Kvinnohälsovården Halmstad

Brogatan 1, 2tr

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag06.00–14.30Telefonsvarare
Tisdag06.00–14.30Telefonsvarare
Onsdag06.00–14.30Telefonsvarare
Torsdag06.00–11.00Telefonsvarare
Fredag06.00–14.30Telefonsvarare
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag07.15–12.00
Måndag13.00–16.30
Tisdag07.15–12.00
Tisdag13.00–16.30
Onsdag07.15–12.00
Onsdag13.00–16.30
Torsdag07.15–12.00
Torsdag13.00–16.30
Fredag07.15–12.00
Fredag13.00–14.30
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Brogatan 1, 2tr
Län, kommun:
Hallands län, Halmstad
Postadress:
Kvinnohälsovården, Brogatan 1, 302 43 Halmstad

Publicerad: 2023-10-04

Under perioden maj 2023 till december 2024 skickar vi kallelser till kvinnor födda mellan 1994–1999 med ett erbjudande om att delta i en nationell studie som har som mål att minska förekomsten av humant papillomvirus (HPV) och livmoderhalscancer i Sverige. Erbjudandet innehåller en bokad tid på din mottagning för gratis vaccination mot HPV och för självprovtagning för HPV. 

Läs mer på Vaccination mot HPV - 1177

Kvinnohälsovården i Region Halland erbjuder:

- Graviditetsövervakning (mödravård), rådgivning och stöd under graviditet

- Förberedelse inför förlossning och föräldraskapet

- Ultraljudsundersökningar under graviditet

- Specialistläkarkontakt vid behov under graviditet

- Psykologkontakt vid behov under graviditet

- Rådgivning och förskrivning av preventivmedel

- Gynekologisk cellprovskontroll

- Rådgivning och tidsbeställning via telefon och 1177.se

Driftsform: Region

  • När du är gravid erbjuds du regelbundna besök hos oss. Det är för att se hur du och fostret mår, och för att förbereda inför förlossningen. Besöken är gratis och frivilliga.

    På 1177 kan du läsa om alla barnmorskebesök och hur du kan förbereda dig inför dem.
    Besök under graviditeten i Halland

  • Kvinnohälsovården i Region Halland erbjuder alla gravida två undersökningar med ultraljud, ett i graviditetsvecka 12-13 och ett i vecka 18-20.

    Tidigt ultraljud, TUL, görs utanpå magen i graviditetsvecka 12-14 för att fastställa graviditetslängd, upptäcka graviditeter med fler än ett foster samt för att upptäcka avvikelser hos fostret. Det går inte att upptäcka kromosomavvikelser vid TUL.

    Kombinerat ultraljud och blodprov, KUB, görs i tidig graviditet och visar sannolikheten för kromosomavvikelser. KUB består av ett blodprov och ett tidigt ultraljud, TUL. KUB ger inga helt säkra svar och kan behöva kompletteras med andra prov, du får då mer information om vad som gäller för just dig.

    Rutin ultraljud, RUL, utförs i graviditetsvecka 18-20 och visar hur länge graviditeten har pågått och om det finns fler än ett foster, hur fostret utvecklas samt bedöma moderkakans läge och fostervattenmängd.

     

    All fosterdiagnostik är frivillig. Det är alltid du som är gravid som bestämmer om du vill göra fosterdiagnostik eller inte. Du kan läsa mer på sidan Fosterdiagnostik.

    Din barnmorska bokar tid för dig. Ultraljudsundersökningarna görs på Kvinnohälsovården Ultraljudsmottagning, Brogatan 1, 3 tr i Halmstad.

    Ta inte med dig barn på ultraljudsundersökningarna. Ultraljudet är en avancerad medicinsk undersökning som kräver stor koncentration av läkaren/barnmorskan. Barn blir lätt otåliga och kan behöva underhållas eller distraheras vilket stör undersökningen och upplevelsen för alla i rummet. Ultraljudet är ett viktigt tillfälle för både den gravida och eventuell partner att utveckla en anknytningsprocess till fostret i magen. I de fall någon form av avvikelse upptäcks under ultraljudet och negativa besked behöver ges och hanteras av föräldrarna är det högst olämpligt att barn är närvarande.

  • Kvinnohälsovården i Halland har lanserat en digital föräldrautbildning

    Välkomna till föräldrautbildningen och er resa mot föräldraskapet!

