- 1177 direkt - sök vård digitalt
- Bra Liv nära
- Boka tid
- Av- och omboka tid
- Boka tid för covid-19-vaccinering
- Kontakta mig
- Beställ tid
- Beställ tid för hälsosamtal
- Beställ tid för resevaccination
- Förnya recept
- Förnya hjälpmedel
- Begär intyg
- Beställ journalkopia
- Läkemedel mot malaria
- Stöd och behandling
- Uppföljning Covid-19
- Frågor inför vårdkontakt om sjukskrivning
- Lämna synpunkter och klagomål
Dag | Öppettider | Kommentarer |
---|---|---|
Måndag | 08.00–17.00 | |
Tisdag | 08.00–17.00 | |
Onsdag | 08.00–17.00 | |
Torsdag | 08.00–17.00 | |
Fredag | 08.00–17.00 | |
Lördag | Stängt | |
Söndag | Stängt |
- Måndag
- 08.00–17.00
- Tisdag
- 08.00–17.00
- Onsdag
- 08.00–17.00
- Torsdag
- 08.00–17.00
- Fredag
- 08.00–17.00
- Lördag
- Stängt
- Söndag
- Stängt
- Besöksadress:
- Vråenvägen 31, Värnamo
- Län, kommun:
- Jönköpings län, Värnamo
- Postadress:
- Vråenvägen 31, 331 85 Värnamo
Vaccinationen mot covid-19 och influensa börjar i november för de allra flesta. Då finns det uppdaterade vaccin. De skyddar även mot nyare virusvarianter.
Vaccinationen är gratis för dig som fyllt 65 eller tillhör en riskgrupp.
Vaccination mot covid-19 är gratis för alla.
Plats: Bra Liv Vråen vårdcentral, Vråenvägen 31, Värnamo
Boka tid: via appen Bra Liv nära eller telefon 010-244 30 15
Läs mer om vem som rekommenderas att vaccinera sig
Vi vill alltid vara första valet för din hälsa. Vi har all kompetens samlad under samma tak och fast anställda läkare med specialistkompetens i allmänmedicin. Du kan alltid vända dig till oss när det gäller din hälsa. Vi ger dig rådgivning, behandling, rehabilitering och ställer diagnos. Om behov finns remitterar vi dig till annan vårdgivare. Vi tar emot barn och vuxna som är sjuka och behöver råd eller vård.
Driftsform
Driftsform: Region
Välkommen att kontakta Bra Liv Vråen vårdcentral Värnamo via våra e-tjänster eller telefon 010-244 30 15. Du kan även kontakta någon av vårdcentralens mottagningar direkt, telefonnummer och tider har du nedan.
Här kan du söka vård digitalt eller ställa administrativa frågor till oss. Du får svara på frågor om dina symtom och får antingen råd om vad du kan göra själv eller chatta med vårdpersonal. Vid behov kan chatten övergå till ett videosamtal, röstsamtal eller att du får ett bokat besök. Du kan söka vård både för dig själv och som vårdnadshavare för barn från 1 år och fram till att barnet fyller 13 år.
Du kan påbörja ditt ärende och svara på de förberedande frågorna när som helst under dygnet. Chatten med vårdcentralen är öppen vardagar klockan 08:00-16:45.
Bra Liv nära är en tjänst för dig där du träffar vårdpersonal via videomöte i din smartphone, platta eller dator. Du bokar själv den tid som det passar dig. Du kan få råd, recept på läkemedel, remiss till vidare vård eller sjukintyg - precis som vid ett vanligt vårdcentralsbesök.
Genom Bra Liv nära träffar du legitimerad personal från våra Bra Liv-vårdcentraler, var du än befinner dig. Du kan när som helst logga in på appen för att se nästa lediga tid.
Telefontid måndag-fredag 8.30–9.00
Vi hjälper dig till en väl fungerande vardag efter sjukdom eller skada, eller om du har ett medfött funktionshinder. Vi arbetar också förebyggande för att förhindra ohälsa.
Hos arbetsterapeuten kan du få hjälp med:
- Arbetsterapeuten kan du få hjälp med handskador, frakturer, ledbesvär och övriga problem med händer och fingrar. Träningsprogram, ergonomiska råd, behandling och uppföljning. Vid behov tillverkas eller provas färdiga ortoser (stödförband) ut, för att ge stöd vid olika problem i händer och fingrar.
- Arbetsterapeut ingår i minnesteamet som vid behov gör demensutredningar och uppföljningar av tidigare demensutredningar. Upplever du eller din anhörig att ditt minne börjar svikta så hör av dig.
Telefontid måndag–fredag 8.15–9.15 (fysioterapin)
Artrosskola - en patientskola för dig som har artros eller långvarig smärta.
Artrosskolan är en mötesplats där vårdcentralen i samarbete med reumatikerföreningen underlättar för människor med artros eller långvarig smärta/fibromyalgi.
- Deltagarna får kunskap om sin sjukdom och inspiration till att öka sitt eget välbefinnande genom träning och genom erfarenhetsutbyte i gruppen.
