OM COVID-19 – CORONAVIRUS

Skärpta råd i Västerbottens län

Innehållet gäller Västerbotten

Spridningen av covid-19 ökar i hela länet. Läget är allvarligt och för att bromsa smittan krävs ett förändrat beteende. Därför inför Region Västerbotten skärpta allmänna råd för alla som bor eller vistas i Västerbottens län. Det gäller både för invånare, verksamheter och arbetsgivare.

De skärpta råden gäller till och med den 13 december, men de kan komma att gälla under en längre tid beroende på hur smittspridningen utvecklas. Vi måste göra allt vi kan för att bromsa smittspridningen i samhället samt skydda äldre och personer som löper störst risk för att bli svårt sjuka.

De skärpta råden

Det här gäller dig som bor eller vistas i Västerbotten: 

Undvik att umgås med andra  

Om möjligt träffa inte andra personer än de som du bor tillsammans med. Du som bor ensam kan välja ut några få personer i din närhet att umgås med. Rådet innebär bland annat att du inte ska gå på eller ordna fester eller liknande sociala aktiviteter. Om du är på jobbet behöver du begränsa dina fysiska kontakter även där. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök omfattas inte av råden.

När en person du bor med har bekräftad covid-19 ska alla i hushållet stanna hemma i sju dagar från den sjukes provtagningsdatum. Det gäller även barn, oavsett ålder.

Res inte 

Undvik resor inom och utanför Västerbotten. Om du måste resa är det viktigt att du gör det på ett säkert sätt, till exempel genom att alltid hålla avstånd till andra och att träffa så få nya personer som möjligt.

Besök inte allmänna platser 

Vistas inte i inomhusmiljöer där människor samlas. Det gäller till exempel butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Du kan fortfarande handla i matbutiker och på apotek när du behöver det, men tänk på att hålla avstånd.  

Gå inte på evenemang och aktiviteter  

Delta inte på möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher, tävlingar eller andra aktiviteter. Det är särskilt viktigt att du undviker idrottsträningar inomhus och gemensamma omklädningsrum. Rådet gäller inte idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare. 

Beslut om skärpta råd på folkhälsomyndigheten.se

Fortsätt följa de allmänna råden 

För att bromsa smittan är det viktigt att du också fortsätter att följa de allmänna råden.

Du ska:  

  • Tvätta händerna. Ofta. 
  • Håll avstånd. Både inomhus och utomhus.  
  • Stanna hemma när du är sjuk.  
  • Testa dig om du har symtom. 

Råd för verksamheter och arbetsplatser

Det här gäller för verksamheter och arbetsplatser i Västerbotten:  

Verksamheter ska underlätta för alla att följa råden. Till exempel ska de begränsa antalet besökare vid samma tidpunkt.    

Arbetsgivare ska göra det möjligt för anställda att följa råden. Exempelvis ska de uppmana till och erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån samt skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten. 

Frågor och svar om de skärpta råden i Västerbotten

Vad är skillnaden mellan de nya skärpta råden och Folkhälsomyndighetens tidigare råd?

Folkhälsomyndighetens allmänna råd – att tvätta händerna, stanna hemma när du är sjuk, att hålla avstånd och att provta dig om du har symtom – är kvar. De skärpta allmänna råden finns i län där läget är extra allvarligt. Råden är anpassade för dig i Västerbottens län.  

Kan jag bara umgås med de jag bor med? 

Ja. De personer som du bor med kan du umgås med som vanligt.  
Bor du ensam är rådet att umgås med ett par nära vänner.  

Kan jag bjuda hem vänner på middag eller fika? 

Nej. Umgås bara med de personer som du bor med. Bjud inte hem andra även om ni bara är ett fåtal personer. Planera hellre att ses utomhus och håll avstånd.

Kan jag gå på restaurang eller café? 

Ja. Du kan besöka restauranger och caféer antingen på egen hand eller tillsammans med personer som du bor med. Om du lever ensam kan du träffa ett par nära vänner men träffa samma personer varje gång.

Kan jag besöka en bar?

Ja. Om du bara träffar de du bor med eller ett par nära vänner om du bor ensam. Håll avstånd till andra gäster enligt rekommendationerna.

Kan jag gå till frisören eller på massage? 

Regionen rekommenderar att du skjuter upp ett sådant besök. 

Kan jag åka med kollektivtrafiken? 

Ja. Men det är bra om du som kan väljer andra alternativ så att de som måste åka kollektiv kan resa på ett säkrare sätt. 

Jag har enskild firma, vad ska jag göra? 

