Hjälp oss att bli bättre!

Delta gärna i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att göra och svaren är anonyma.

Du hittar undersökningen här.
Bildundersökningar och röntgen

Röntgen av magen på barn, buköversikt

Röntgen av magen kan visa om ett barn har tarmvred, stopp i tarmen eller förstorad lever eller mjälte. Undersökningen gör inte ont och som närstående kan du vara med hela tiden.

Undersökningen kallas även buköversikt. Buken är den del av kroppen där bland annat levern, mjälten, magsäcken och tarmarna finns.

Här kan du läsa mer allmän information om röntgen av barn.

Behöver barnet förbereda sig inför undersökningen?

Barnet behöver inte förbereda sig på något särskilt sätt inför röntgen av magen. Hen kan äta och dricka som vanligt före undersökningen.

Det är bra om barnet kissar före undersökningen så att hen inte blir kissnödig när den pågår.

Syskon bör inte följa med till undersökningen.

Hur går undersökningen till?

Mag-tarmkanalen är den kanal där maten passerar genom kroppen, från munnen till ändtarmen.

Barn tycker ofta att det är jobbigt att ta av sig kläderna och känner sig tryggare om till exempel tröjan får vara på. Inför undersökningen räcker det att dra upp tröjan lite, och ta ner byxorna nedanför stjärten om barnet har kläder utan metallknappar. Underkläder kan vara kvar. De flesta ligger på rygg eller på sidan när bilden eller bilderna tas. Oftast behövs bara en eller två bilder.

Undersökningen gör inte ont och tar mellan fem och tio minuter.

Du får vara med hela tiden

Som närstående får du vara med vid undersökningen. Det finns skyddsförkläde att låna för att du inte ska utsättas för onödig röntgenstrålning. Tala om för vårdpersonalen om du är gravid.

Vad kan undersökningen visa?

Röntgen av magen kan till exempel visa om ett barn har tarmvred, stopp någonstans i tarmen eller förstorad lever eller mjälte. Undersökningen kan också visa om barnet har svalt något metallföremål, till exempel ett mynt. 

Hur mår barnet efteråt?

Barnet påverkas inte av undersökningen utan mår som vanligt efteråt.

Hur får jag reda på undersökningsresultatet?

Efter undersökningen analyserar en läkare bilderna. Hen skickar sedan svaret till den läkare som bestämde att barnet skulle undersökas. Ni får oftast svar inom en vecka, men ibland går det fortare än så.

En röntgenundersökning är inte skadlig

En röntgenundersökning kan vara till stor nytta för att ställa diagnos och behandla olika skador och sjukdomar. Vid varje undersökning går röntgenstrålar genom kroppen, men stråldosen är anpassad så att den blir så liten som möjligt. Här kan du läsa mer om strålning vid röntgenundersökningar.

Påverka och delta i ditt barns vård

Du kan söka vård för ditt barn på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska förstå informationen

Du ska vara vara delaktig i ditt barns vård. Därför är det viktigt att du förstår informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge barnet kan behöva vänta på vård och behandling.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Ju äldre barnet är desto viktigare är det att hen får vara delaktig i sin vård.

Så kan du förbereda barnet för besök i vården

Både du och barnet kan ha funderingar och frågor inför ett besök i vården. Det är bra om ni kan förbereda er hemma. Det finns olika tips beroende på hur gammal barnet är.

Till toppen av sidan