Vad är mammografi?
Mammografi är en undersökning av brösten som görs med röntgen. Undersökningen kan visa om något har ändrats i brösten. Det kan vara så litet att du inte kan känna det själv. Att det har ändrats betyder inte att det är farligt. Men ibland kan det leda till sjukdomen bröstcancer.
Bröstcancer är den vanligaste typen av cancer hos kvinnor. Risken för bröstcancer blir större ju äldre du är. Det är större chans att bli frisk om cancer upptäcks tidigt.
Varför blir jag kallad till mammografi?
Alla kvinnor i Sverige mellan 40 och 74 år kallas till mammografi, cirka vart annat år. Du får en personlig inbjudan till en undersökning. Där står tid och plats för undersökningen.
Du kan boka en ny tid, om tiden du har fått inte passar. Du kan också själv kontakta vården för att få en tid.
Du kan gå på mammografi även om du är gravid eller ammar. Amma eller mjölka ur brösten precis innan undersökningen, så blir det lättare.
Du bestämmer själv om du vill gå på mammografi, men det är bra att göra det.
Du kan ta med en vän eller tolk
Undersökningen görs av en sjuksköterska på en mottagning för mammografi.
All personal på mottagningen har tystnadsplikt. Det betyder att personalen inte får berätta något om dig för personer utanför vården.
Det är viktigt att du förstår vad personalen säger. Du kan ha rätt till tolk om du inte pratar svenska. Tolken har också tystnadsplikt. Kontakta mottagningen innan, om du vill ha en tolk.
Du kan ta med dig en vän eller någon i familjen till undersökningen om du vill. Familj och vänner som översätter är inte tolkar och har inte tystnadsplikt.