Så söker du vård under den fackliga konflikten.Det här meddelandet avser Västerbotten

Just nu pågår en facklig strejk och blockad. Läs mer om hur du som invånare påverkas.

Psykisk hälsa

Att söka stöd och hjälp

Här finns information om olika former av stöd du kan få. Det finns också kontaktuppgifter till olika patient- och närståendeföreningar.

Innehåll - Att söka stöd och hjälp

Visa innehåll som:
 • Söka vård för psykiska besvär

  Det finns många sätt att få hjälp om du mår dåligt psykiskt. Ofta räcker det med råd och stöd. Ibland behövs hjälp från vården. Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner.

 • Psykisk hälsa - vård och stöd för vuxna i Västerbotten

  På den här sidan kan du som är 18 år och äldre läsa om var du vänder dig för att söka psykiatrisk vård i Västerbotten.

 • Psykisk hälsa – vård och stöd för barn och unga i Västerbotten

  Barn och unga som mår psykiskt dåligt kan på olika sätt få stöd och hjälp av vården. Här får du information om var du kan söka vård.

 • Digital föräldrautbildning – psykisk hälsa hos barn och unga

  Behöver du stöd i ditt föräldraskap? Till exempel med hur du kan skapa rutiner för ditt barn, minska konflikter i vardagen eller stötta ett barn med oro. Då kan du som är förälder till ett barn mellan 6 och 17 år få digitalt föräldrastöd i grupp.

 • Familjerådgivning

  Alla kan få problem i sin relation. Då kan det vara bra att prata med någon utomstående. Alla kommuner erbjuder samtal hos familjerådgivningen.

 • Hitta en psykolog eller psykoterapeut

  Du kan söka psykoterapi via sjukvården i din region, eller söka en psykolog eller psykoterapeut privat. Kostnaden varierar.

 • KBT via nätet

  KBT är en form av terapi som kan hjälpa vid exempelvis sömnsvårigheter, depression, stress och ångest. Det går att få KBT via nätet. Då kan du ta del av behandlingen var och när det passar dig.

 • Patientföreningar och närståendeföreningar

  Här finns en lista över föreningar och organisationer som erbjuder olika form av stöd. Det spelar ingen roll var du bor i landet. Du behöver inte heller vara medlem för att ta kontakt.

 • Psykoterapi och psykologisk behandling

  Psykoterapi eller annan psykologisk behandling innebär ofta samtalsbehandling, antingen ensam eller ihop med andra. Ibland kan du få terapi som internetbehandling.

 • Råd och stöd på mejl, chatt och telefon

  Många föreningar och organisationer erbjuder råd och stöd på nätet och telefon. Det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är, om du inte vill.

Mer på 1177

Självkänsla

Självkänslan påverkar hur du mår psykiskt. En stark självkänsla kan göra det lättare att hantera stress och komma överens med andra. En stark självkänsla innebär att du är nöjd med dig själv och känner att du är värdefull. Det går att träna upp sin självkänsla.

Till toppen av sidan