Avdelning 69, Barn- och Ungdomskliniken

Västmanlands sjukhus Västerås, Västerås

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer

021-17 33 41

Öppet idag

 • Dygnet runt

Telefontid idag

 • Dygnet runt

Fler tider och telefonnummer

Telefontider

 • Mån - SönDygnet runt

Öppettider

 • Mån - SönDygnet runt
Besöksadress:
Västmanlands sjukhus Västerås, Västerås
Län, kommun:
Västmanlands län, Västerås
Postadress:
Barn- och Ungdomskliniken, Västmanlands sjukhus Västerås, 721 89 Västerås

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Ingång 31, plan 1

Vi är en specialavdelning för barn som föds för tidigt. Vår avdelning är utrustad för intensivvård av för tidigt födda och små barn som behöver sjukhusvård. De nyföddas mödrar har möjlighet att vårdas på samma avdelning som sina barn.


Här vårdar vi nyfödda barn som behöver extra observation och behandling.


Vi vårdar även fullgångna barn med sjukdom eller misstanke om sjukdom. Det kan vara komplikationer i samband med födseln som exempelvis andningsstörningar, gulsot eller infektioner.


Vården på avdelningen skall efterlikna BB-vården så mycket som möjligt men med lite extra stöd från personalen. Ju större barnet blir desto mer tar du som förälder över vården. På så sätt blir du förberedd inför livet med ditt barn hemma.

All personal har tystnadsplikt.

Driftsform

Driftsform: Region

Information till patienter

Du får endast röka på anvisade platser.

Information till dig som ska besöka någon

Besöksregler

Doftfritt.Parfym, rakvatten och andra starka dofter kan vara besvärligt för en del. Undvik därför detta när du besöker oss.

D

Vi som arbetar här är specialutbildade barnsköterskor, barnsjuksköterskor, barnmorskor, barnläkare och obstetriker i ett team tillsammans med kurator, psykolog och fysioterapeut.

Läs om för tidigt födda barn

 • Har du nyligen fött barn och känner att amningen fungerar bra, kan du göra en värdefull insats för sjuka och för tidigt födda barn genom att donera bröstmölk.

 • När ditt barn närmar sig slutet av vårdtiden och är stabil i andningen erbjuds hemvård, om du som förälder önskar det.

  Hemvårdsteamet består av två barnsjuksköterskor och en barnmorska samt ansvarig läkare.

 • Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program

  Här arbetar vi efter NIDCAP-modellen. Miljön runt barnet anpassas och vårdåtgärder utförs med planering för att begränsa stimulin så mycket som möjligt. Kärnan i NIDCAP är att det finns en relation mellan barnet, föräldrarna och vårdaren.

 • Samvård innebär att mor och barn vårdas tillsammans så mycket som möjligt. Den tidiga kontakten mellan mor och barn har stor betydelse för både barnets och mammans välbefinnande.

  Stor vikt läggs vid anknytning till barnet och amning.

Till toppen av sidan