- Deltagarna möter en sjukgymnast som leder de teoretiska och praktiska momenten samt informatör från reumatikerförbundet.
För mer information kontakta fysioterapin på Vråens vårdcentral.
Astma- och KOL-mottagningen är till för dig som har astma eller KOL. Du kommer till mottagningen via en remiss från läkaren.
- Målet med mottagningen är att du ska få en god kunskap om din sjukdom och nå en behandling där du är så symtomfri som möjligt. Du kommer att lära dig grunderna om astma och KOL och om hur din medicin fungerar.
- Inledningsvis träffas vi ett par gånger där du kommer att få genomföra en lungfunktionstest (spirometri) samt samtala kring din sjukdom.
- När vi nått en bra behandling kommer vi att ha kontakt varje år för att följa upp behandling och eventuellt göra medicinjustering.
- Studier har visat att astma- och KOL-mottagningar ökar patientens kunskap och förståelse för sin sjukdom och behandling. Därför ser man att patienter som besöker astma- och KOL-mottagning regelbundet mår bättre.
Telefontid tisdag och torsdag 7.00–7.50
Vi ger dig råd och och information och följer upp din diabetes. Vi hjälper dig dessutom att prova ut lämpliga hjälpmedel.
Målsättningen med diabetesvården är att du ska
- lära dig hantera och förstå sambanden som påverkar din sjukdom
- få ett liv med hög livskvalitet
- förebygga komplikationer
Telefontid måndag–fredag 7.00–8.45
Ring din distriktsläkare direkt för personlig rådgivning och tidsbeställning. Lämna ditt nummer så ringer vi upp dig. Om läkaren inte är på plats svarar en sjuksköterska.
- Team A, Maria Andersson 010-244 30 18
- Team B, Maria Eckerström Martinsson, 010-244 30 38
- Team C, Anna-Karin Ståhl, 010-244 30 58
- Team F, 010-244 30 15
- Team G, Tomas Baierlipp, 010-244 30 15
- Team H, Stefan Pettersson, 010-244 30 15
- Team J, 010-244 30 15
Distriktsläkare är specialister i allmänmedicin och har bred kunskap om sjukdomar. Vi utreder och behandlar de flesta sjukdomar som inte kräver sjukhusvård. Vid behov kan vi remittera till andra specialister på sjukhuset. Om du inte vet vem din läkare är, kan du höra av dig till receptionen, telefon 010-244 33 69.
Telefontid måndag-fredag 7.30–11.45
Distriktssköterskan ger råd och hjälp när det gäller din egen eller anhörigas hälsa och vård. Antingen via telefon eller vid besök på vårdcentralen.
Hos sjuksköterskan kan du bland annat få hjälp med blodtryckskontroll, såromläggning, suturtagning och vaccination. Du kan också få information om livsstilsrelaterade frågor.
Telefontid måndag-fredag 7.00–11.45
Mottagningen vänder sig till dig som önskar hjälp med att förändra din livsstil. Det kan gälla kost, fysisk aktivitet, alkohol, tobak och stress med mera.
Med hjälp av en hälsokurva kan du få överblick hur du har det i dag och utifrån den se vad som är möjligt att förändra.
FaR–fysisk aktivitet på recept
FaR står för fysisk aktivitet på recept och innebär att man får ett recept på någon rörelseaktivitet som är anpassad till de förutsättningar och önskemål man själv har. Man kan få ett sådant recept på din vårdcentral.Kontakta din vårdcentral för information om FaR
Vråens vårdcentral samarbetar med Värnamo Hälsocenter.
För mer information om kontakt och vad som är på gång i höst, gå in på: Värnamo hälsocenterVi erbjuder medicinsk fotvård till patienter med kroniska sjukdomar som t.ex. diabetes, reumatism och psoriasis på remiss av läkare.
Boka tid via e-tjänsten "Boka tid" ovan
Behöver du någon att tala med? Vi arbetar för att du ska kunna hantera och bearbeta svårigheter i livet på ett sådant sätt att livskvaliteten ökar.
- Vi ger rådgivning och samtalsbehandling vid psykisk ohälsa.
- Det kan handla om kriser, psykosomatiska reaktioner, nedstämdhet eller ångestproblematik.
Receptionens öppettider är måndag–fredag 7.45–17.00.
(för medicinsk rådgivning, tidsbokning eller receptförnyelse, ring 010-244 30 15)Vid besök på vårdcentralen ska du först anmäla dig i receptionen (gäller inte Barnavårdscentralen). Det är vårdadministratörer som tar emot dig i receptionen. Vi tar betalt och registrerar ditt besök.
Du kan även få hjälp med att:
- Avboka en tid.
- Få ditt högkostnadsskydd stämplat.
- Få frikort utfärdat.
- Hämta blankett "Val av vårdcentral".
- Hämta intyg med mera.
- Få veta vilket team på vårdcentralen du tillhör.
Utöver receptionsarbetet ansvarar vi för utskrift av journalanteckningar, remisser, brev, intyg med mera. Vi arbetar även med IT- och verksamhetsadministration.
