Fysiologiska kliniken US, Linköping

Universitetssjukhuset, Linköping

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag06.00–11.00
Måndag12.15–13.15
Tisdag06.00–11.00
Tisdag12.15–13.15
Onsdag06.00–11.00
Onsdag12.15–13.15
Torsdag06.00–11.00
Torsdag12.15–13.15
Fredag06.00–11.00
Fredag12.15–13.15
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag07.30–16.00
Tisdag07.30–16.00
Onsdag07.30–16.00
Torsdag07.30–16.00
Fredag07.30–16.00
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Universitetssjukhuset, Linköping
Län, kommun:
Östergötlands län, Linköping
Postadress:
Fysiologiska kliniken, Universitetssjukhuset, 581 85 Linköping

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Gå in via Södra eller Norra entrén. Gå till målpunkt A, ta trappa/hiss till plan 11 och följ sedan skyltningen mot Fysiologiska kliniken.

Välkommen till Fysiologiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping!


Här arbetar biomedicinska analytiker (BMA), fysiker, ingenjörer, läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och vårdadministratörer. Sammanlagt är vi ca 90 anställda.


I receptionen och i telefonen hälsas Du välkommen av våra vårdadministratörer. Själva undersökningen utförs av BMA och/eller läkare. Vissa undersökningar utförs av undersköterskor.


När undersökningen är avslutad analyseras resultatet och svar skickas till den läkare som remitterat Dig för undersökningen. Det är Din läkare som meddelar Dig svaret.


Våra ingenjörer samt fysiker arbetar med att underhålla och utveckla vår utrustning. De kontrollerar också, i förekommande fall, att stråldosen som ges vid vissa undersökningar är korrekt.


Utöver våra undersökningar bedriver vi forskning och undervisning tillsammans med andra kliniker och Linköpings Universitet. Samt samarbetar med andra Universitetssjukhus i Sverige såväl som utomlands.


Varmt välkommen hit!

Driftsform: Region

Välkommen till Fysiologiska kliniken Universitetssjukhuset, Linköping.

Här undersöks Du för att vi ska kunna bedöma Dina olika organs funktioner.
Främst bedömer vi funktionen hos hjärta, blodkärl, lungor, skelett och njurar. 

Här nedanför kan Du läsa om våra undersökningar och hitta länkar till mer information på 1177.se - Råd om vård från Sveriges regioner och landsting.

  • Undersökning av hjärtats elektriska aktivitet genom att fästa elektroder på bröstkorgen, armar och ben.
    Vill du läsa mer om EKG klicka här.
    Se dokument nedan för mer utförlig information från vår klinik.

    Vi har drop-in för EKG måndag-fredag 9:00-12:00 och 13:00-16:00. Remiss krävs.

  • Genom att hålla en ultraljudssändare mot huden undersöker vi kroppens blodkärl. På en bildskärm visas kärlens utseende och blodflöde.
    Du kan läsa mer utförlig information från vår klinik om ultraljudsundersökningar av artärer och vener i kroppen i dokumentet nedan.

  • Arbetsprov 
    • Arbetsprov med artärblodgaser
    • Arbetsprov med syreupptagsmätning

    Ett arbetsprov gör man för att testa bland annat hur hjärtat, lungor och blodcirkulationen fungerar när man anstränger sig, läs mer här.

    Se dokument nedan för mer utförlig information från vår klinik om undersökningarna.

    https://ledsys.lio.se/Document/Document?DocumentNumber=31784

  • Vid problem med cirkulationen i armar eller ben kan man mäta blodtrycket i tår/fingrar och samtidigt jämföra med blodtrycket i armarna. En liten blodtrycksmanchett sätts på tån/fingret och ytterligare en på armen. Trycket registreras med hjälp av en fotocell och presenteras som kurvor på en bildskärm. Undersökningen tar 1 timme.

  • Ekokardiografi är en undersökning där vi använder oss av ljudvågor för att skapa en bild av hur ditt hjärta fungerar. 

    Ekokardiografi kan också kallas för:
    •    Hjärteko
    •    EKO
    •    Hjärtultraljud 
    •    TTE
    •    UKG 

    Förberedelser

    Avstå från nikotin minst två timmar innan undersökningen.
    Meddela undersökaren din vikt och längd vid undersökningstillfället. Detta underlättar för oss när vi räknar ut normalvärden, så vi kan ta ställning till ifall våra mätvärden är normala just för dig.  

    Så går undersökningen till

    Du ligger på vänster sida under en stor del av undersökningen, när du gör det kommer ditt hjärta närmare bröstkorgsväggen och blir lättare att undersöka. Du blir uppkopplad mot ultraljudsapparaten med tre EKG-elektroder i form av små klisterlappar som gör att undersökaren kan se din hjärtrytm. Personen som utför undersökningen, vanligen en biomedicinsk analytiker eller en läkare, använder en ultraljudsgivare som förs över din bröstkorg. 

