AKTUELLT

Ny rekommendation för dig som bor med någon med bekräftad covid-19

Innehållet gäller Västerbotten

Du som bor med någon som har bekräftad covid-19 uppmanas att stanna hemma. Det gäller för dig som är i gymnasieåldern och äldre. Det är Folkhälsomyndigheten tillsammans med smittskyddsläkare som står bakom den nya rekommendationen.

En kvinna sitter i en soffa med en dator i knät. I bakgrunden står en man i ett kök och håller i en tekanna.

Med bekräftad eller konstaterad smitta menas en person som fått ett positivt provsvar efter ett PCR-test.

En av de vanligaste smittvägarna för covid-19 är mellan personer som bor tillsammans. Därför är det viktigt att begränsa risken att smitta andra personer utanför hemmet.

Vem ska stanna hemma och hur länge?

När en person får ett positivt provsvar för covid-19 genomförs en så kallad smittspårning. I samband med det får den som smittats och du som bor med en smittad person veta hur länge ni ska stanna hemma. Du kommer också att få information om rekommendationerna för provtagning.

Barn som går i förskola, grundskola eller gymnasiesärskola får fortsätta gå till sina skolor som vanligt även om de bor med någon som har covid-19. Förutsättningen är att de själva är friska. Barnen och ungdomarna ska under den här perioden träffa så få personer som möjligt och avstå från fritidsaktiviteter.

Intyg för dig som inte är smittad men behöver stanna hemma

Du som inte har möjlighet att jobba hemifrån kan ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan. När du har gjort din ansökan kommer vården att skicka ett läkarintyg till Försäkringskassan. Du behöver inte själv ta någon mer kontakt med vården.

Till toppen av sidan