Sexlust

Skriv ut (ca 3 sidor)

Det är mycket som är njutningsfullt och kan väcka sexlust. Olika händelser och situationer kan kännas på olika sätt. Något kan vara kittlande skönt, sprida ett välbehag, kännas sensuellt eller göra en kåt.

Skriv ut

Njutning

Njutning

Njutning behöver inte vara sexuell, men njutning och sexlust hänger ofta ihop. Något som man inte alls tänkt sig ska vara sexuellt kan bli det. Att till exempel hålla på med varandras hår kan vara mysigt och skönt men kan också bli sexuellt laddat.

Det kan också bli tvärtom, det som skulle vara sexuellt kanske blir till någon annan njutning. Sexuella smekningar kan övergå till massage för trötta muskler. Det som börjar som en känsla kan övergå till en helt annan. Dessutom kan man njuta av olika saker vid olika tillfällen och med olika personer.

Fäll ihop

Sexlusten varierar

Sexlusten varierar

De allra flesta föds med förmågan att känna lust och upphetsning. Hos en del upptar sex en stor del av livet, hos andra en mindre. Olika personer kan ha olika mycket eller lite lust. Under vissa perioder kan man tänka mer på sådant som har med sex att göra, ha lättare att tända och vara kåt ofta. Många upplever att det är så när man kommit in en bit i puberteten och tonåren. En del kan även minnas hur de kände sexlust redan som små barn.

Det är vanligt att man känner sig extra sexuell om man är nyförälskad, extra avslappnad, har det bra och mår bra. En del tror att det kanske är något fel att man tänker mycket på sex och är kåt hela tiden. Men att sexlusten är väldigt stark i perioder är inte något ovanligt.

Ens sexlust kan vara olika i relation till andra. En del riktar sin sexlust mest mot sig själva, andra väldigt tydligt mot en person. Medan andra kan tända på flera personer samtidigt. En del känner bara sexlust till personer de är kära i och andra kan känna det utan att vara kär. Man har själv alltid rätt att bestämma över sin sexualitet och hur man vill att den ska vara.

Fäll ihop

Sexlust när man inte vill

Sexlust när man inte vill

Att känna sexuell lust brukar vara skönt, härligt, pirrigt eller spännande. Men ibland kan det vara jobbigt. Kåthet kan komma väldigt överraskande och man kan alltså inte alltid välja när man ska känna sexlust. Man kan till exempel märka att man tänder på sådant som man inte vill tända på. Kanske tycker man att lusten kommer vid fel tillfällen, med fel personer, saker, tankar eller aktiviteter.

Sexuella fantasier och drömmar är till exempel något som kan vara mycket upphetsande och som kan komma när man minst anar det. Ibland kan det också vara tvärtom, att kroppen reagerar sexuellt utan att man är kåt. Att man till exempel får stånd när man sitter på bussen eller cyklar.

Fäll ihop

Oskrivna regler

Oskrivna regler

Det finns förväntningar och en massa oskrivna regler om vad man "ska" tända på sexuellt. Det kan handla om att sexfantasier inte ska vara för utflippade, att män ska tända på kvinnor och kvinnor på män, eller att man ska vara kåt lagom ofta.

Det handlar också om vad man ska tycka är skönt som man och kvinna. En man som tycker om att få ett finger i analen, eller en kvinna som mest vill gnida sig mot någon när hon har sex kan tänka att det är något som är fel. Bara för att man inte har hört att man kan göra sådant. Men att alla funkar likadant och tänder på samma saker stämmer inte. Precis som med andra saker är det olika vad man gillar när det handlar om sex.

De allra flesta känner nog någon gång att det är fel på dem. Men vem bestämmer vilket sex som är rätt och fel? Olika personer över världen tycker att olika saker är onormala och det som var onormalt förr i tiden kan anses helt normalt idag och tvärtom.

Man ska göra det som känns bra för en själv men inte så att det går emot vad någon annan vill. Det man gör ska inte kännas påtvingat eller jobbigt. Om man gör något sexuellt ihop med någon eller några, är det viktigt att känna att man själv kan vara med och bestämma över det som händer. Att berätta vad man vill eller lyssna på hur någon annan vill ha sex kan dessutom vara extra tändande och stärka den sexuella självkänslan.

Fäll ihop

Ens egen sexlust

Ens egen sexlust

Det finns mycket man kan njuta av och göra. Det finns känselceller över hela kroppen och man kan använda exempelvis händerna, fingrarna, tungan eller könet för att stimulera sig själv eller någon annan. Tankar och förmågan att känna lukter, höra, se och smaka kan hjälpa till.

Om man har nedsatt känsel finns det många bra sexhjälpmedel. Om man vill ha hjälp att hitta ett hjälpmedel som passar en själv kan man vända sig till kunskapscenter för personer med funktionsnedsättningar, arbetsterapeuter eller sjukgymnaster med särskild kunskap inom området. Man kan också gå till en sex- och samlevnadsmottagning.

Man kan fantisera om vad som helst. En del målar upp fantasiscener eller hela berättelser där man tryggt och säkert styr handlingen. Fantasier kan man plocka fram och njuta av när man vill. Att fantisera om något behöver inte betyda att man vill vara med om det på riktigt. Men en del kanske vill prova något i verkligheten.

Man får själv komma på vad man gillar och hur man funkar ihop med andra. Det är bra att försöka att strunta i omgivningens idéer om hur sex borde vara, och istället tänka på vad som känns bra för en själv. Ibland är det kanske skönt att bara gå runt och vara kåt. Andra gånger vill man verkligen göra något av det, ensam eller ihop med någon annan.

När man håller på med något som känns bra, mår kroppen bra. När man njuter av något sexuellt byggs det upp en spänning i kroppen. Om man fortsätter att stimuleras blir det skönare och skönare. Spänningen kan då till slut explodera i musklerna som börjar pumpa. Det är då man får orgasm.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 3 sidor)
Publicerad:
2013-10-29
Redaktör:

Johan Nilsson, 1177 Vårdguiden

Manusunderlag:

Sandra Dahlén, författare och utbildare i frågor som rör sexualitet och genus

Granskare:

Ann-Sofi Lager, skolkurator och sexualrådgivare, Mariestad