    Kanske är det första gången ni gör den här resan – om ni väntar ert första barn. Kanske har en av er, eller ni båda varit med om denna resa tidigare. Kanske är du en blivande förälder som gör denna resa på egen hand. Oavsett är vi mycket glada över att du eller ni har hittat hit.
    Utbildningen är till för både dig som ska bli mamma och dig som är partner. Vi väljer att benämna dig partner. Du kanske är kvinnans partner, du kan också vara en närstående vän eller doula, men i detta sammanhang så kallar vi dig partner. När man dansar har man en danspartner och i förlossningssammanhang har man en förlossningspartner.
    Vi rekommenderar att ni går denna utbildning tillsammans.

    Det är vanligt och helt normalt att ha blandade känslor inför att föda barn och att bli förälder. Det vi vet är att kunskap kan ge bra verktyg på vägen. Utbildningen innehåller både text, bild och film i olika kapitel som ni får ta del av under olika delar av graviditeten. I några kapitel kommer det också att finnas frågor eller övningar som ni ska göra tillsammans.
    Föräldrautbildningen innehåller förberedelse och fakta som är bra för er att ha med in i föräldraskapet, inför förlossningen, amningen och under den första tiden med ert nyfödda barn.

    Ni får tillgång till föräldrautbildningen via HOPE-appen som ni får information om på andra inskrivningsbesöket på kvinnohälsovården. Om ni aktiverar aviseringar för denna app, kommer vi att meddela när det är dags för er att ta del av ett nytt kapitel. Ni kan läsa och titta på de olika kapitlen så många gånger ni vill. Ni kommer att ha tillgång till utbildningen under hela graviditeten och tre månader efter ert barn är fött.

    Under utbildningen kommer ni att få möta alla olika yrkeskategorier som ni kan tänkas träffa under resan genom graviditeten, förlossningen och även senare på barnhälsovården. Utbildningen har skapats av barnmorskor på kvinnohälsovården tillsammans med övriga som ni också kommer att möta under utbildningens gång.

    Än en gång - varmt välkomna och lycka till!

  • Under din graviditet kommer du, på barnmorskans rekommendation, att ta prover.

    Våra öppettider är:

    Måndag: 7.30-11.45 & 13.00-16:15 

    Tisdag: 7.30-11.45 & 13.00-16.15 

    Onsdag: 7.30-11.45 & 13.00-16.15 

    Torsdag: 7.30-11.45 & 13.00-16.15

    Fredag: 7.30-11.45 

    Dag före helgdag: 7.30-11.45 

     

  • Vi erbjuder kvinnor i åldern 23-70 år cellprovskontroll. Ett prov från slidan kan visa om du har HPV (humant papillomvirus) eller cellförändringar som kan utvecklas till cancer i livmoderhalsen. Undersökningen tar bara ett par minuter och den är både smärtfri och ofarlig.

    Om du tar ditt cellprov varje gång du blir kallad får du ett starkt skydd mot cancer i livmoderhalsen. Risken minskar med mer än 90 procent. . 

    När det är dags att gå på cellprovskontroll får du en kallelse hem i brevlådan och ett meddelande i inkorgen på 1177.

    Är du orolig eller rädd, har svårighet att röra dig eller lägga dig i gynstolen så ringer du oss. Vi bedömer då tillsammans ifall du behöver en längre besökstid.

    Läs mer om cellprov

    Läs mer Cellprov räddar liv

    Behöver du boka om din tid för cellprov kan du göra det genom att logga in.

  • Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. De olika sätten brukar kallas för preventivmetoder eller preventivmedel. Kondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar. Du och den eller de som du har sex med delar på ansvaret för att skydda er mot graviditet.

    Hos oss kan du få råd och stöd i ditt val av preventivmedel.

    Läs mer om preventivmedel

Att tänka på inför ditt besök:

- Ta med legitimation/ID-kort

- Kom till mottagningen i tid, gärna 5-10 minuter innan ditt besök.

- Har du mobil e-legitimation kan du anmäla dig till ditt bokade besök via din mobiltelefon. Eller anmäl dig i receptionen.

- Är du gravid behöver du väga dig innan du träffar din barnmorska

- Undvik parfym eller starka dofter när du besöker oss.

Till toppen av sidan