Diabetes- och endokrinmottagningen Länssjukhuset Ryhov

Sjukhusgatan, Jönköping, huvudbyggnaden

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag10.00–12.00
Tisdag10.00–12.00
Onsdag10.00–12.00
Torsdag10.00–12.00
Fredag10.00–12.00
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag07.30–16.00
Tisdag07.30–16.00
Onsdag07.30–16.00
Torsdag07.30–16.00
Fredag07.30–13.00
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Sjukhusgatan, Jönköping, huvudbyggnaden
Län, kommun:
Jönköpings län, Jönköping
Postadress:
Diabetes- och endokrinmott, Länssjukhuset Ryhov, 551 85 Jönköping

Vägbeskrivning

Hitta på plats:

Diabetes- och endokrinmottagningen finns på medicinmottagningen, på vänster sida på plan 4 (entréplanet). Från huvudentrén ta till vänster till målpunkt D.

På diabetes- och endokrinmottagningen behandlar vi patienter med typ 1 diabetes. Vi utreder och behandlar även patienter med hormonrelaterade sjukdomar, ämnesomsättningssjukdomar och högt eller lågt blodtryck.


Vi erbjuder medicinsk fotvård till patienter med diabetes som har allvarlig fotsjukdom.

Hos oss arbetar vårdadministratörer, sjuksköterskor, specialistläkare och läkare under utbildning. Vi samverkar också med dietister och psykologer vid behov.

Ägarform: Region

Verksamheten tillhör Region Jönköpings län.

  • Du som har diabetes och en allvarlig fotsjukdom kan få medicinsk fotvård hos oss. Behandlingen hjälper till att förebygga, lindra och behandla problem med fötterna. Målet är att minska risken för sår och andra komplikationer, så att du kan ha så bra fothälsa som möjligt.

    Den medicinska fotvården utförs av medicinska fotterapeuter. För att få behandling behöver du en remiss från en läkare. De flesta som har diabetes och problem med fötterna får råd och förebyggande vård på sin vårdcentral, men några saker som är viktiga att tänka på är:

    • Undersök dina fötter regelbundet för att upptäcka sår, sprickor eller andra förändringar.
    • Håll fötterna rena och torra för att minska risken för infektioner.
    • Använd bekväma och skyddande skor, både inomhus och utomhus.
    • Sök vård om du får sår eller andra besvär som inte läker.

    Vi arbetar tillsammans med flera olika specialister, till exempel läkare, sjuksköterskor och experter på ortopedteknik. En läkare gör en bedömning för att se om du tillhör en riskgrupp för diabetesrelaterade fotproblem. Om du gör det kan du få en remiss till specialistvård.

    Kontaktuppgifter till fotterapeut

    Telefon: 010-242 20 42
    Telefontid: Måndag–torsdag kl. 8:30–9:00

För att få komma till oss behöver du remiss från din vårdcentral eller annan specialistmottagning. Du kan också göra en egen vårdbegäran, men då behöver din vårdcentral först ha gjort en grundutredning. 

Läs mer om remiss och egen vårdbegäran

När vi tar emot din remiss gör våra läkare en första bedömning vid en så kallad remissgenomgång. De går igenom din journal och bedömer ditt vårdbehov. Efter bedömningen kan du antingen bli kallad till ett besök eller få råd om fortsatt utredning eller behandling hos din ordinarie läkare. Alla remisser får en kvalificerad läkarbedömning. 

Väntetider

Vi prioriterar alla besök utifrån medicinskt behov. Våra läkare avgör hur snabbt du kan få en tid hos oss. 

Provtagning

Inför de flesta besök behöver du lämna blodprov, urinprov eller båda, beroende på vad din läkare har ordinerat. Proverna ska tas senast en vecka före ditt besök, så att vi hinner få provsvaren i tid och kan göra en helhetsbedömning. 

Du bokar själv tid för provtagning hos en vårdcentral, ett laboratorium eller en provtagningscentral. 

  • Logga in på 1177.se för att boka tid.
  • Du kan också ringa provtagningscentralen på telefon: 010-242 64 42.

Läs mer om att logga in och boka tid för ordinerad provtagning.

Remisskrav

Ja

Åldersregler

Vi tar emot patienter som är 18 år eller äldre.

Kom ihåg att ta med legitimation.

Hos oss träffar du oftast en läkare eller en sjuksköterska. Under besöket går vi igenom din situation och beslutar tillsammans om lämplig behandling eller andra åtgärder. Vi planerar också nästa steg i din vård. 

Du får möjlighet att ställa frågor, och det kan vara en fördel att ta med en närstående som stöd.

Förberedelser inför ditt besök

Inför ditt besök skickar vi en kallelse till dig via 1177 eller per brev, beroende på dina aviseringsinställningar i 1177. Har du diabetes får du även ett frågeformulär tillsammans med kallelsen. Du kan besvara formuläret digitalt eller ta med det till ditt besök, beroende på hur du har fått det. Formuläret används som underlag för samtalet under besöket. 

Förbered dig gärna med frågor som känns viktiga för dig. Om du och din läkare har kommit överens om det, kan besöket ibland ske på distans via webben. Om du får förhinder sent inpå ditt besök kan det finnas möjlighet att boka om det till ett distansbesök.

Vanligtvis behöver du ta prover inför ditt besök. Du hittar mer information under rubriken Provtagning. Lämna proverna enligt den instruktion som följer med din kallelse.

Läkarbesök

Under läkarbesöket pratar ni om dina symtom, tidigare utredningar, dina läkemedel och hur du mår just nu. Om du har diabetes tittar man även på dina blodsockervärden. Läkaren gör oftast en fysisk undersökning och gör sedan en samlad bedömning. Vid ditt första besök kan läkaren ofta ställa en diagnos. Ibland behövs fler undersökningar, som blodprov eller röntgen, för att kunna säkerställa diagnosen. Du får också möjlighet att ställa frågor. 

Besök hos sjuksköterska 

Vid ett besök hos diabetessjuksköterskan går ni igenom din behandling och eventuella frågor eller problem med dina tekniska hjälpmedel. Sjuksköterskan kan också diskutera dina provsvar och göra vissa kontroller, som att mäta blodtryck och vikt.  

Läkare under utbildning

Hos oss arbetar även läkare under utbildning som befinner sig i olika steg av sin specialistutbildning. Oavsett om du träffar en läkare under utbildning eller en specialist får du vård av hög kvalitet. Våra läkare under utbildning får handledning av erfarna specialister i samband med ditt besök.

För att förbättra vården och få ny kunskap om behandling av hormonella sjukdomar och diabetes använder vi kvalitetsregister. Du väljer själv om du vill att dina uppgifter ska registreras. 

Nationella diabetesregistret (NDR)

Vi registrerar information om din diabetes i Nationella diabetes registret

Svenska hypofysregistret

Om du har opererats för en hypofystumör kan vi registrera din uppföljningsinformation i Svenska Hypofysregistret

För att vi ska kunna kontakta dig är det viktigt att vi har rätt telefonnummer. Fråga gärna vilken information som finns registrerad i din journal.

Aktivera avisering i e-tjänster på 1177

Om du vill få svar eller meddelanden från oss digitalt behöver du aktivera aviseringar i e-tjänster på 1177. Annars får du svar och kallelser till dig med post.

Till toppen av sidan