Att sköta ett nyfött barn

Amning och flaskmatning

Det finns olika sätt att mata barnet. Här kan du läsa och se filmer om amning, bröstmjölksersättning och flaskmatning.

Innehåll - Amning och flaskmatning

Visa innehåll som:
 • Amning

  Att amma är ett vanligt sätt att mata sitt nyfödda barn. Amning ger även närhet och trygghet för barnet.

 • Så ammar du

  Det kan ta lite tid innan amningen börjar fungera och kännas bra. Men det finns flera saker du kan tänka på för att hjälpa barnet att amma med ett bra grepp.

 • Att sluta amma

  Du avgör själv tillsammans med ditt barn när det är dags att sluta amma, och i vilken takt det ska ske. Det finns inte någon tidpunkt som är bäst för alla. Det är oftast lättast om både du och barnet tycker att det är dags att sluta.

 • Besvär i samband med amning

  Läs om olika besvär som kan uppstå i brösten vid amning.

 • Bröstmjölksersättning och tillskottsnäring

  Bröstmjölksersättning kan helt eller delvis ersätta bröstmjölk under barnets första halvår. Ersättningarna är gjorda för att likna bröstmjölk så mycket som möjligt och innehåller all näring barnet behöver. Från sex månader kan barnet börja dricka tillskottsnäring istället, som ett komplement till vanlig mat.

 • Handmjölka och pumpa ur bröstmjölk

  Ibland kan du behöva mjölka ur brösten. Det kan till exempel vara om det gör ont att amma eller om du behöver spara mjölk till ett senare tillfälle. Du kan antingen mjölka med handen eller använda en bröstpump.

 • Mat och dryck när du ammar

  Du som ammar behöver dricka extra mycket vatten och undvika viss mat. Läs mer om det i den här artikeln.

 • När du inte kan eller vill amma

  Ibland fungerar inte amningen och ibland är den aldrig ett alternativ. Barnet får då urpumpad bröstmjölk eller bröstmjölksersättning istället. Det är viktigt att inte känna skuld om du inte kan eller vill amma.

 • Spara och frysa in bröstmjölk

  Många tycker att det är praktiskt att spara bröstmjölk till ett senare tillfälle. Du kan spara mjölken i kylskåp eller frysa den. Du behöver alltid ha koll på hur gammal mjölken är, för att ditt barn inte ska få i sig bakterier.

Mer på 1177.se

Ta hand om ett nyfött barn

Här finns information om den allra första tiden i barnets liv. Läs om allt från hur du bär och lyfter, byter blöja och sköter barnets naglar till hur du skyddar ditt barn på olika sätt.

Att vara förälder

Läs och se filmer om hur det kan vara att bli förälder, om relationen med barnet och om att få syskon.

När du loggar in på 1177.se

Med e-tjänsterna på 1177.se kan du se personlig vårdinformation och kontakta vården på ett säkert sätt. Här kan du läsa mer om de olika e-tjänsterna.

Till toppen av sidan