Allergimottagning vuxna, Allergicentrum US

Brigadgatan 14, plan 3, Linköping

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag07.30–11.00
Tisdag07.30–11.00
Onsdag07.30–11.00
Torsdag07.30–11.00
Fredag07.30–11.00
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–16.00
Tisdag08.00–16.00
Onsdag08.00–16.00
Torsdag08.00–12.00
Fredag08.00–15.30
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Brigadgatan 14, plan 3, Linköping
Län, kommun:
Östergötlands län, Linköping
Postadress:
Allergicentrum, Universitetssjukhuset, 581 85 Linköping

Publicerad: 2024-05-20

Allergimottagningen har sommarstängt vecka 28-29 (8-21 juli). Du som får AIT/allergivaccination kan behöva justera tiden för ditt besök. Boka nästa besök så snart som möjligt.

Till oss blir du remitterad om du har allergiska besvär eller överkänslighetsreaktioner som inte kan handläggas inom primärvården.

Driftsform: Region

 • Länk till 1177, pollenallergi

  Om ni vill prata med någon om pollenallergi, ring 1177.

   

 • Här kan du gå in och titta på vårt bildstöd om du vill vara förberedd inför besöket.

  Bildstöd

 • Vi rekommenderar att ni har kontroll på pollenrapporten och laddar hem pollenappen. 
  Pollenrapport från Norrköping
  Pollenkoll

 • Vi genomför flera forskningsstudier på allergicentrum. Vill du veta mer eller är intresserad av att delta?

 • Information om egenmonitorering av astma:
  Astma är en sjukdom i luftrören vars svårighetsgrad går upp och ner beroende på flera faktorer, så som fysisk aktivitet, allergier, luftrörsinfektioner, följsamhet till ordinerad medicinering, etc... Därför är det viktigt att astmatiker får god självkännedom om sin sjukdom. Ett sätt att förbättra denna och i slutändan få bättre astmakontroll, är möjligheten till egenmonitorering med Asthma Tuner som Allergicentrum, i samråd med patienten, kan utfärda för hemmabruk.

  Asthma Tuner är en enkel lungfunktionsmätare där mätningar går in i en app i mobilen. Patienten svarar också på frågor om hur hen för stunden upplever sina andningsbesvär. Sammanräknat får patienten då tillbaka ett förslag på hur astmamediciner skall tas. Förslag som bygger på en i förhand, av behandlande läkare, inlagd individuell handlingsplan.
  För att monitoreringen skall fungera tillhandahåller Region Östergötland Asthma Tuner via ett datasystem som heter Imaginecare. I detta kan sjukvården ta del av lungfunktionsmätningar och hur patienten har svarat på frågorna. Vid planerade uppföljningar underlättar det att sjukvårdspersonalen kan se hur sjukdomen varit hemma, och i vissa fall även för att kunna ställa diagnos.
  Astma Tuner via Imaginecare är ett i många fall gott komplement till annan astmavård. I första hand betraktar Allergicentrum det som ett instrument för egenvård, i syfte att styrka patienten i att själv ta hand om sin sjukdom. Allergicentrums personal kommer därmed inte via automatik att aktivt kontrollera patientens mätningar, då enstaka värden inte ger en helhetsbild. Därför är det viktigt att komma överens i förväg om hur patienten bör göra vid försämring av mätningar och mående; hur då medicinering skall ökas upp för att möta och behandla sjukdomen, samt hur och när hen aktivt kan behöva söka sjukvård. Patienten behöver också vid tydlig trend i försämrade värden, eller om denne har frågor eller funderingar kring sin astma, ta kontakt med Allergicentrum. Även om Imaginecare har en chatt-funktion så vill vi att denna kommunikation sker via andra etablerade kommunikationsvägar på 1177 eller via telefon.

Remisskrav

Ja

Till toppen av sidan