Förlossning och BB Örnsköldsvik

Örnsköldsviks sjukhus, Sjukhusgatan 8

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Växeltelefon

Besöksadress:
Örnsköldsviks sjukhus, Sjukhusgatan 8
Län, kommun:
Västernorrlands län, Örnsköldsvik
Postadress:
Örnsköldsviks sjukhus, 891 89 Örnsköldsvik

Vägbeskrivning

Hitta på plats:

Gå in genom sjukhusets huvudentré, ta hissen till våning 4.

BB/förlossningen i Örnsköldsvik är en del av länsverksamheten kvinnosjukvård i Västernorrland. På avdelningen träffar du barnmorskor, undersköterskor och läkare. På avdelningen träffar du också läkare och barnmorskor under utbildning.

Driftsform: Region

Välkommen hos en av våra förlossningsavdelningar i Västernorrland!

Att vänta och föda barn är något av de största händelserna i livet. Vi erbjuder en familjär miljö som bygger på respekt och engagemang. Förlossningsavdelningarna i Västernorrland erbjuder individanpassad vård med mycket hög medicinsk säkerhet. Personalen arbetar aktivt med ett kontinuerligt stöd under din vistelse hos oss. All personal arbetar både med födande och BB-vård, du har därför möjlighet att träffa samma personal under födseln som under BB-tiden.

Kontakta oss på 0660-893 52 (BB) eller 0660-893 50 (förlossning) om du har frågor eller funderingar.

 • Det är viktigt för oss att du som väntar barn känner sig väl förberedd inför förlossningen och att du känner dig trygg inför förlossningen. Nedan har vi samlat information på 1177.se som kan vara bra att läsa. Tvekar inte att kontakta din barnmorska eller oss vid frågor eller funderingar.

  Förlossningens olika faser och förberedelser

  Film- Så går det till på Förlossning och BB Örnsköldsvik

  Information om covid-19 för dig som ska föda barn i Västernorrland

   

 • Det är väldigt individuellt vad man vill ha med sig till BB. Här kommer några tips från oss:

  • Giltig legitimation
  • Blöjor till barnet. Du kommer även att få ett startpaket.
  • Bilbarnstol
  • Kläder till barnet och den nyblivna mamman. Om du vill ha egna underkläder bör du tänka på att ta med rejäla trosor eftersom bindorna som används i början är ganska stora.
  • Bebisfilt
  • Bindor, de första stora bindorna får du på BB.
  • Amnings-BH
  • Toalettartiklar
  • Inneskor
  • Mobilladdare
 • Efter förlossningen stannar du med ditt barn på förlossningsrummet ett tag, hur länge beror på bland annat om du stannar på BB eller får gå hem som vi kallar för tidig hemgång.  Det är viktigt att du får tid att lära känna ditt barn och att du har lugn och ro i den första tiden.

  Vad händer efter förlossningen

 • Partner får stanna på BB i mån av plats. Vi gör platsbedömning flera gånger per dygn och har i första hand rum för den nyförlösta kvinnan. Fråga oss gärna när ni ringer till förlossningsavdelningen i samband med att förlossningen har startat om hur det är med platser just nu. Om partner stannar kvar är det viktigt att ni är förberedda på att situationen med plats kan ändras.

 • Alla nyfödda barn undersöks mellan 6 och 36 timmars ålder med så kallad POX-mätning. En liten mätare analyserar syremättnaden i blodet på höger hand och en fot. Undersökningen är enkel och helt smärtfri och tar bara några minuter. Detta utförs för att upptäcka de barn som har medfödda hjärtfel. Cirka ett barn på 1000 födda har ett allvarligt hjärtfel.

  Hörseltest (OAE)

  Hörseltest erbjuds alla nyfödda barn. Det kan utföras efter att barnet är 24 timmar gammalt och upp till 1 månads ålder. Det är en fördel om barnet sover, då mätningen blir mer tillförlitlig om barnet är stilla och tyst. Vid ett godkänt resultat kan man med stor säkerhet utesluta en hörselnedsättning av betydelse. Får man inga godkända svar utreds barnet vidare på hörcentralen. Mätningen kan påverkas av att det finns fostervatten eller fosterfett kvar i hörselgången.

  Barnläkarundersökning

  Ditt barn blir undersökt av barnläkare en gång innan hemgång. Om barnet blir undersökt före 24 timmars ålder, görs en ny undersökning vid återbesöket. Barnläkaren lyssnar bland annat på hjärta och lungor, kontrollerar reflexer och höfter.

  PKU-provet

  PKU-provet tas på alla nyfödda i Sverige sedan mitten av 60-talet. Syftet med provet är att hitta barn med någon av ett antal ovanliga men allvarliga medfödda sjukdomar som går att behandla och där en tidig diagnos är viktig för prognosen. Risken att ett barn skulle ha någon av de här sjukdomarna är mycket liten. Bland de drygt 100 000 barn som föds varje år i Sverige är det sammanlagt mellan 80 och 100 som har någon av sjukdomarna som ingår i testet. Det är viktigt att veta att de analysresultat som följer screeningen inte är en diagnos i sig. Man måste alltid bekräfta positiva resultat genom uppföljande undersökningar som då sker via barnkliniken.

  Undersökningar av det nyfödda barnet.

 • Du kan gå hem tidigast när barnet är 6 timmar och om allt känns bra samt barnläkaren har undersökt barnet. Om du går hem tidigt får du en tid för återbesök.

 • Om du bor längre bort och inte känner dig trygg med att lämna närheten till förlossningsavdelningen men ändå inte är i aktiv förlossning finns övernattningsrum att boka mot en kostnad, om plats på förlossningen inte finns.
  Fråga oss om detta!

 • Amning är ett vanligt sätt att mata ditt nyfödda barn.

  På 1177 finns information kring amning, bland annat om hur du ammar, hur ofta du behöver amma och om vanliga besvär som kan uppstå.

Partner som övernattar debiteras med 250 kr per dygn inklusive frukost och kvällsfika under eventuell igångsättning av förlossning samt BB-vård (inte under aktiv förlossning). Vid symptom testas kvinnan för Covid-19.

Besöksregler

Besök endast för partner och syskon till barnet (symtomfria).

Besökstider

Måndag
08.00–20.00
Tisdag
08.00–20.00
Onsdag
08.00–20.00
Torsdag
08.00–20.00
Fredag
08.00–20.00
Lördag
08.00–20.00
Söndag
08.00–20.00

Till toppen av sidan