    För att få bilder används en gel mellan ultraljudsgivaren och huden. Denna känns ofta kladdig och lite kall i början men är lätt att torka bort efteråt. 

    Du kommer sannolikt bli ombedd att hålla andan ett flertal gånger under undersökningen. Undersökningen gör inte ont, men ibland kan ömhet i revbenen uppstå efteråt. 

    Sammanlagt tar undersökningen ca 1-1,5 timme. 

    Det här undersöks vid en ekokardiografi

    •    Hur hjärtat rör sig
    •    Vilken pumpförmåga hjärtat har
    •    De olika hjärtrummens storlek
    •    Hur hjärtklaffarna fungerar 

    Med ett ultraljud kan inte kranskärlen undersökas, utan då behövs andra metoder. 

    När undersökningen är utförd

    När undersökningen är klar görs mätningar och beräkningar på bilderna för att få en helhetsbild av hur ditt hjärta fungerar. Oftast är vi flera stycken som hjälps åt att bedöma ultraljudsbilderna.  

    När får jag svar?

    Du får oftast inte något svar av undersökaren, utan svaret skickas till den läkaren som skickade remissen till oss. Den läkaren kontaktar sedan dig och meddelar undersökningsresultaten. 

  • En komplettering till ekokardiografi

    Som tillägg till den vanliga ekokardiografin som utförs när du vilar på en brits kompletteras denna ibland med ultraljud under cykling. Det främsta skälet till detta är om du har sina besvär just när du anstränger dig, men det kan också röra sig om speciella frågeställningar.

    Förberedelser

    •    Avstå från nikotin minst två timmar innan undersökningen.
    •    Ta med dig kläder som är lätta att röra sig i och bekväma skor.
    •    Meddela undersökaren din vikt och längd vid undersökningstillfället. Detta underlättar för oss när vi räknar ut normalvärden, så vi kan ta ställning till ifall våra mätvärden är normala just för dig.  

    Så går undersökningen till

    Under undersökningen kommer du att trampa på en specialcykel som är konstruerad för att du ska kunna halvligga och luta över lite på sidan samtidigt som du trampar. Anledningen till detta är att det ska bli lättare för oss att få bra bilder på hjärtat. 

    Oftast gör man testet med en stegvis ökande belastning, det kommer alltså vara lätt i början och sedan bli allt tyngre. På varje nivå sparar vi ultraljudsbilder och mäter blodtryck, och eventuellt ber vi dig också att svara på några frågor. Testet avbryts när du inte orkar mer eller när undersökaren bedömer att vi har fått tillräckligt med information. Efteråt kan du förstås vara lite trött i benen, men i övrigt kan du fortsätta din dag som vanligt.

  • Undersökning för att se hur dina kranskärl fungerar

    Om det funderas över hur dina kranskärl fungerar så finns det en rad olika undersökningar man kan göra. Ibland faller valet på ultraljud med ett läkemedel som stressar hjärtat och höjer pulsen. 


    Stresshormon i läkemedelsform

    Läkemedlet du får heter Dobutamin och är egentligen kroppens egna stresshormon. Men under denna undersökning så ger vi dig ett dropp som innehåller lite högre dos än vad du normalt har i kroppen. 

    Eftersom du ligger ner på en brits så kan det kännas konstigt när pulsen ökar. Utöver detta så märker en del patienter ingenting medans en del upplever det som lite obehagligt. Det som är viktigt att komma ihåg är att vi övervakar dig med både ultraljudet och EKG.  VI mäter också blodtrycket, både för att det tillför information till undersökningen men också för att du ska kunna känna dig trygg. 

    För att du ska kunna få läkemedlet så behöver vi sticka dig i armen. Om inte tillräckligt hög hjärtfrekvens uppnås med hjälp av Dobutamin kan det bli aktuellt med ett andra läkemedel som heter Atropin, vilket ibland kan ge lite övergående dimsyn. 

    Förberedelser innan och att tänka på efter undersökningen

    Om du har läkemedel som bromsar pulsen, så kallade betablockerare, ber vi dig att inte ta dem under 48 timmar före undersökningen. Detta för att förbättra chanserna till en bra undersökning. Exempel på betablockerare är Metoprolol, Bisoprolol, Atenolol, Seloken eller Emconcor. 
    Om du är orolig för att inte ta medicinen ber vi dig att kontakta oss.

    Efter undersökningen får du inte köra bil på två timmar.

  • En lungfunktionsundersökning görs för att mäta lungornas volym och funktion.
    Denna undersökning kan även kallas för spirometri.

