Praktiska råd med sjuka barn

Vätskeersättning

Du eller ett barn kan behöva få vätskeersättning om kroppen förlorar mycket vätska, till exempel vid diarré eller stora kräkningar. Vätskeersättning är en speciell salt- och sockerlösning. Det är det bästa vuxna och barn kan dricka för att återställa vätskebalansen.

Vätskebrist uppstår när kroppen förlorar mer vätska än vad den får i sig. Vatten och salter är nödvändiga för att du ska må bra, men de försvinner ur kroppen vid vätskebrist.

Äldre person och barn får lättare vätskebrist än vuxna. Ju yngre barnet är desto känsligare är barnet för vätskebrist.

Ibland behövs vätskeersättning

Du eller barnet kan behöva få vätskeersättning, till exempel om du eller barnet kräks mycket eller har kraftiga diarréer. Vätskeersättningen innehåller lämpliga mängder av salt, socker och ett ämne som balanserar kroppens pH-värde. Vätskeersättningen hjälper till att återställa kroppens vätskebalans.

Det är bra att alltid ha en förpackning vätskeersättning hemma. Du kan köpa vätskeersättning på ett apotek. Det finns både smaksatta och utan smak. Till barn under ett år rekommenderas vätskeersättning utan smak.

Till barn över två månader finns vätskeersättning som innehåller probiotika och zink. Det kan ibland göra att barnet blir bättre snabbare.

Så använder du vätskeersättning

Vätskeersättning finns som pulver som du blandar med vatten, eller som brustablett som du löser upp i vatten. Det är viktigt att du följer instruktionerna på förpackningen för att det ska bli rätt dos, oavsett om det är pulver eller brustablett. Till barn som är äldre än tre år rekommenderas brustabletter.

Det går bra att dricka vätskeersättning om du har diabetes typ 1. Det gäller även barn som har diabetes.

Drick lite i taget

Drick lite i taget, men ofta.

Ibland kan det vara svårt att få barn att dricka själva. Här är tips på vad du kan göra då:

  • Mata barnet med en tesked. Kräks barnet mycket kan du behöva ge två teskedar ungefär var femte minut.
  • Använd en särskild plastspruta som används för att ge läkemedel till barn. Med den kan du ge barnet lite vätska i taget. Spruta eller droppa in vätskan mot insidan av barnets kind, så rinner vätskan ner i halsen. Undvik att spruta direkt mot gommen, det kan göra att barnet får kväljningar.

Ge inte smaksatt vätskeersättning till barn under ett år

Ge inte smaksatt vätskeersättning till barn under ett år. Det beror på att de smaksatta vätskeersättningarna innehåller mer socker.

Att dricka för mycket socker under kort tid kan göra att man får diarré, eller mer diarré. Ett barn under ett år kan då förlora mer vatten än salt och kan få så kallad riskfylld vätskebrist. Det kallas också för hyperton vätskebrist.

Tecken på att barnet har riskfylld vätskebrist är att barnet blir lättirriterat och får kladdig hud. Det är framförallt barn under ett år som får kladdig hud. Barn med riskfylld vätskebrist behandlas på sjukhus.  

Var uppmärksam om du ger barn över ett år smaksatt vätskeersättning

Barn över ett år kan också få riskfylld vätskebrist om de dricker alltför mycket smaksatt vätskeersättning under kort tid.

Var därför uppmärksam på hur barnet mår om du ger barnet smaksatt vätskeersättning, till exempel om barnet blir tröttare än vanligt och inte orkar leka. Var också uppmärksam på hur ofta och hur mycket barnet kissar och bajsar.

Barn som ammas, får bröstmjölksersättning eller tillskottsnäring

Barn som bara äter bröstmjölk ska i första hand få små täta mål med bröstmjölk. Barnet bör även få vätskeersättning om hen förlorar mycket vätska. I texten Vätskebrist och uttorkning hos barn kan du läsa vilka symtom barnet har om hen förlorar mycket vätska.

Barn som får bröstmjölksersättning eller tillskottsnäring bör förutom det även få vätskeersättning.

Ju yngre barnet är desto känsligare är barnet för vätskebrist. Var därför uppmärksam på hur ditt barn mår. Ring telefonnummer 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning.

Om du behöver blanda egen vätskeersättning

Det är allra bäst att använda vätskeersättning som du köper, så att doseringen blir helt rätt. Det gäller framför allt om ett barn under ett år ska få vätskeersättning. Men du kan blanda egen vätskeersättning om du inte har hemma och du inte har möjlighet att köpa.

Var mycket noggrann med måtten

Det är mycket viktigt att doseringen blir rätt om du blandar själv. Använd exakta teskedsmått, inte vanliga teskedar. Det är viktigt att inte ta för mycket salt och att använda vanligt salt, inte örtsalt. Ta inte heller för mycket socker.

Smaka på lösningen innan barnet får den. Du ska bara ana saltsmaken, det ska smaka som tårar.

Receptet nedan gäller för personer i alla åldrar, även barn. Men till barn under ett år är det säkrast att ge vätskeersättning från apotek, för att doseringen inte ska bli fel.

Recept:

  • 1 liter vatten
  • 6 strukna teskedsmått strösocker (1 teskedsmått = 5 milliliter).
  • ½ teskedsmått salt (½ teskedsmått = 2,5 milliliter)

Blanda vatten, socker och salt. Det är viktigt att allt socker och salt har löst sig och att vätskeersättningen är genomskinlig innan den dricks.

Drycken kan smaksättas med två teskedar koncentrerad fruktjuice eller saft.

Koka vattnet först om du är osäker på vattnets kvalité, till exempel om du är utomlands. Blanda därefter det avsvalnade vattnet med socker och salt.

Till toppen av sidan