Mens, blödningar och flytningar

Flytningar från underlivet

Flytningar är en vätska som kommer från underlivet. Det är bra och naturligt att ha flytningar i slidan. Du ska däremot alltid söka vård om du har flytningar från penisen.

Den här texten handlar om flytningar efter puberteten. Barn kan också ha flytningar och det kan du läsa mer om här.

Flytningar från slidan

Flytningar är en slemmig, vitaktig eller genomskinlig vätska som kommer från slidan. Flytningarna förändras vid kontakt med luften och får då en ljusgul till brunaktig färg. Flytningar brukar lukta lite syrligt, ungefär som filmjölk.

Att ha flytningar är både bra och naturligt. Flytningarna gör slemhinnorna i slidan fuktiga, håller slidan ren och skyddar mot infektioner. Det är vanligtvis inget tecken på någon sjukdom att ha flytningar från slidan.

När du blir sexuellt upphetsad får du mer flytningar. Det kallas för lubrikation. De flytningarna brukar vara mer genomskinliga.

Flytningar börjar i puberteten och fortsätter hela livet

Flytningar från slidan börjar komma i puberteten, oftast innan den första mensen. Sedan har du flytningar resten av livet, men de minskar ju äldre du blir. Det är olika från person till person hur mycket flytningar man har.

Hormonerna i kroppen påverkar flytningarna

Ibland ändrar flytningarna utseende. Oftast beror det på vilken dag det är i din menscykel, till exempel om du har ägglossning. Hormonerna i kroppen kan också förändras av någon av de här anledningarna:

 • Du använder preventivmedel som innehåller hormoner.
 • Du är gravid.
 • Du har kommit in i klimakteriet.

Efter klimakteriet kan slemhinnorna bli torra. Du kan också få en varig flytning om slemhinnorna är sköra.

Ibland kan förändrade flytningar bero på någon sjukdom

Sjukdomar och infektioner kan påverka flytningarna på olika sätt:

Flytningar från penisen

Flytningar från penisen är nästan alltid ett tecken på en infektion. Du kan till exempel ha fått klamydia eller någon annan könssjukdom om du har haft oskyddat samlag.

Att det kommer en genomskinlig vätska ur urinröret när du blir upphetsad beror däremot inte på någon sjukdom. Det kallas för försats, och är ingen flytning.

Vad kan jag göra själv?

Du som har rikliga flytningar kan testa följande saker:

 • Använd barnolja i stället för tvål när du tvättar underlivet.
 • Lufta underlivet om du tycker att du har för mycket flytningar eller känner att underlivet är torrt.
 • Använd inte kläder som sitter tajt runt underlivet.
 • Använd tampong bara när du har mens, inte på grund av flytningar. Då är det bättre att byta underkläder oftare.

Du kan testa receptfria läkemedel mot svamp om du vet att flytningarna beror på en svampinfektion.

Det finns flera läkemedel för dig som är i klimakteriet och har fått förändrade flytningar. Du kan läsa mer i texten om läkemedel vid klimakteriebesvär.

När ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral eller en hud- och könsmottagning om du har ett eller flera av följande besvär:

 • Du har flytningar från penisen.
 • Du har flytningar från slidan som börjar lukta illa.
 • Du har flytningar från slidan som ändrar färg och inte går över efter tre dagar. Flytningarna kan då vara gröna, gula, grå, gryniga eller blodblandade.
 • Du har haft symtom på svamp i slidan mer än två gånger på ett halvår.
 • Du har haft oskyddat sex med någon och misstänker att du kan ha fått en könssjukdom.

Du som har besvär från slidan kan också kontakta en gynekologisk mottagning. Du som är gravid kan kontakta din barnmorskemottagning.

Du kan också kontakta en ungdomsmottagning. Dit kan du gå om du är 12 eller 13 år tills du är mellan 20 och 25 år, det är olika på olika mottagningar.

Om det är bråttom

Sök genast vård på en vårdcentral eller jouröppen mottagning om något av följande stämmer in på dig:

 • Du har förändrade flytningar från slidan, samtidigt som du har värk i nedre delen av magen och feber.
 • Du använder tampong och får plötsligt hög feber, känner dig sjuk och får illaluktande flytningar. Ta ut tampongen på en gång och sök sedan vård.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då får du hjälp att bedöma dina symtom och råd om vad du kan göra själv.

 

Undersökningar

Först får du träffa en barnmorska, sjuksköterska eller läkare. Hen ställer frågor för att kunna förstå vad som kan orsaka flytningarna. Du får också beskriva dina besvär.

Oftast behövs en undersökning för att se hur underlivet ser ut.

Om du har en slida tittar den som undersöker dig på slidans slemhinnor och livmodertappen för att se hur flytningarna ser ut.

Om du har en penis tittar den som undersöker dig på huden på penisen. Förhuden dras tillbaka om du inte är omskuren, och hen undersöker insidan av förhuden och ollonet.

Den som undersöker dig tar lite av flytningen och undersöker den i ett mikroskop. Hen kan också undersöka hur sura flytningarna är.

Du får lämna olika typer av prover

Ofta får du lämna ett urinprov. Därför är det bra att inte ha kissat på minst en timme innan du kommer till mottagningen. Ett urinprov kan visa om du har till exempel en urinvägsinfektion eller en könssjukdom.

Ibland tas prov från livmodertappen för till exempel könssjukdomar eller cellförändringar.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. 

