Små barns språkutveckling

Läsa med ditt barn

Innehållet gäller Västerbotten

Att titta i böcker och läsa tillsammans stärker barnets språkutveckling. Använd egna ord, gester, ljud och olika tonlägen för att göra läsningen mer engagerande och spännande för barnet. Visa intresse för barnets reaktioner och överdriv gärna för att fånga uppmärksamheten.

Läsning är en härlig aktivitet att göra tillsammans och som hjälper er att skapa en nära relation. När ni läser tillsammans får barnet också träna sin fantasi, kreativitet och koncentration.

Här får du tips och råd om vad som är bra att tänka på när du läser med ditt barn.

Se en film om hur du kan läsa med ditt barn

Att läsa med sitt barn kan man inte börja med för tidigt. Hör logopeder i Region Västerbotten berätta mer om vad du kan tänka på när ni läser tillsammans.

Närhet

Sitt mysigt, gärna med kropparna ihop, så att ni ser både bokens bilder och varandra.

Egna ord

Berätta med egna ord, på ditt eget språk med bilder som stöd.

Spänning

Låt barnets intresse och tempo styra hur du läser boken. Sätt ord på det som barnet tycker verkar vara mest spännande!

Gester och ljud

Fånga upp barnets gester och ljud. När barnet blir större kan du också fånga upp barnets egna ord. Lyssna in och ge barnet gott om tid att svara.

Tonläge

Lek med din egen röst i ett passande tonläge. Härma, låt som ett djur, prata med pipig röst. Eller kanske med basröst? Du kan tilldela olika bokfigurer olika slags röster eller ljud.

Visa intresse

Visa att du tycker att barnets svar är spännande och att du är uppmärksam och gärna vill höra mer. Det uppmuntrar barnet.

Överdriv gärna!

Att överdriva fångar barnets uppmärksamhet. Använd egna ljud, gör miner och gester. Gör pauser, särskilt för överraskningar.

Visa och peka

Peka på bilderna ibland. Då hjälper du ditt barn att rikta uppmärksamheten på det som är viktigt. Det blir lättare att följa med i berättelsen.

Småpratspodden om att läsa pekböcker

Läs mer på 1177.se

Barnets tidiga språkutveckling

Barnets språk utvecklas steg för steg, från att följa blickar och kommunicera genom ljud och joller, till att säga de första orden och skapa korta meningar. Genom samspelet med en vuxen lär sig barnet att både uttrycka sig och förstå andra.

Stimulera språket i vardagen

Barn utvecklar sitt språk i samspel med andra. Därför behöver du prata mycket med barnet, redan från fösta början. Barn som har flera språk behöver få höra och prata alla sina språk med personer som kan språken väl.

Tecken som stöd i språkutvecklingen

Genom att använda tecken kan du stötta barnets tidiga språkutveckling. Då visar du tecken med händerna samtidigt som du pratar. Det är ett sätt att förstärka det talade språket.

Till toppen av sidan