Vanliga graviditetsbesvär

Förändringarna i kroppen och den ändrade hormonbalansen gör att man kan få olika slags besvär under graviditeten. Det är väldigt vanligt att man får något besvär, även om inte alla får allt. Oftast varar inte besvären under hela graviditeten, utan under en begränsad period. En del får inga besvär alls utan mår hur bra som helst under hela graviditeten.

Olika slags besvär

I takt med att man blir tyngre kan besvären bli fler. En graviditet är en stor omställning i kroppen och medför att man måste anpassa sitt liv till den växande magen. När man väntar sitt första barn är det lättare att planera in vila och att undvika till exempel tunga lyft. Om man redan har barn blir det oftast mycket svårare att få tid för sig själv. Det är klokt att försöka se över sin tillvaro och se om det finns hjälp att få eller om man kan skjuta upp saker för att skona kroppen.

Mot slutet, när fostret är stort och det blir trångt i magen, är det vanligt att man får en del besvär. Man går på fler besök hos barnmorskan på MVC eller barnmorskemottagningen för att till exempel upptäcka om blodtrycket stiger. Som gravid kan man ibland uppleva att hela livet styrs av graviditeten. Det kan underlätta om man kan försöka ta en dag i taget och planera in trevliga saker som skingrar tankarna på krämpor och väntan. Man kan också planera in ledigheter till slutet av graviditeten.

Vanligt att må illa och kräkas

Det är inte ovanligt att man mår så illa eller kräks att man går ner i vikt i början av graviditeten. Man behöver inte oroa sig för att fostret ska påverkas, eftersom det ser till att skaffa sig den näring det behöver för sin utveckling. Ett tips är att äta något litet redan innan man går upp ur sängen på morgonen. Det kan även hjälpa att äta många men små måltider. En av orsakerna till att vissa mår så illa är att man är känslig eftersom halten av graviditetshormoner är hög.

För de allra flesta blir det mycket bättre eller helt bra efter de första månaderna. Vissa kan även bli hjälpta av medicin mot illamående. Några få kvinnor kräks så mycket att de tvingas ligga på sjukhus för att få dropp en kort tid.

Det kan kännas som en tröst att veta att även om man har mått illa under en graviditet behöver det inte bli likadant nästa gång.

Halsbränna och förstoppning

All glatt muskulatur slappnar av när man är gravid. Glatt muskulatur är de muskler som man inte kan styra med viljan och som finns i livmodern, men också i till exempel magmunnen och tarmarna. När de musklerna inte är lika strama som vanligt kan man få problem med halsbränna och förstoppning.

Har man halsbränna kan det hjälpa att avstå från stark mat, kaffe och att äta sent på kvällarna. Vissa mår bättre av att äta mindre mängder mat, men oftare. Det finns även receptfria läkemedel att köpa som kan hjälpa.

Några enkla tips för att motverka förstoppning är att dricka mycket vatten, äta fullkornsbröd och fiberrika grönsaker som till exempel råa morötter. Solroskärnor, linfrön och några katrinplommon till frukost är också bra. Det hjälper också att motionera och till exempel ta en promenad varje dag. Om man försöker leva mer regelbundet och se till att ha tid för lugn och ro, kan magen ibland må bättre.

När man är gravid kan man också svullna i kroppen och få gaser i tarmarna eftersom maten passerar långsammare. Av samma anledning kan man plötsligt känna sig proppmätt.

Hål i tänderna

Man får lättare hål i tänderna under graviditeten, vilket oftast antagligen beror på att man småäter mer. Men risken för karies ökar också eftersom man har mindre motståndskraft mot bakterier under graviditeten.

Åderbråck och hemorrojder

När musklerna i blodkärlen slappnar av vidgas de kärl som för blodet tillbaka till hjärtat, dessa kallas vener. De vener som sitter ytligt under huden kan under en graviditet bli mycket tydliga. Vissa får åderbråck eller hemorrojder. När graviditeten är över blir det ofta mycket bättre. Vissa åderbråck och hemorrojder försvinner helt.

Lättare få urinvägsinfektion

Man har också ökad risk att få urinvägsinfektion, och får man det när man är gravid är det bra att få behandling tidigt. Urinvägsinfektionen kan annars bli värre och även ibland ge  sammandragningar eller värkar. Om man har haft urinvägsinfektion många gånger tidigare är det vanligt att man får lämna urinprov under graviditeten för att se om urinen innehåller bakterier som behöver behandlas.

Trötthet

Den trötthet som många känner signalerar att man ska ta det lite lugnare. Många kvinnor tycker att tröttheten är mycket jobbig. Om man kan ta lite extra ledigt eller få hjälp med vissa sysslor hemma kan det underlätta. Det kan vara bra att lägga sig och vila en stund efter arbetet eller att vila under lunchen, om man har möjlighet till det. Tröttheten är oftast värst i början och slutet av graviditeten.

Blodtrycket förändras

Blodtrycket brukar sjunka i början av graviditeten. Har man redan lågt blodtryck sedan tidigare kan man lätt känna sig yr och svimfärdig, och orkar kanske inte stå längre stunder. Då är det viktigt att inte försätta sig i situationer där man tvingas stå still länge. Man ska inte heller resa sig för hastigt, eftersom blodtrycket då kan sjunka så snabbt att man blir yr eller svimmar.

Senare i graviditeten stiger blodtrycket igen och man blir piggare. Om blodtrycket går upp för mycket på slutet kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning. Därför kontrolleras blodtrycket regelbundet på MVC eller barnmorsemottagningen. Går det upp för mycket undersöks man vidare.