    Förberedelser:


    Avstå nikotin 12 timmar före undersökningen.Du får äta och dricka som vanligt.
    Undvik kraftig fysisk ansträngning en timme innan undersökningen (fyra timmar vid provokationsundersökning).
    Om du har luftvägsmediciner kommer du antingen bli ombedd att fortsätta som vanligt med dessa eller göra uppehåll en tid innan undersökningen, detta beror på vilken information man vill få ut från undersökningen.

    Så går undersökningen till:


    I samband med undersökningen får du andas på olika sätt i en apparat. Du kommer vid olika delar av undersökningen andas antingen snabbt eller långsamt och med djupa eller vanliga andetag. Ofta ingår också en del då du ska hålla andan i 8–10 sekunder. Vid mätningarna har du ett munstycke i munnen samt en näsklämma.


    I de flesta fall ingår ett moment då du sitter i en box med glasväggar och en glasdörr som är stängd. Dörren kan öppnas både inifrån och utifrån och du kan prata med undersökaren via en mikrofon. 


    Ofta kompletteras undersökningen med att du får ett läkemedel som vidgar luftrören och efter 15 minuter görs en del av undersökningen igen för att se om resultatet blir annorlunda. Läkemedlet kan ibland, men inte alltid, ge övergående hjärtklappning eller skakningar.

    I vissa fall utförs en provokation då luftvägarna retas i samband med undersökningen. Om en provokation av luftvägarna planeras i ditt fall kommer detta framgå i ditt kallelsebrev.
    Provokationen kan utföras antingen genom att du får andas torr luft under 6 minuter eller genom att du får gå/springa på ett löpband i 6–8 minuter så att du kommer upp i hög puls (nära din maxpuls). Lungfunktionen undersöks före och vid bestämda tidsintervall efter provokationen.

    Beroende på vilka undersökningar av lungfunktionen som är aktuella i ditt fall tar undersökningen ca 1–2 timmar, i kallelsebrevet är detta närmare specificerat.

    När får jag svar?


    Du får oftast inte något svar av undersökaren, resultaten behöver först granskas och tolkas. Svaret skickas sedan till den läkaren som skickade remissen till oss. Den läkaren kontaktar sedan dig och meddelar undersökningsresultaten. 


    Vill du läsa mer om lungfunktionsundersökning klicka här.

     

  • Varför görs denna typ av ekokardiografi?

    För att besvara vissa frågeställningar som din läkare kan ha behöver vi ibland utföra ultraljudsundersökningen via matstrupen. Med denna variant kommer man närmare vissa strukturer i hjärtat, till exempel vissa av klaffarna, och kan bedöma dem mer i detalj. 

    Gör inte ont

    Du tycker säkert att det låter obehagligt att bli undersökt via matstrupen. För många personer går det lätt, men för vissa är det lite besvärligt. Så länge du kan svälja vanlig mat och inte har några sjukdomar i matstrupen så är förutsättningarna goda. För att minska reflexerna i svalget sprayar vi bedövningsmedel, och om det är besvärligt brukar vi ge lite muskelavslappnande och rogivande läkemedel. Endast i undantagsfall blir du sövd. Undersökningen gör inte ont, men du kan bli lite irriterad i svalget och matstrupen.

    Förberedelser

    •    Fasta minst 6 timmar innan undersökningen, vilket förutom mat och dryck också innefattar rökning och snusning. 
    •    Äter du ett blodförtunnande läkemedel som heter Waran/Warfarin så behöver du ta ett blodprov, PK-INR, under samma vecka som du ska genomgå undersökningen. 

    Efter undersökningen

    Eftersom vi ofta ger läkemedel under undersökningen så kommer du bli stucken i armen och få en infart av plast, denna infart tas bort när undersökningen är över. 
    Bedövningen i svalget gör att du tappar känseln och kontrollen över sväljningarna,  därför får du inte äta eller dricka på två timmar efter undersökningen heller. 
    Eftersom vi dessutom ofta ger muskelavslappnande läkemedel som påverkar din reaktionsförmåga så får du inte köra bil under resten av dagen. 

     

  • Vi försöker framkalla dina besvär genom att du får gå/springa på en rullande matta. Vid besvär i armarna får du istället arbeta med armarna på lämpligt sätt. Efter ansträngningen mäter vi trycket i underbenens/armarnas muskler med en nål. Vill du ha mer information klicka här.

  • Undersökningen används för att hitta förklaring till oklara svimningar. Du ska vara fastande tre timmar innan undersökningen och du bör inte röka eller snusa två timmar innan.

