MUSKLER

Kompartmentsyndrom

Kompartmentsyndrom innebär att en muskel sväller så att den eller närliggande blodkärl och nerver skadas. Det blir bra med behandling om det upptäcks i tid.

När en muskel sväller blir den större. Då blir den för trång i de hinnor eller ben som omger muskeln och bildar muskelfack. Det är orsaken till att skador kan uppstå. Skadan förekommer oftast i benet eller armen, men man kan även få den i andra kroppsdelar.

Vad beror det på?

Det finns två typer av kompartmentsyndrom:

  • Akut kompartmentsyndrom innebär att en muskel svullnat på grund av en skada.
  • Kroniskt kompartmentsyndrom är mer ovanligt och beror ofta på att man har tränat en muskelgrupp för mycket.

Du kan också få kompartmentsyndrom om det blir för trångt för en muskel när du är gipsad. Då får du mer ont och ibland nedsatt känsel. Det kan också vara svårt att röra handen eller foten.

Symtom

När du har fått kompartmentsyndrom svullnar kroppsdelen. Det gör mycket ont både när du vilar och när du anstränger dig. Du kan även tappa känseln och få svårt att röra den skadade kroppsdelen.

När och var ska jag söka vård?

Du ska söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om du efter en skada, eller efter att du fått ett gips, misstänker att du har kompartmentsyndrom.

Du kan kontakta en vårdcentral om du får mycket ont och känner dig svullen i till exempel armen eller benet efter att ha tränat.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Behandling

Vid både akut och kroniskt kompartmentsyndrom kan du behöva opereras för att öppna muskelfacken.

Du måste opereras så fort som möjligt för att undvika skador om du har akut kompartmentsyndrom. Misstänker du kompartmentsyndrom efter en skada kan det vara lämpligt att inte äta eller dricka för att inte fördröja en eventuell operation.

När besvären beror på att du tränar för mycket kan det räcka med att du tränar mindre.

När kompartmentsyndrom i en arm eller ett ben beror på att du blivit gipsad klipps gipset upp på längden så att den svullna muskeln får plats.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Till toppen av sidan