Förlossningsavdelning, Kvinnokliniken US

Universitetssjukhuset, Linköping

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
010-103 31 71
Öppet idag
 • Dygnet runt

Fler tider och telefonnummer

Öppettider
 • Mån - SönDygnet runt

Besöksadress:
Universitetssjukhuset, Linköping
Län, kommun:
Östergötlands län, Linköping
Postadress:
Kvinnokliniken i Östergötland, Universitetssjukhuset, 581 85 Linköping

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Ingång 16 A bredvid Akutmottagningen.Tydliga skyltar från infarterna till sjukhuset visar vägen . Ring på porttelefonen så öppnar vi åt er.

Vi arbetar för att ge dig en medicinskt säker vård och för att din förlossning ska bli en fin och positiv upplevelse. Vi önskar naturligtvis ett gott samarbete med er som blivande föräldrar och strävar efter att diskutera era önskemål och funderingar tillsammans.

På förlossningen arbetar barnmorskor, undersköterskor och läkare tillsammans dygnet runt. Hos oss kan ni också få träffa barnmorskestudenter och läkarkandidater under handledning av erfarna medarbetare. Vi har även ett nära samarbete med Neonatal IVA

Driftsform

Driftsform: Region

Publicerad: 2020-12-07

Var besöket sker framgår av kallelsen.
Är besöket på US gå in via Södra eller Norra entrén.Gå mot B och följ skylt till BB-mottagning plan 16.Följ orange linje i golvet och sitt ned i väntrummet så blir du uppropad.
- Aurora-läkarbesök
- BB-mottagning läkare-gravida/eftervårdsbesök
- BB-mottagning-barnmorskebesök/barnläkarbesök
- Fostermedicin/ultraljud Kvinnohälsan-läkarbesök
- Kvinnohälsan läkare-läkarbesök gravida
- Specialistmödrahälsovård Kvinnohälsan-läkarbesök

Välkommen till oss på förlossningen på US i Linköping att föda barn.
Längre ner på sidan finns utförlig och bra information om förlossning och den första tiden med barnet. Här följer lite praktisk information som gäller just hos oss på förlossningsavdelningen på US i Linköping:

Ring alltid till oss för bedömning och för att vi ska kunna förbereda oss på att ni är på väg.

Kontakta oss vid:
Regelbundet värkarbete
Vattenavgång
Blödning
Minskade fosterrörelser
Smärtor i magen

Det är viktigt att du tar med legitimation. Kommer du från ett annat landsting/annan region behöver du också ta med mödravårds- och ultraljudsjournal.

 

 • • Under din förlossning får du ha med dig två personer som stöd. Vi vill minimera antalet personer som vistas på förlossningen på grund av infektionsrisk och att vi vill att det ska vara så lugnt som möjligt på hos oss. Vi ber dig respektera detta.

  • När du bedöms vara i aktivfas av din förlossning skrivs du in hos oss och du får en intravenös infart (PVK) som är bra att du har ifall vi snabbt skulle behöva ge dig ett läkemedel. Det tas också bastest (ett blodprov som jämförs med det blodet du ska få så du får rätt blod om du skulle behöva blodtranfusion, vilket är ovanligt).
  I teamet runt dig finns en barnmorska en läkare och en undersköterska. Ibland är det ytterligare en barnmorska med på rummet just när du föder. Hos oss finns det både barnmorskestudenter och läkarstudenter så det kan bli aktuellt med en student i teamet runt dig.

  • Under vistelsen på vår förlossningsavdelning ingår det mat för dig som ska föda barn. Under den aktiva delen av förlossningen kommer du att erbjudas flytande kost. Din partner/stödperson behöver tänka på att ha sig egen med mat. Vi har kyl, frys och mikrovågsugn. Det finns också cafeterior, restaurang och kiosk som är öppna dagtid. Kaffe och te finns att få på avdelningen.

  • Vi har sittbadkar i hälften av våra 10 förlossningsrum. Att bada under öppningsskedet kan ge dig en positiv smärtlindrande och avslappnande effekt. Enskild dusch finns på alla rum. Det finns möjlighet att föda ditt barn i vatten hos oss, så kallad vattenförlossning i förlossningspool. Du bör då vara frisk och ha en normal graviditet. Har du önskemål om vattenförlossning så diskuterar du detta med din barnmorska på mödravården. Om det blir aktuellt med vattenförlossning ombesörjer du själv att hyra en förlossningspool som du tar med till förlossningen.

  • Det finns bluetooth högtalare på varje förlossningsrum som du kan koppla upp till och spela din favoritmusik via din mobiltelefon, dator eller surfplatta.

  • Under din förlossning kontrollerar vi med jämna mellanrum hur barnet mår med en fosterövervakning som kallas CTG. Dosor fästs på din mage för att registrera barnets hjärtslag samt registrera dina värkar. Dosorna på som vi använder på förlossningen i Linköping är trådlösa. Det innebär att du kan vara uppe och röra dig när CTG-kurvor körs.Dosorna tål vatten så du kan både bada och duscha under CTG-registeringen Ibland behöver vi sätta en elektrod på barnets huvud för att övervaka barnets hjärtljud.

  • När barnet är fött och innan vi navlar av tar alltid barnmorskan eller undersköterskan prover ur barnets navelsträng för veta hur barnet har mått i samband med slutfasen av förlossningen. Du som nyförlöst får en injektion med hormonet oxytocin för att få livmodern att börja dra ihop sig efter förlossningen. Därefter väntar vi med att klippa navelsträngen tills det har slutat att pulsera i den vilket ofta är flera minuter (sk sen avnavling).

  • Alla nyfödda barn får en injektion med K-vitamin inom de första timmarna efter förlossningen. På förlossningen i Linköping ger vi den alltid under de första minuterna efter att barnet fötts. Läs mer om K-vitamin och dess betydelse för barnet via denna länk:

  http://neo.barnlakarforeningen.se/wp-content/uploads/sites/14/2018/09/Fo%CC%88ra%CC%88ldrainformation-Vitamin-K-profylax.pdf

   • Följ oss gärna på Instagram, kontot heter: @bblinkoping

 • Alla som haft en normal förlossning med förväntad vårdtid 1-2 dygn stannar i första hand på Avdelning B162 BB. Vårdtiden på BB-avdelningen är individuell och planeras efter familjens behov. Vi räknar med att ni klarar er själva eller med lite stöd nattetid. 

  Vi önskar att du stannar med ditt barn minst 6 timmar efter förlossningen. Innan hemgång skall barnet visat att det kan suga rätt på bröstet och vara undersökt av barnläkare.

  Telefon barnmorska 010-103 12 22

  Avd B162 BB

 • LINKÖPING

  ATT FÖDA
  14/11
  12/12
    9/1 
  13/2
  13/3

  Tid: 18-20
  Plats: Hasselqvistsalen US ingång: 76

  ETT BARN ÄR FÖTT
  28/11
  30/1
  27/2
  27/3

  Tid: 18-20
  Plats : Hasselqvistsalen US Ingång 76

   

  MOTALA

  ATT FÖDA
   8/11
  13/12
  14/2

  Tid: 18-20
  Plats: Föreläsningssal Nöten Ingång A

 • Utanför entrén till förlossningen finns några platser för korttidsparkering, 30 minuter. Därefter måste man flytta bilen till någon av sjukhusets avgiftsbelagda besöksparkeringar. Parkeringshuset US norra ligger närmast förlossningsentrén. Mer information om besöksparkeringarna finns på universitetssjukhusets sida (länk).

Till toppen av sidan