Så söker du vård under den fackliga konflikten.Det här meddelandet avser Västerbotten

Just nu pågår en facklig strejk och blockad. Läs mer om hur du som invånare påverkas.

Efter förlossningen

Rektusdiastas – delade magmuskler efter graviditet

Innehållet gäller Västerbotten

I takt med att magen växer under en graviditet ökar avståndet mellan de raka magmusklerna för att ge plats till den växande livmodern. Efter förlossningen börjar magmusklerna dra ihop sig igen. Rektusdiastas innebär att bindväven mellan musklerna förblir uttänjd så att avståndet mellan musklerna blir för stort. Det kan kännas obehagligt, men är inte farligt.

Hur stort eller litet avståndet mellan musklerna hinner bli innan barnet eller barnen föds är individuellt.

Inom två till tolv månader efter förlossningen har musklerna vanligtvis dragit ihop sig till sin ordinarie position. Om avståndet mellan musklerna är mer än tre centimeter innebär det rektusdiastas och kallas också delade magmuskler.

Symtom på rektusdiastas

Har du delade magmuskler kan du ha ett eller flera av följande symtom:

 • Din mage putar utåt.
 • Dina magmuskler känns svagare.
 • Du har problem med bäckenbotten.
 • Du har problem med ländryggen.
 • Det känns obehagligt om du trycker mot magen.
 • Du kan ha problem med urininkontinens.
 • Du har svårt att utföra vissa sportaktiviteter.

När ska jag söka vård?

Ta kontakt med en fysioterapeut eller barnmorska på din hälsocentral för att få råd eller för att få hjälp med ett träningsprogram.

Har du stora besvär ska du kontakta din hälsocentral. En läkare gör då en bedömning om du behöver remiss till en specialist inom kirurgi.

Hälsocentraler och sjukstugor i Västerbotten

Behandling

Träning

Det är viktigt att träna om du har rektusdiastas. Fokusera på övningar för bäckenbotten, ryggmusklerna samt de sneda bukmuskerna. Genom sådan träning kan rektusdiastasen minska. Övningarna hjälper också till att förebygga urininkontinens och ryggproblem både under och efter graviditeten.

Det är viktigt att aktivera bäckenbotten i samband med all magmuskelträning. Börja därför både med bäckenbottenträning och med statisk träning av den tvära djupa bukmuskeln och de sneda bukmusklerna. Du kan till exempel göra sneda situps.

Det är inte farligt att träna de raka bukmusklerna vid rektusdiastas. Däremot gör det mindre nytta om rektusdiastasen är stor eftersom den typen av träning är svår att genomföra när de raka bukmusklerna har skjutits åt sidorna. Var noga med att magen förblir platt och inte putar utåt vid övningarna.

Efterhand kan du börja med mer belastande träning, till exempel olika varianter av situps på golvet eller med hjälp av olika redskap. Till en början kan du hålla ihop de raka bukmusklerna med hjälp av en gördel under träningen.

Operation

Du kan behöva en operation om du har stora besvär av rektusdiastas, men det är ovanligt. Vid en operation försnävar läkaren den uttänjda bindväven så att musklerna återtar sin ordinarie position.

Inför en eventuell operation är det viktigt att ta reda på om dina symtom går att koppla just till din rektusdiastas. Därför blir du alltid undersökt av en läkare för att ta reda på om symtomen kan ha andra orsaker.

Innan en operation ska du ha prövat ett specifikt träningsprogram och inte tänkt föda fler barn.

Vad beror rektusdiastas på?

Det finns flera orsaker till rektusdiastas. De flesta som får det har varit gravida och fött ett eller flera barn. Ju fler graviditeter du genomgår desto större är risken för rektusdiastas och hur mycket du går upp under graviditeten spelar också roll. Du kan också få rektusdiastas efter en kraftig viktnedgång.

Delade magmuskler kan vara ärftligt. Det finns inga vetenskapliga bevis för att det går att förebygga rektusdiastas.

Risken att få delade magmuskler ökar om något av följande stämmer in på dig:

 • Du har svag bindväv.
 • Du har gjort bukkirurgi.
 • Du har genomgått en fetmaoperation eller på annat sätt gått ned väldigt mycket i vikt.
 • Du har gått upp mycket i vikt under en graviditet.
 • Du har varit gravid med tvillingar, trillingar eller fyrlingar.
 • Du har fött stora barn.
 • Du har fött barn med kejsarsnitt.
 • Du har fött barn flera gånger.

Vad händer i kroppen?

Rektusdiastas kan också kallas för delade eller separerade magmuskler eller magmuskeldelning. Rectus betyder raka och kommer från rectus abdominis, som är det latinska namnet på den raka bukmuskeln. Diastas betyder delning. Det är alltså bindväven mellan dessa magmuskler som blir uttöjd och en bred bindvävsplatta blir kvar mellan de två raka magmusklerna. 

Under en graviditet är rektusdiastasen tydligast i den sista tredjedelen av graviditeten.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken hälsocentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Informationen ska gå att förstå

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna göra det behöver du förstå informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård och behandling.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Ditt samtycke är viktigt

När du har fått information om vilka alternativ och möjligheter till vård du har kan du ge ditt samtycke eller på något annat sätt uttrycka ett ja. Det gäller även dig som inte är myndig.

Du kan välja att inte ge ditt samtycke till den vård du erbjuds. Du får också när som helst ta tillbaka ditt samtycke.

Till toppen av sidan