Behandling

Om och hur flytningarna ska behandlas beror på vad som har orsakat dem.

Antibiotika är den vanligaste behandlingen om flytningarna till exempel beror på någon könssjukdom. Bakteriell vaginos behandlas med antibiotika eller antiseptika. Läkemedlen finns i tre olika former:

 • tabletter du tar genom munnen
 • slidkräm
 • slidpiller.

Slidpiller för du in i slidan med hjälp av ett finger. Krämen för du in i slidan med en införare som följer med i förpackningen. Både slidpillren och slidkrämen smälter eller löses upp inne i slidan.

En svampinfektion behandlas med läkemedel mot svamp. 

Lichen ruber och lichen sclerosis är hudsjukdomar som kan ge sår i slidan. De behandlas oftast med en stark kortisonkräm i underlivet.

Om du har mycket körtelslemhinna på livmoderhalsen som orsakar ökade flytningar, kan en läkare ta bort den extra slemhinnan.

Vad beror förändrade flytningar från slidan på?

Det finns olika typer av infektioner och besvär i underlivet som visar sig genom att flytningarna från slidan förändras.

Blodblandade flytningar kan bero på cellförändringar på livmodern.

Svamp i underlivet

Svamp i underlivet kan ge en vit, gryning flytning från slidan. Oftast kliar det och underlivet blir svullet och rött. Svamp i underlivet går oftast över av sig själv efter några dagar.

Bakteriell vaginos

Bakteriell vaginos ger flytningar från slidan som luktar väldigt illa och som kan vara gråvita. Flytningen kan också vara skummig. Flytningen märks ofta tydligast efter vaginala samlag utan kondom samt före och efter att du har haft mens.

Klamydia och gonorré

Klamydia och gonorré kan ge flytningar från penisen och ökade flytningar från slidan. Det kan också svida när du kissar. Ofta får man inga symtom alls, vilket gör att du kan ha de här infektionerna utan att veta om det.

Både klamydia och gonorré överförs vid samlag utan kondom. Därför är det bra att testa dig om du har haft samlag utan kondom med en ny partner.

Livmoderinfektion och äggledarinflammation

Både livmoderinfektion och äggledarinflammation kan göra att flytningarna förändras på flera sätt. Flytningarna kan bli gula, gröna eller börja lukta illa. Ibland kan du få blodblandade flytningar.

Ett vanligt symtom är också att få väldigt ont i nedre delen av magen. Det brukar göra mer ont när du anstränger dig. Du kan också få feber och allmän sjukdomskänsla.

Livmoderinfektion kan uppstå efter ett missfall, en abort eller en förlossning. Du kan också få det efter att du har fått en spiral insatt, men det är mycket ovanligt.

Äggledarinflammation kan vara en följdsjukdom av gonorré eller klamydia.

Framfall

Framfall behandlas ibland med en ring som sitter i slidan och lyfter upp urinblåsan eller livmodern. Ringen kan ibland ge skavsår som kan leda till blodblandade flytningar. Skavsår kan också komma om slidan glipar och slemhinnorna skaver mot underkläderna. Sjukdomen är vanligast efter klimakteriet.

Mycket körtelslemhinna på livmodertappen

I de flesta fall sitter körtelslemhinnan inne i livmoderhalsen, men en del har mycket körtelslemhinna på livmodertappen. Det här kan ge ökade flytningar. De här flytningarna brukar inte lukta annorlunda.

Toxic shock syndrome

En kvarglömd tampong kan ge rikliga och mycket illaluktande flytningar. Du kan också få feber. Det här kallas för toxic shock syndrome eller TSS. Sjukdomen beror på att bakterier har fastnat i tampongen och börjat börjat bilda bakteriegifter, så kallade toxiner. Toxic shock syndrome är väldigt ovanligt.

Lichen ruber och lichen sclerosus

Erosiv lichen ruber och lichen sclerosus är hudsjukdomar som kan ge sår i slidan. Såren kan göra att du får mer flytningar. Såren kan även göra att du får ont när du har vaginala samlag. Du kan också få vita fläckar i underlivet och stark klåda.

Andra orsaker än sjukdomar

Flytningarna kan ändra utseende och mängd utan att det beror på någon sjukdom.

Ibland kan det kännas som att man får mer flytningar efter vaginala samlag. Om du har haft vaginalt samlag och fått sperma i slidan så rinner sperman förr eller senare ut. Det här är alltså inte flytningar.

Flytningar vid graviditet och amning

Du som är gravid kan få mer flytningar än du har haft förut. Det är vanligt och ofarligt.

Du som ammar kan få torra slemhinnor vilket ger mindre flytningar. Det beror på att hormonbalansen i kroppen förändras. Ofta kan en receptfri östrogenkräm hjälpa. Krämen köper du på ett apotek.

Läs mer på 1177.se

Mens, blödningar och flytningar

Läs mer om besvär vid mens, blödningar och flytningar

Skydd mot könssjukdomar

Kondom och femidom skyddar mot könssjukdomar. Använd kondom eller femidom om du har vaginala eller anala samlag med någon annan.

Sexlust och kåthet

Lust till sex kan variera från person till person, och vara olika stark i olika perioder av livet. Sexuell upphetsning kan starta i hjärnan av olika upplevelser och tankar. Upphetsningen kan också starta i kroppen genom beröring och smekningar, av dig själv eller någon annan.

Till toppen av sidan