Behandling med läkemedel

Råd om läkemedel

När du tar läkemedel är det en del du bör tänka på. Här kan du läsa om vad som är viktigt att känna till när du tar läkemedel.

Innehåll - Råd om läkemedel

Visa innehåll som:
 • Vad betyder antibiotikaresistens?

  Vad betyder antibiotikaresistens? 

 • Resa med läkemedel

  Det är bra att veta vilka regler som gäller om du bor i Sverige och behöver ta med läkemedel när du ska resa utomlands. Detsamma gäller om du kommer till Sverige med läkemedel som du har köpt utomlands.

 • När du tar läkemedel

  När du tar läkemedel är det en del du bör tänka på. Effekten av ett läkemedel kan påverkas av andra läkemedel du tar eller av viss mat eller dryck.

 • Läkemedel vid graviditet och amning

  Ibland kan du behöva läkemedel när du är gravid eller ammar. Det är då viktigt att ta reda på om läkemedlet kan påverka fostret eller barnet som ammas. En del läkemedel går bra att använda, men inte alla. Detsamma gäller receptfria läkemedel, naturläkemedel och växtbaserade läkemedel.

 • Läkemedel och alkohol

  Det kan vara olämpligt att kombinera läkemedel och alkohol. Ibland kan det motverka effekten av läkemedlet och i vissa fall kan kombinationen vara skadlig. Alla personer reagerar inte på samma sätt.

 • Husapotek

  Det kan vara praktiskt och bra att ha ett husapotek hemma. Då kan du direkt ta hand om olika besvär eller sköta om sår.

 • Förvaring av läkemedel

  Information om hur ditt läkemedel ska förvaras finns på förpackningen eller i bipacksedeln. En bipacksedel är det informationsblad som följer med förpackningen. Det är viktigt att läkemedel förvaras oåtkomligt för barn.

 • Att ta läkemedel när du är äldre

  Att bli äldre kan innebära att du behöver få behandling med fler läkemedel än tidigare. Åldrandet påverkar hur kroppen reagerar på läkemedel. Du kan bli mer känslig för dina läkemedel och lättare få biverkningar.

 • Att ge läkemedel till barn

  När barn ska få läkemedel är det extra viktigt att ge rätt dos. Vilken dos barnet ska få beror till exempel på barnets ålder och vikt. Ibland kan det vara svårt för barn att ta läkemedel. Det finns en del knep som brukar fungera.

Mer på 1177.se

Läkemedel och miljö

Läkemedel behövs för att förebygga, lindra och bota sjukdomar. Men användning av läkemedel kan göra att läkemedelsrester sprids i naturen.

Risker med att köpa läkemedel på nätet

Det finns många webbplatser som säljer läkemedel. Men alla webbplatser är inte godkända, och får därför inte sälja läkemedel. Handla bara från webbplatser som är godkända.

Till toppen av sidan