Besök på vårdcentralen betalas med kort. Kan man inte betala med kort vid besöket får man en faktura med posten som betalas via bank- eller plusgiro. Landstinget tar inte ut någon extra avgift för fakturan.
Tag med legitimation för att kunna styrka din identitet.
Som rehabkoordinator är jag en resurs på vårdcentralen för patienter som är i riskzonen att bli sjukskrivna eller är sjukskrivna, i syfte att underlätta för patienten att återgå i arbete/arbetssökande eller vara kvar i arbete.
Jag arbetar nära din läkare och övrig personal på vårdcentralen.
Jag samarbetar med Försäkringskassan, arbetsgivare, Arbetsförmedlingen och vid behov även med Socialtjänsten.
För dig som patient kan jag:
- vara ett stöd och coacha dig bl.a. i kontakten med Försäkringskassan/Arbetsförmedlingen och/eller arbetsgivare.
- vid behov ha kartläggande rehabmöte/telefonsamtal med dig för att bl.a. följa upp din sjukskrivnings- och rehabiliteringsplan.
- kartlägga ditt rehabiliteringsbehov i samverkan med teamet på din vårdcentral.
- initiera tidiga insatser med arbetsgivare/arbetsförmedling i samråd med din läkare och efter samtycke från dig.
Telefontid måndag-fredag 8.15–9.15
Till oss kan du vända dig med eller utan en remiss.
Vi erbjuder undersökning, rådgivning och bedömning av besvär och smärttillstånd från muskulatur, leder och nervsystemet.
Du kan kontakta oss exempel vid
- Smärtor från muskler och leder i rygg, nacke och övriga kroppen
- Försämrad gångförmåga
- Rehabilitering efter skador
- Stroke och andra neurologiska sjukdomar
- Huvudvärk, migrän och yrsel
- Stressrelaterade symtom
- Andningsrelaterade symtom
Tidsbeställning och rådgivning måndag-fredag. Tala in namn och telefonnummer så kontaktar vi dig.
Oavsett var i länet du bor så kan du alltid själv kontakta Sluta-röka-linjen.
Telefonnummer 020-840000
Mån-tor 09:00-20:00
Fre 09:00-16:00Du kan också kontakta oss på vårdcentralen för mer information om hjälp med tobaksavvänjning.
Vi ger råd inför resan om vilka vaccinationer som rekommenderas för ditt resmål.
- Vi erbjuder exempelvis vaccinationer mot Hepatit A och B, TBE (fästingvaccin) med mera erbjuds.
- Önskas råd om vaccinationer kan du kontakta din läkare på telefontid, alternativt ringa sjuksköterskemottagning på telefon 010-244 30 15.
- Patienten betalar 250 kr per person + vaccinpris vid varje vaccinationstillfälle.
- Vaccinationsavgifter är inte högkostnadsgrundande.
- Ej kostnadsfritt för barn.
- Priset är grundat på aktuellt vaccinpris.
- Betalning med betalkort.
- Kort ärm eller ärm som lätt kan rullas upp underlättar vid vaccinationen.
Länken visar allmänna reseråd och vaccinationer.
Reseråd med 1177.seVärnamo Hälsocenter ingår i ett samarbete med vårdcentralerna i Värnamo kommun.
Värnamo Hälsocenter erbjuder dig stöd till att förändra dina vanor och din hälsa inom områdena: mat, motion, sömn, mental återhämtning och hälsosamtal.
Hit kommer du på eget initiativ alternativt efter rekommendation av din vårdcentral eller andra samhällsaktörer eller företag i kommunen. Efter ett bokat inledande motiverande samtal där dina behov kartläggs följs deltagande i olika aktiviteter inom Hälsocenter.
Vi arbetar även som FaR mottagare och är du intresserad kan du komma till oss i en period av sex månader, en gång. Din remiss skrivs utav av din vårdcentral.
Det innebär att du får ett recept på en fysisk aktivitet från din vårdcentral, som är anpassad efter dina behov och förutsättningar. Tillsammans hittar vi det som passar just dig.
Åldersregler
Vi tar emot patienter som är 1 år eller äldre.
Om du skadat dig eller inte mår bra, kontakta oss på vårdcentralen. Använd våra e-tjänster eller ring oss för att exempelvis boka tid, av- och omboka tid, förnya recept på läkemedel eller fråga oss om något.
Ring 1177 för sjukvårdsrådgivning dygnet runt. Sjuksköterskorna bedömer ditt behov av vård, ger dig råd och vägleder till rätt vårdmottagning när så behövs.
När vårdcentralen är stängd, och ditt tillstånd inte kan vänta, kan du vända dig någon av länets tre kvälls- och helgöppna närakuter. Du når närakuten på telefon genom att ringa 1177. Du kan också boka en tid via närakuternas e-tjänster.
Gäller det ett livshotande tillstånd - ring alltid 112!
Här kan du meddela oss på 1177.se om sidans kontaktuppgifter eller text behöver ändras. För frågor om din vård, kontakta din mottagning via e-tjänster eller telefon.
Rapportera fel och andra vanliga frågor
Vill du kontakta 1177.se om något annat? Vänligen besök 1177 kontaktsida.