Gynekologisk cellprovtagning

Skriv ut (ca 2 sidor)
Halland

Gynekologisk cellprovtagning i Halland

Passar inte den tid du har fått till gynekologisk cellprovkontroll? Boka då om den direkt - det är viktigt att du kommer varje gång du kallas. Cellförändringar märks inte utan behöver upptäckas vid undersökning. De kan då enkelt behandlas.

Logga in och omboka din tid. Du kan även avboka, eller boka en ny tid om du av någon anledning råkat missa din första. Du kan också ställa en fråga om gynekologiskt cellprov.

Om du behöver hjälp med hur man loggar in eller ombokar här på 1177 Vårdguiden så ring till supporten, tfn 0770-72 00 00, öppet alla dagar (även helger) kl 6-23.

Genom att logga in här på 1177 Vårdguiden kan du ha kontakt med alla mottagningar i Halland (även folktandvården), se dina läkemedel, förnya recept, boka tid, beställa klamydiatest och mycket mer. Smidigt att använda dygnet runt!

Behöver du längre besökstid?

Om du har en funktionsnedsättning eller behöver råd kring exempelvis preventivmedel så behöver du ha en längre besökstid. Logga in och meddela mottagningen att du behöver förlängd besökstid.

Du kallas till cellprovskontroll

Du behöver inte göra något själv för att bli kallad till gynekologisk cellprovskontroll utan du får ett brev hem när det är dags för undersökning. Det är viktigt att du kommer varje gång du kallas. Tänk på att även du som är vaccinerad mot livmoderhalscancer ska komma och kontrollera dig varje gång.

I Halland erbjuds alla kvinnor i åldrarna 23 - 64 år gynekologisk cellprovskontroll. Kvinnor i åldern 23 - 49 år var tredje år och kvinnor i åldern 50-64 år var femte år. Kallelsen är till kvinnohälsovården men cellprovskontroller kan även göras av gynekolog på privat mottagning eller på sjukhus. Kontrollen är från 1 januari 2018 kostnadsfri.

For information in other languages

Vid gynekologisk cellprovtagning tas ett cellprov från livmodertappen. Provet tas för att tidigt upptäcka cellförändringar som annars kan leda till livmoderhalscancer. Det är viktigt att gå till provtagningen när du blir kallad. Du som är över 23 år erbjuds cellprovtagning regelbundet.

Skriv ut

Gynekologisk cellprovtagning erbjuds regelbundet till kvinnor i Sverige. Genom att cellförändringar då kan upptäckas och behandlas tidigt ger provtagningen ett skydd mot livmoderhalscancer. Sjukdomen har därför blivit betydligt mer ovanlig under de senaste 40 åren.

Vad är ett gynekologiskt cellprov?

Vad är ett gynekologiskt cellprov?

  • Cellprovet tas från nedersta delen av livmoderhalsen, på livmodertappen som mynnar ut i slidan.

    Mer information

Ett gynekologiskt cellprov är ett prov som tas från den nedersta delen av livmoderhalsen som kallas livmodertappen och som mynnar ut i slidan. Provet kan tidigt visa om du har cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer. De flesta cellförändringar som upptäcks är lättare förändringar som läker av sig själv, men en del förändringar behöver tas bort. Provet kan även visa på cancer, men det är mycket ovanligt.

Att lämna cellprov är ett bra sätt att skydda sig mot cancer eftersom cellförändringar kan upptäckas och enkelt tas bort innan de utvecklats till cancer.

Fäll ihop

Förberedelser

Förberedelser

Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt men du ska inte lämna cellprov om du har mens. Har du det den dag du blivit kallad, bör du boka en ny tid.

Provtagningen är helt riskfri och det går bra att ta provet även om du är gravid.

Fäll ihop

Så går undersökningen till

Så går undersökningen till

När provet ska tas får du klä av dig på underkroppen och lägga dig i en gynekologisk undersökningsstol. Läkaren eller barnmorskan kan ta provet på lite olika sätt. Oftast används en spatel som stryks mot livmodertappen och sedan en liten mjuk borste där livmoderhalsen börjar.

En del tycker att det är obehagligt att ligga i en gynekologstol, men provtagningen går snabbt och tar bara någon minut. Det brukar inte göra ont. En del kan känna obehag men det går snabbt över.

Du får svara på frågor

Ofta får du svara på några frågor i samband med provtagningen. Svaren är viktiga för att provet ska analyseras på rätt sätt.

Exempel på frågor som du kan behöva svara på:

  • När var första dagen för din senaste mens?
  • Har mensen upphört?
  • Använder du preventivmedel och vilket i så fall?
  • Behandlas du med hormoner mot klimakteriebesvär?
  • Är du gravid eller har du fött barn under det senaste året?

Uppgifterna skickas med provet och underlättar för laboratoriet att göra en bedömning.

Fäll ihop

Så mår du efteråt

Så mår du efteråt

Efter provtagningen kan du fortsätta med de aktiviteter du vanligtvis har. Livmoderhalsens slemhinna blöder lätt och det är vanligt att du får en liten blödning efter en undersökning. Blödningen försvinner efter någon dag.

Fäll ihop

När får jag svar?

När får jag svar?

Ett brev med provsvaret brukar komma inom sex veckor, men ibland kan det ta längre tid. Ungefär 95 av 100 prov är utan cellförändringar och bedöms som normala. Svaret får du då direkt hemskickat.

Ibland, men det är ovanligt, går provet inte att analysera. Det beror oftast på att det innehåller för få celler. Då blir du kallad till en ny cellprovtagning.

Fäll ihop

Skriv ut (ca 2 sidor)
Senast uppdaterad:
2017-11-20
Redaktör:

Johanna Brydolf, 1177 Vårdguiden.

Granskare:

Björn Strander, gynekolog, Gynekologiska mottagningen, Kungshöjd, Göteborg och Regionalt cancercentrum väst.

Illustratör:

Kari C Toverud, certifierad medicinsk illustratör, Oslo, Norge


Halland
Tillägg uppdaterade:
2018-09-25
Skribent:
Anneli Karlén, samordningsbarnmorska Halland
Redaktör:
Charlotte Tavelin, 1177 Vårdguiden Halland