Fysiologiska kliniken US, Linköping

Universitetssjukhuset, Linköping

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer

010-105 96 35

Öppet idag

Stängt

  Telefontid idag

  Stängt

   Fler tider och telefonnummer

   Telefontider

   • Mån - Fre06:00 - 11:00
   • Mån - Fre12:15 - 13:15

   Öppettider

   • Mån - Fre07:30 - 16:00
   Besöksadress:
   Universitetssjukhuset, Linköping
   Län, kommun:
   Östergötlands län, Linköping
   Postadress:
   Fysiologiska kliniken, Universitetssjukhuset, 581 85 Linköping

   Vägbeskrivning

   Hitta hit:

   Gå in via Södra eller Norra entrén. Gå till målpunkt A, ta trappa/hiss till plan 11 och följ sedan skyltningen mot Fysiologiska kliniken.

   Vår klinik har cirka 90 personer anställda. Här arbetar såväl läkare som biomedicinska analytiker, vårdadministratörer, ingenjörer, sjukhusfysiker, sjuksköterskor och undersköterskor.


   Utöver våra undersökningar bedriver vi även forskning, både på den egna kliniken och i samarbete med andra.

   Driftsform

   Driftsform: Region

   Information till patienter

   För att göra undersökning hos Fysiologiska kliniken krävs alltid remiss från vårdcentral eller motsvarande. Svar på undersökningen får du från läkaren som skickat remissen till oss.

   Om du vill ha journalkopior på undersökningar du har gjort på Fysiologiska kliniken ber vi dig kontakta den vårdcentral eller klinik som skickade remiss till oss.

   Inför undersökningen får du en kallelse hemskickad. För många av våra undersökningar krävs särskilda förberedelser, läs därför alltid kallelsen noga.

   Använd inte parfym eller annat med stark doft under ditt besök hos oss. Ta med legitimation och eventuell lista på dina mediciner.

   Du kan avboka din tid på telefonnummer 010-105 96 35 dygnet runt, glöm inte att uppge ditt personnummer. Tänk på att avboka/omboka dig i god tid så att tiden inte går förlorad för annan patient som behöver komma på undersökning.

   Undersökningarna hos oss är avgiftsfria.

   Välkommen till Fysiologiska kliniken Universitetssjukhuset, Linköping

   Hos oss undersöks du så att vi kan bedöma olika organs funktioner. Främst utreder vi funktionen hos hjärta, blodkärl, lungor, skelett och njurar. Vi gör också en del behandlingar.

   Här nedanför kan du läsa om våra undersökningar och hitta länkar till mer information på 1177.se - Råd om vård från Sveriges regioner och landsting.

   • Arbetsprov 
    • Arbetsprov med artärblodgaser
    • Arbetsprov med syreupptagsmätning

    Ett arbetsprov gör man för att testa bland annat hur hjärtat, lungor och blodcirkulationen fungerar när man anstränger sig, läs mer här.

    Se dokument nedan för mer utförlig information från vår klinik om undersökningarna.

   • Undersökning av hjärtats elektriska aktivitet genom att fästa elektroder på bröstkorgen, armar och ben.
    Vill du läsa mer om EKG klicka här.
    Se dokument nedan för mer utförlig information från vår klinik.

    Vi har drop-in för EKG måndag-fredag 9:00-12:00 och 13:00-16:00. Remiss krävs.

   • Vid problem med cirkulationen i armar eller ben kan man mäta blodtrycket i tår/fingrar och samtidigt jämföra med blodtrycket i armarna. En liten blodtrycksmanchett sätts på tån/fingret och ytterligare en på armen. Trycket registreras med hjälp av en fotocell och presenteras som kurvor på en bildskärm. Undersökningen tar 1 timme.

   • Ekokardiografi är en undersökning där man med hjälp av ultraljud undersöker bland annat hjärtats uppbyggnad och storlek, hjärtmuskeln och klaffarnas funktion och blodflödet i hjärtat.
    Ultraljudsundersökning av hjärtat via matstrupen (TEE) görs ofta som ett komplement till en ultraljudsundersökning av hjärtat.
    Se dokument nedan för mer utförlig information från vår klinik.

   • Genom att hålla en ultraljudssändare mot huden undersöker vi kroppens blodkärl. På en bildskärm visas kärlens utseende och blodflöde.
    Du kan läsa mer utförlig information från vår klinik om ultraljudsundersökningar av artärer och vener i kroppen i dokumentet nedan.

   • Undersökning av lungornas volym och funktion. Kompletteras eventuellt med läkemedelsinhalation och ibland torrluftsprovokation.
    Vill du läsa mer om lungfunktionsundersökning klicka här.