Svullna ben och fötter

Det är vanligt att benen svullnar på dagarna. Svullnaden kan minska om man använder stödstrumpor som till exempel finns att köpa på apotek. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan man kliver ur sängen på morgonen. Att lägga upp benen när man vilar motverkar också svullnad. Ligg gärna med benen högt en stund varje dag, och använd stödstrumporna hela dagen.

Ju tyngre man blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Det kan ofta bli värre på sommaren då det är varmt ute. För att minska besvären kan det vara en bra idé att bada eller åtminstone stå med benen i vatten. Vattentrycket är högre än lufttrycket och pressar vätskan i svullna vävnader in mot blodbanan igen. Vintertid kan man prova att bada i badkar på kvällen.

Slemhinnorna kan svullna

Under graviditeten ökar mängden blod i hela kroppen, även i slemhinnorna. De blir tjockare, mer svullna och lättblödande. Tandköttet blöder lättare, näsan kan vara täppt hela tiden och man kan få näsblod. Det kan underlätta att sova med huvudet högt genom att höja huvudänden på sängen. Om man har lätt att få näsblod är det bra om man kan undvika att snyta sig kraftigt eftersom det lättare blöder då.

Om man har nästäppa bör man inte använda receptfria avsvällande näsdroppar, eftersom de kan förvärra problemen om de används längre än en vecka. På apotek kan man köpa näsdroppar som bara innehåller koksaltlösning. Har man besvärlig nästäppa som stör sömnen finns det receptbelagda läkemedel som läkare kan skriva ut.

Flytningar från underlivet

Det är vanligt att man har mer flytningar under graviditeten. Det händer att man har så pass rikliga flytningar att det blir en liten pöl i trosan eller sängen när man sätter sig upp efter en natts sömn.

Vanligtvis är flytningarna vitaktiga och har ingen speciell lukt. Om man får besvär med klåda eller illaluktande flytningar kan det vara tecken på en infektion, och då bör man ta kontakt med en gynekolog.

Ont i ryggen

Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att man känner sig trött i ryggen eller har ont i svanken. För vissa kan det bero på att magen är tung och belastar ryggen.

Om man redan från början av graviditeten har problem med ryggen är det klokt att kontakta en sjukgymnast som kan tipsa om bra övningar. Tyngden från magen kommer att öka successivt. Även när barnet är fött har man nytta av sina övningar. Många får ont i ryggen och nacken av att bära och amma sitt barn.

Foglossning

Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få ont i dem. Det finns ingen behandling som botar utan man får ta det lugnare och försöka anpassa sig till vad kroppen klarar av. Det är bra om man kan hålla ryggen rak för att minska belastningen och rörelserna i fogarna. Ett hjälpmedel är ett bälte av kraftigt tyg som pressar ihop bäckenbenen. Det brukar vara bra att träffa en sjukgymnast som är specialist på gravida kvinnor. Sjukgymnasten kan hjälpa till att prova fram ett bälte som passar och ge råd om träning och kroppsrörelser. Man brukar ganska snabbt bli bättre när barnet är fött, men det är viktigt att man inte belastar bäckenet fel den närmaste tiden efter förlossningen. Detta är särskilt viktigt de första veckorna, eftersom det annars kan hindra den första effektivaste läkningen.

Svårt att sova

Nattsömnen påverkas allt mer av graviditeten. En del sover gott, men många är uppe flera gånger varje natt för att kissa, dricka eller äta något. Många drömmer mycket.

Den gravida magen gör att det kan vara svårt att hitta en bekväm ställning att sova i på natten. Mot slutet av graviditen kan de flesta bara ligga på sidan eller halvsitta vilket bidrar till dålig sömn och att man kan känna sig tröttare. Man kan ha lättare att hitta en skön ställning om man bullar upp i sängen med flera små kuddar, till exempel en under magen, en mellan knäna och en under armen om man ligger på sidan.

På natten kan vissa även få vadkramper vilket kan bero på att kroppens salt- och mineralbalans är ändrad under graviditeten. Fostret har också ofta en vaken tid sent på kvällarna. Det är klokt att planera så att man hinner vila varje dag.

Yr av att ligga på rygg

Om man ligger på rygg kan man lätt bli svimfärdig eftersom den tunga livmodern trycker på det stora blodkärl, vena cava, som löper framför ryggraden. Det kallas för vena cava syndrom och innebär att blodtrycket sjunker. Om man får dessa symtom bör man undvika att ligga på rygg och i stället ligga på sida eller i sidoläge.

Blödningar och ont i magen

Vissa kan ha små blödningar från underlivet tidigt i graviditeten. Många blir oroliga om det händer, men en mindre blödning behöver man inte oroa sig för. Det är vanligt att det blöder lite från de svullna slemhinnorna även i underlivet. Det är inte heller ovanligt med mensliknande värk och att det drar i ljumskarna när livmodern växer.

Om en blödning gör ont, eller om det är en större blödning, ska man däremot söka hjälp eftersom det kan vara ett tecken på att det kan bli ett missfall. Risken för missfall är störst fram till vecka 11-12. De allra flesta missfall sker mycket tidigt. Ibland så tidigt att man inte ens hunnit upptäcka att man är gravid och tolkar missfallet som en menstruation.

Senast uppdaterad:
2013-02-19
Skribent:

Gunilla Larsson, barnmorska, Karlstad

Redaktör:

Anna Åkerman, 1177.se

Granskare:

Helena Strevens, gynekolog och förlossningsläkare, Universitetssjukhuset i Lund