    EKG-elektroder fästs på kroppen. Du får stå lutad mot en brits i 30-45 minuter och under tiden registreras EKG och blodtryck kontinuerligt. Du ska stå stilla och bör helst inte prata. Ibland kompletteras undersökningen med att man tillför ett kärlvidgande läkemedel under pågående undersökning.

    Undersökningen tar 1-1,5 timme.

  • När du gör den här behandlingen är du i regel inlagd på avdelning. Där sköter personalen om de förberedelser och efterkontroller som behövs.

    Du kan behöva göra denna behandling om vätska har kommit ut i hjärtsäcken. Man får då lokalbedövning i bröstkorgsväggen och en liten kateter (liten plastslang) förs in i hjärtsäcken. Därefter töms hjärtsäcken på vätska. Katetern lämnas kvar eftersom man kan behöva suga ut mer vätska. Du blir inlagd på en hjärtavdelning ett par dygn för övervakning. Ultraljudskontroll av hjärtat görs ofta de närmaste dagarna efter ingreppet. 

    Ingreppet kan ta mellan 30-60 minuter.

  • I Östergötland erbjuds alla 65-åriga män en ultraljudsundersökning av stora kroppspulsådern för att tidigt kunna upptäcka en förstoring av kroppspulsådern. Buken undersöks med ultraljud vilket inte är förenat med smärta eller annat obehag. Hela besöket tar 15 minuter inklusive väntetid. Du kommer att få besked om resultatet av undersökningen direkt vid undersöknings­tillfället. Skulle det finnas en förstoring av kroppspulsådern kommer du att kallas till ett läkarbesök på Kärlmottagningen.

    Screeningen är avgiftsfri och vi kan inte lämna någon ersättning för din resa. Screening utförs på Universitetssjukhuset i Linköping samt på ett antal vårdcentraler ute i länet under året. Undersökningen är frivillig. Hör av dig till oss om du inte fått någon kallelse men vill komma på undersökning.

    Mer information om bakgrunden till varför denna undersökning erbjuds hittar du här

     

  • Vid scintigrafier används radioaktiva läkemedel som spårämne, och med hjälp av gammakameror tas bilder på vilka man kan göra funktionsbedömningar.

    Obs! Om du är gravid, misstänker att du är gravid eller ammar, kontakta oss så att vi kan förbereda undersökningen på bästa sätt.
    Undvik att ta med barn/syskon i sällskap till undersökningen.

    Läs mer om strålningen vid scintigrafier/nuklearmedicinska undersökningar här.

    • Hjärnscintigrafi - undersökning för att se blodförsörjningen i hjärnan. Läs mer om Parkinsons sjukdom.
    • Hjärtscintigrafi - en undersökning för att se hur hjärtat syresätter sig. Läs mer om kärlkramp och hjärtscintigrafi.
    • Lungscintigrafi - undersökning av lungorna för att upptäcka eventuell propp (lungemboli). Läs mer om blodpropp i lungan.
    • Skelettscintigrafi - en undersökning av skelettet för att söka efter frakturer, inflammatoriska processer eller andra förändringar.
    • Thyreoideascintigrafi/parathyreoideascintigrafi - undersökning av sköldkörteln eller bisköldkörtlarna. Läs mer om sköldkörtelinflammation och hypertyreos.
    • Renografi - undersökningen visar hur njurarna fungerar och om det finns något hinder till och från dem.
    • Njurscintigrafi - undersökningen visar hur njurarna ser ut och görs för att kontrollera njurfunktionen bland annat efter urinvägsinfektion. Läs mer om urinvägsinfektion hos barn
  • I undersökningsrummet ber vi dig att stänga av mobiltelefonen, eller att ha den i flygplansläge. En påslagen telefon kan störa medicinsk-teknisk utrustning.
    Skulle din telefon bli stulen vid ett besök hos oss ersätter vi inte den. Det är din hemförsäkring som gäller.
    Tänk på att det råder foto- och filmförbud inom hela Universitetssjukhuset i Linköping. Undantag från förbudet kan ges av verksamhetschef.

Det krävs alltid en remiss till oss, från vårdcentral eller klinik, för att göra en undersökning här.

Önskar Du journalkopior på undersökningar gjorda hos oss ber vi dig kontakta den vårdcentral eller klinik som skickade remissen hit.

Oftast får Du en kallelse hemskickad inför undersökningen, läs denna noga! Många av våra undersökningar kräver nämligen särskilda förberedelser från Din sida.

Använd inte parfym eller annat med stark doft under ditt besök hos oss. Och ta med aktuell medicinlista om Du har sådan.

För avbokning/ombokning ring 010-105 96 35 dygnet runt, glöm inte att uppge Ditt personnummer. Tänk på att avboka/omboka i god tid så vi hinner erbjuda tiden till någon annan.

Besöket hos oss är kostnadsfritt.

Till toppen av sidan