettes syndrom även har tvångssyndrom. Genom att få en diagnos så tidigt som möjligt kan barnet få rätt hjälp och utvecklas som andra barn.

Mer om Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar på 1177.se

Neuropsykiatrisk utredning

För att få veta om du eller ditt barn har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, som till exempel adhd eller en diagnos inom autismspektrumet, behöver ni först gå igenom en utredning. Beroende på vad utredningen visar, kan du eller ditt barn få olika typ av hjälp och stöd.

Habilitering

Inom habiliteringsverksamheterna får du som har en funktionsnedsättning stöd och hjälp.

Hjälpmedel för kognitivt stöd och kommunikation

Det finns många olika hjälpmedel för dig som behöver kognitivt stöd eller stöd när du ska kommunicera.

Till toppen av sidan