Mat och dryck för barn

Tips för att öka barnets matlust

De flesta små barn har perioder när de äter väldigt lite, bara äter några få maträtter eller inte vill äta alls. Det finns en del råd och tips för att få barn mer intresserade av mat.

Banan med mun och ögon. Skalet är delat så att det ser ut som bläckfiskarmar.
Måltiden kan gå lättare med lite skoj.

Alla barn är olika och har olika aptit. Hur mycket mat barn äter varierar från dag till dag och måltid till måltid. Friska barn äter oftast den mängd de själva känner att de behöver. Jämför inte ditt barn med andra barn.

Den här texten handlar framför allt om barn mellan cirka ett och tio år.

Använda inte mat som tröst, muta, belöning eller bestraffning. Visa uppskattning och uppmärksamhet oavsett om hen har ätit "bra" eller "dåligt". Behandla inte barnet annorlunda om hen inte äter som du vill. Bli till exempel inte arg eller sur och tyst.

Det är naturligt att äta och det handlar inte om en prestation. Barnet behöver utveckla sitt eget initiativ till att vilja äta.

Ger inte mer matlust

Barnet kan tänka på mat som något jobbigt eller dåligt om du bestraffar hen för att inte äta som du vill. Barn får inte bättre matlust av tvång och risken finns att ni hamnar i en maktkamp om maten som är svår att lösa.

Det blir inte heller godare eller måltiden trevligare om du lockar med att barnet ska få något gott efteråt.

Fortsätt i stället att servera maträtten om resten av familjen tycker om den. Rätt som det är kan barnet vilja prova och tycka att det är gott.

Till toppen av sidan