    Se dokument nedan för mer utförlig information från vår klinik

   • Vi försöker framkalla dina besvär genom att du får gå/springa på en rullande matta. Vid besvär i armarna får du istället arbeta med armarna på lämpligt sätt. Efter ansträngningen mäter vi trycket i underbenens/armarnas muskler med en nål. Vill du ha mer information klicka här.

   • Undersökningen används för att hitta förklaring till oklara svimningar. Du ska vara fastande tre timmar innan undersökningen och du bör inte röka eller snusa två timmar innan.

    EKG-elektroder fästs på kroppen. Du får stå lutad mot en brits i 30-45 minuter och under tiden registreras EKG och blodtryck kontinuerligt. Du ska stå stilla och bör helst inte prata. Ibland kompletteras undersökningen med att man tillför ett kärlvidgande läkemedel under pågående undersökning.

    Undersökningen tar 1-1,5 timme.

   • När du gör den här behandlingen är du i regel inlagd på avdelning. Där sköter personalen om de förberedelser och efterkontroller som behövs.

    Du kan behöva göra denna behandling om vätska har kommit ut i hjärtsäcken. Man får då lokalbedövning i bröstkorgsväggen och en liten kateter (liten plastslang) förs in i hjärtsäcken. Därefter töms hjärtsäcken på vätska. Katetern lämnas kvar eftersom man kan behöva suga ut mer vätska. Du blir inlagd på en hjärtavdelning ett par dygn för övervakning. Ultraljudskontroll av hjärtat görs ofta de närmaste dagarna efter ingreppet. 

    Ingreppet kan ta mellan 30-60 minuter.

   • I Östergötland erbjuds alla 65-åriga män en ultraljudsundersökning av stora kroppspulsådern för att tidigt kunna upptäcka en förstoring av kroppspulsådern. Buken undersöks med ultraljud vilket inte är förenat med smärta eller annat obehag. Hela besöket tar 15 minuter inklusive väntetid. Du kommer att få besked om resultatet av undersökningen direkt vid undersöknings­tillfället. Skulle det finnas en förstoring av kroppspulsådern kommer du att kallas till ett läkarbesök på Kärlmottagningen.

    Screeningen är avgiftsfri och vi kan inte lämna någon ersättning för din resa. Screening utförs på Universitetssjukhuset i Linköping samt på ett antal vårdcentraler ute i länet under året. Undersökningen är frivillig. Hör av dig till oss om du inte fått någon kallelse men vill komma på undersökning.

    Mer information om bakgrunden till varför denna undersökning erbjuds hittar du här

     

   • Vid scintigrafier används radioaktiva läkemedel som spårämne, och med hjälp av gammakameror tas bilder på vilka man kan göra funktionsbedömningar.

    Obs! Om du är gravid, misstänker att du är gravid eller ammar, kontakta oss så att vi kan förbereda undersökningen på bästa sätt.
    Undvik att ta med barn/syskon i sällskap till undersökningen.

    Läs mer om strålningen vid scintigrafier/nuklearmedicinska undersökningar här.

    • Hjärnscintigrafi - undersökning för att se blodförsörjningen i hjärnan. Läs mer om Parkinsons sjukdom.
    • Hjärtscintigrafi - en undersökning för att se hur hjärtat syresätter sig. Läs mer om kärlkramp och hjärtscintigrafi.
    • Lungscintigrafi - undersökning av lungorna för att upptäcka eventuell propp (lungemboli). Läs mer om blodpropp i lungan.
    • Skelettscintigrafi - en undersökning av skelettet för att söka efter frakturer, inflammatoriska processer eller andra förändringar.
    • Thyreoideascintigrafi/parathyreoideascintigrafi - undersökning av sköldkörteln eller bisköldkörtlarna. Läs mer om sköldkörtelinflammation och hypertyreos.
    • Renografi - undersökningen visar hur njurarna fungerar och om det finns något hinder till och från dem.
    • Njurscintigrafi - undersökningen visar hur njurarna ser ut och görs för att kontrollera njurfunktionen bland annat efter urinvägsinfektion. Läs mer om urinvägsinfektion hos barn
   • I undersökningsrummet ber vi dig att stänga av mobiltelefonen, eller att ha den i flygplansläge. En påslagen telefon kan störa medicinsk-teknisk utrustning.
    Skulle din telefon bli stulen vid ett besök hos oss ersätter vi inte den. Det är din hemförsäkring som gäller.
    Tänk på att det råder foto- och filmförbud inom hela Universitetssjukhuset i Linköping. Undantag från förbudet kan ges av verksamhetschef.

   Till toppen av sidan