Vård och stöd för barn

En väg in för psykisk hälsa 0-17 år

Innehållet gäller Gävleborg

Mår ditt barn eller din tonåring psykiskt dåligt kan det visa sig på många olika sätt. Hen kan vara arg, irriterad, få svårt att sova eller ha ont i magen eller huvudet. Det är viktigt för både barnet och tonåringen att det finns vuxna som lyssnar och ger stöd. Ibland kan det behövas stöd och hjälp från vården.

Gäller det ett livshotande tillstånd – ring alltid 112!

Att må dåligt ibland hör livet till. Anledningarna kan vara flera. För att kunna hantera svåra situationer är det viktigt att de grundläggande behoven är tillgodosedda.

Här kan du som vårdnadshavare göra stor skillnad. Det handlar om rutiner och livsstil. Det finns kopplingar mellan psykisk ohälsa och sömn, kost, rörelse och relationer. Är du orolig för hur ditt barn eller din tonåring mår är första steget att se över om dessa behov är tillgodosedda.   

Här hittar du som vårdnadshavare information om vad du kan göra själv.

Barn 1–5 år 

Barn 6–12 år 

Unga 13–17 år 

Du som är tonåring kan läsa mer på umo.se, din ungdomsmottagning på nätet.

Aktuella artiklar

För unga - Umo.se

UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan du hitta svar på frågor om sex, hälsa och relationer.

För unga på andra språk - youmo.se

Youmo.se är en sajt för dig som är 13 till 20 år. Här finns information om kroppen, sex och hälsa. Du kan också läsa om jämställdhet, dina rättigheter och hur du kan få hjälp att må bra.

Till toppen av sidan