Regionen har tagit fram en sida med råd och rekommendationer för verksamheter och arbetsgivare.  
För verksamheter och arbetsgivare

Hur är det med oss som måste åka buss till jobbet och bussarna är fulla med folk?

De som har hand om trafiken försöker öka antalet avgångar där det är möjligt. Alla i samhället måste hjälpas åt och försöka använda andra alternativ vid resor så att de som inte har något annat val kan resa tryggare.

Kan jag gå på gym eller badhus? 

Nej. Just nu avråder regionen från att besöka gym eller badhus. Träna istället utomhus, om du har möjlighet. Det är lika viktigt som tidigare att röra på sig, gärna i dagsljus om du kan. 

Kan jag gå på museum eller bibliotek? 

Nej. Just nu avråder regionen från att besöka museer och bibliotek. 

Kan jag besöka kyrkan?

Kyrkor omfattas av regeln att inte fler än åtta personer får samlas och regionen uppmanar allmänheten att inte delta. Ett av de allmänna råden är avstå från att delta i exempelvis möten, konserter och föreställningar. Undantag kan göras för begravningsceremonier där upp till 20 personer kan delta under förutsättning att vissa villkor för att minska risken för smittspridning följs. Du kan kontakta din kyrka för ytterligare information.

Kan barnen träna som vanligt? 

Ja. Barn och unga födda 2005 eller senare kan fortsätta träna sina idrotter som vanligt. Men matcher och större cuper ska även barn och unga avstå ifrån. Fysisk aktivitet är viktigt för hälsan, och därför är det bra om barnen i så stor utsträckning som möjligt kan fortsätta med sina vanliga aktiviteter. 

Kan mina barn umgås med andra barn på fritiden om de går i samma klass? Om de får gå på träningspass ihop.

Skola och träningsaktiviteter har fått en särskild prioritering. I övrigt ska man huvudsakligen umgås tillsammans med de man bor med. Även om barnen träffas i förskola eller skola på dagarna så ska vi undvika att umgås med andra familjer inomhus.

Vad gäller för mig som går i gymnasiet?

Du omfattas av samma allmänna råd som andra till exempel att stanna hemma när du är sjuk och att i huvudsakligen umgås med de du bor tillsammans med. Det är prioriterat att kunna gå i skolan och skolan har ansvar för att göra de anpassningar som är möjliga för att undvika trängsel.

Av de erfarenheter som vi kan se nu så har majoriteten av de gymnasieelever som insjuknat i covid-19 smittats i familjen eller i samband med aktiviteter utanför skolan.

Kan jag besöka shoppingcenter och butiker? 

Nej. Just nu avråder regionen från att besöka shoppingcenter, butiker eller gallerior. Du kan handla i matbutiker och apotek när du behöver det. Om du har möjlighet är det bra om du handlar ensam för att minska risken för smittspridning.  

Jag har en nära anhörig som ligger på sjukhus och det är besöksförbud. Vad kan jag göra?

Vid speciella situationer kan undantag göras. Det är vårdpersonalen som beslutar om det. Du har också möjlighet att få stödjande samtal av en kurator. Om ni är flera närstående är det bra om ni väljer ut en kontaktperson som vårdpersonalen kan kontakta i första hand.  

Ska jag undvika att söka vård för annat än covid-19? 

Nej. Du ska inte tveka att söka vård som vanligt. Det finns hjälp att få, och vården har rutiner som innebär att besöken ska vara säkra från smitta. Det är också viktigt att du fortsätter att gå på den screening du kallas till, till exempel screening för bröstcancer och livmoderhalscancer. 

Vad kan jag göra mer förutom att följa råden 

Det finns mycket du kan göra. Visa till exempel att du finns där för personer i din närhet som du inte kan umgås med fysiskt. Risken för våld i nära relationer ökar när fler isolerar sig. Det gäller också för psykisk ohälsa. Ett telefonsamtal kan betyda mycket. 

Tror regionen verkligen att råden kan göra skillnad?

Alla i länet måste ta sitt individuella ansvar. Bedömningen är att om vi följer de uppsatta restriktionerna och råden så kan smittan bromsas. 

Jag har delad vårdnad. Hur påverkas barn som har två hem av rådet att bara umgås med personer man bor med?

Har barn två familjer som hen bor med så tillhör båda de barnet kan umgås med.

Vad betyder en publikgräns på åtta personer? 

Länsstyrelsen har beslutat att inte fler än åtta personer får samlas på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Förändringen gäller från och med den 24 november.
Mer information finns på länsstyrelsens webbplats
Publiktak i Västerbotten

De skärpta råden på lättläst svenska

Här finns lättläst information på svenska om de skärpta råden i Västerbotten. 
De skärpta råden på lättläst svenska

Till toppen av sidan