Besvär i samband med amning

Svampinfektion i bröstet vid amning

En svampinfektion på bröstet kan ge smärta och klåda. Det finns saker du kan göra själv för att infektionen ska gå över. Men du kan också behöva få behandling.

Svampinfektion på bröstvårtorna beror ofta på att barnet har en svampinfektion i munnen, så kallad torsk. Det sprids då till dig som ammar.

Symtom

Det här är vanliga symtom på en svampinfektion på bröstvårtorna eller vårtgårdarna:

  • Det gör ont, svider, kliar och bränner.
  • Det bildas sår och sprickor.
  • Vårtgården ändrar färg och blir till exempel starkt röd.
  • Vårtgården blir svullen och glansig.
  • Vårtgården fjällar och vätskar. Ibland kan det finnas vita fläckar eller flagig, röd och irriterad hud på vårtgården.

Svampinfektion inuti bröstet

Ibland kan infektionen sprida sig in i bröstet via sprickor och sår. Då kan du känna att det bränner, värker och kliar i bröstet. Det gör ofta ont djupt inne i bröstet. Smärtan kan även stråla bak mot ryggen.

Det är vanligast att smärtorna känns efter att du har ammat och mellan amningstillfällena, men det kan också göra ont under tiden du ammar.

När och var ska jag söka vård?

Du som behöver stöd och hjälp med amningen kan kontakta BVC eller en barnmorskemottagning. Du kan också kontakta en av de amningsmottagningar som finns på en del orter. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Kontakta en vårdcentral om du misstänker att du har fått en svampinfektion i eller på bröstet. Ibland räcker det att du videosamtalar med en läkare eller barnmorska för att få hjälp.

Vad händer i kroppen?

Jästsvamp finns naturligt på huden och i slemhinnor. Ibland kan den föröka sig och ge besvär. Svamp förökar sig mest i varma och fuktiga miljöer.

Vad kan jag göra själv?

Eftersom svamp trivs där det är fuktigt är det viktigt att hålla rent och torrt vid bröstet. Lufta bröstet ofta och var noga med att tvätta händerna. Det finns så kallade bröstvårtsskydd som du kan prova. De ger luftutrymme i behån och finns att köpa på till exempel apotek.

Du bör koka saker som nappar, amningsnapp, barnets bitleksaker, delar till bröstpumpar och nappflaskor dagligen. Se skötselråden för produkterna.

Behå och handdukar bör du byta varje dag och tvätta i 60 grader. Amningsinlägg bör vara av bomull och bytas ofta. Även dessa behöver tvättas i 60 grader.

Behandling

Besvären kan gå över av sig själv om de är lindriga. Annars kan du behöva använda en salva mot svamp utanpå bröstet. Den är receptfri, men du bör inte använda den innan en läkare har konstaterat att du har en svampinfektion.

Svampinfektion inuti bröstet behandlas med läkemedel som läkaren skriver ut på recept.

Du kan ta smärtstillande läkemedel som innehåller ibuprofen eller paracetamol om du har ont.

Läs mer om Läkemedel vid graviditet och amning.

Behandling av barnet

Barnet behöver också behandlas så att ni inte fortsätter att smitta varandra. Torsk behandlas med en receptbelagd medicin som penslas i munnen.

Det är viktigt att du kan förstå informationen

För att du ska kunna vara aktiv i din vård och ta beslut är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du kan också be att få informationen utskriven så att du kan läsa den i lugn och ro.

Du har rätt att få hjälp av en tolk om du inte talar svenska.

Du har också rätt att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Till toppen av sidan